loader
Foto

Matematicianul Liviu Ornea, în dialog cu Mircea Dumitru, în 28 mai, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, în 28 mai, dialogul lui Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, cu cercetătorul Liviu Ornea, de la Institutul de Matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române, înregistrat în cadrul emisiunii „Dialoguri academice”.

 

Dialoguri academice

Liviu Ornea este profesor la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti şi cercetător la Institutul de Matematică „Simion Stoilow”, din cadrul Academiei Române.

A publicat 66 de lucrări de matematică în reviste de specialitate, cursuri universitare, articole de popularizare si traduceri din mari matematicieni, precum K.F. Gauss, F. Klein, B. Riemann, T. Levi‑Civita.

În spaţiul cultural, Liviu Ornea este prezent cu numeroase cronici de teatru şi articole pe diverse teme în revistele „Steaua”, „Scena”, „Teatrul azi”, „Dilema”, „Dilema veche”, „22”, „Observator cultural”, „Okean”, „Cuvântul”.

​Cele mai multe cronici de teatru sunt adunate în volumul „Un matematician la teatru”. Mai semnează și volumele de eseuri „Varietăți conexe” și „Bifurcații”. A debutat în proză cu „Viitorul anterior” (Nemira, 2020). „Viața ca o glumă proastă” este primul său roman, nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry 2023.

Semnează, de asemenea, traduceri din limba italiană şi din limba franceză.

Din februarie 2023, Liviu Ornea este membru corespondent al Academiei Române.

(w882) Liviu Orne

Liviu Ornea. Sursă foto: TVR

---

Urmăriți emisiunea mai jos:

---

TVR Cultural difuzează, din 2 aprilie, emisiunea „Dialoguri academice”, o serie de 11 dialoguri între Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, și colegii săi academicieni.

Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

(w882) Liviu Orne

Liviu Ornea și Mircea Dumitru. Sursă foto: TVR

Program difuzare:

TVR Cultural - duminică, ora 22.30 și vineri, ora 13.30 (reluare)

TVR Internațional - sâmbătă, ora 19.00 (ora României)

(w882) Mircea Dum

Mircea Dumitru, gazda emisiunii „Dialoguri academice”. Sursă foto: TVR

Echipa:

Adina Toderașcu - jurnalist

Daniel Paraschiv - producător

22:00 VIAŢA DUBLĂ A VERONICĂI

Film*

(LA DOUBLE VIE DE VERONIQUE-Franţa, Polonia, 1991)

Regia: Krzysztof Kieślowski

Cu: Irene Jacob, Philippe Volter, Sandrine Dumas

* Regia: Krzysztof Kieślowski

Cu: Irene Jacob, Philippe Volter, Sandrine Dumas

*Premiul pentru cea mai bună actriţă (Irene Jacob), premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului Ecumenic-Festivalul de Film de la Cannes 1991

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 1992 pentru cel mai bun film străin

Dramă. Weronika locuieşte în Polonia, Véronique în Franţa şi niciuna nu ştie că cealaltă există-decât într-un moment fugitiv în care tânăra poloneză întrezăreşte o turistă străină, care-i seamănă leit, într-un autobuz din Cracovia. Weronika, pasionată de muzică şi membră într-un cor, moare subit în timpul unui concert. Véronique, şi ea muziciană, descoperă treptat că este influenţată în mod misterios de alegerile şi experienţele celeilalte fete, ca şi cum viaţa acesteia ar continua prin ea.

Redactor: Adriana Vulpe

23:40 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

 
„Faust”, despre bărbatul care și-a vândut sufletul diavolului, în 6 iunie, la TVR Cultural

TVR Cultural le aduce telespectatorilor marți, 6 iunie, din arhiva Televiziunii Române, opera „Faust”, de Charles Gounod, jucată în anul 2008 pe ...

Drama „Viața dublă a Veronicăi”, premiată la Cannes, difuzată în 5 iunie, la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează, în săptămâna 5 - 11 iunie, filmele „Viața dublă a Veronicăi” (1991) și „Jurnalul unei cameriste” (1946).

„Pot roboții să facă teatru?”: O prelegere de Alexandru Dabija, pe scena Operei, în 8 iunie, la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează joi, 8 iunie, în direct, prelegerea susținută de regizorul Alexandru Dabija, în cadrul Conferințelor Operei Naționale ...