loader
Foto

Matematicianul Liviu Ornea, în dialog cu Mircea Dumitru, în 28 mai, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, în 28 mai, dialogul lui Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, cu cercetătorul Liviu Ornea, de la Institutul de Matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române, înregistrat în cadrul emisiunii „Dialoguri academice”.

 

Dialoguri academice

Liviu Ornea este profesor la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti şi cercetător la Institutul de Matematică „Simion Stoilow”, din cadrul Academiei Române.

A publicat 66 de lucrări de matematică în reviste de specialitate, cursuri universitare, articole de popularizare si traduceri din mari matematicieni, precum K.F. Gauss, F. Klein, B. Riemann, T. Levi‑Civita.

În spaţiul cultural, Liviu Ornea este prezent cu numeroase cronici de teatru şi articole pe diverse teme în revistele „Steaua”, „Scena”, „Teatrul azi”, „Dilema”, „Dilema veche”, „22”, „Observator cultural”, „Okean”, „Cuvântul”.

​Cele mai multe cronici de teatru sunt adunate în volumul „Un matematician la teatru”. Mai semnează și volumele de eseuri „Varietăți conexe” și „Bifurcații”. A debutat în proză cu „Viitorul anterior” (Nemira, 2020). „Viața ca o glumă proastă” este primul său roman, nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry 2023.

Semnează, de asemenea, traduceri din limba italiană şi din limba franceză.

Din februarie 2023, Liviu Ornea este membru corespondent al Academiei Române.

(w882) Liviu Orne

Liviu Ornea. Sursă foto: TVR

---

Urmăriți emisiunea mai jos:

---

TVR Cultural difuzează, din 2 aprilie, emisiunea „Dialoguri academice”, o serie de 11 dialoguri între Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, și colegii săi academicieni.

Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

(w882) Liviu Orne

Liviu Ornea și Mircea Dumitru. Sursă foto: TVR

Program difuzare:

TVR Cultural - duminică, ora 22.30 și vineri, ora 13.30 (reluare)

TVR Internațional - sâmbătă, ora 19.00 (ora României)

(w882) Mircea Dum

Mircea Dumitru, gazda emisiunii „Dialoguri academice”. Sursă foto: TVR

Echipa:

Adina Toderașcu - jurnalist

Daniel Paraschiv - producător

7:30 La porţile ceriului Premieră

Producător: Sânziana Miloşoiu

8:00 Biografii necesare (R)

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

(Reluare)
 
Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

Portret de excelență: Scriitorul Mihai Călugărițoiu - ”Este foarte important primul pas, să te îndemne cineva, să-ţi descopere cineva talentul şi să te încurajeze”

Noul sezon al emisiunii ”Portret de excelență” continuă cu o ediție dedicată lui Mihai Călugărițoiu - istoric, cercetător, publicist şi autor al ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Tudor Arghezi rămâne, cu toate concesiile făcute, un mare poet. Este același bijutier al cuvântului, de pe vremuri, doar că este un bijutier obosit

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

 

#TVRcultural