loader
Foto

„Dialoguri academice” cu cercetătorii de la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, în 7 ianuarie, la TVR Cultural | VIDEO

Duminică, 7 ianuarie, de la ora 22.30, TVR Cultural a difuzat discuția dintre vicepreședintele Academiei Române, acad. Mircea Dumitru, și reprezentanții Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”.

 

Dialoguri academice

Invitații lui Mircea Dumitru au fost istoricii Mioara Anton, directoarea Institutului „Nicolae Iorga”, Ovidiu Cristea, Mária Pakucs și Marian Coman.

​În cadrul întâlnirii din 7 ianuarie, telespectatorii au putut afla mai multe despre activitatea și obiectivele Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române.

(w882) Mioara Ant

Mioara Anton este doctor în istorie, iar din anul 2023 este directoarea Institutului „Nicolae Iorga”.

(w882) Ovidiu Cri

Ovidiu Cristea este doctor în istorie, cercetător ştiinţific gr.I şi coordonator al Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologice a Institutului de Istorie.

(w882) Maria Paku

Mária Pakucs este doctor în istorie şi cercetător ştiinţific gr.I la Institutul de Istorie. ​

(w882) Marian Com

Marian Coman este doctor în istorie, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi profesor asociat la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti.

 

Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” editează și valorifică, în lucrări de cercetare, sursele fundamentale ale istoriei medievale, moderne şi contemporane.

Temele fundamentale de cercetare sunt: Istoria Vechiului Regim; Istoria Mării Negre; Istoria comerţului şi a negustorilor; Relatările călătorilor străini din perioadele medievală şi modernă; Problema modernizării societăţii româneşti în secolul al XIX-lea; Istoria familiei; Istoria minorităţilor; Istoria Primului război mondial; Istoria comunismului românesc; Istoria istoriografiei.

(w882) Dialoguri

Cele patru programe de cercetare existente în prezent continuă şi îmbogăţesc viziunea fondatoare a lui Nicolae Iorga -  aceea de a aşeza istoria românească în contextul regional şi continental şi de a constitui un spaţiu de sociabilitate ştiinţifică diferit de cadrele didactice, prin organizarea de conferinţe pe teme diverse.

Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” editează, în prezent, colecţiile documentare Documenta Romaniae Historica”, B, Ţara Românească; Călători străini despre ţările române. Supliment; Călători străini despre ţările române în secolul al XIX-lea. Serie nouă.

De asemenea, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” coordonează apariţia a cinci periodice de specialitate, majoritatea prezente în biblioteci româneşti şi străine, precum şi baze de date online.

(w882) Mircea Dum

Gazda „Dialogurilor academice”, acad. Mircea Dumitru. Sursă foto: TVR

Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” a fost înfiinţat în​ 1937 ca Institutul pentru Studiul Istoriei Universale. Institutul de cercetare a fost fondat de Nicolae Iorga şi condus de acesta până în noiembrie 1940.

Sediul actual, de pe bulevardul Aviatorilor, nr.1, Bucureşti, construit după planurile arhitectului Petre Antonescu, cu fresce de Olga Greceanu, a fost inaugurat în 16 decembrie 1939.

În 1948, instituţia a devenit Institutul de Istorie a Republicii Populare Române, sub egida Academiei Române, iar, din anul 1965, poartă numele de Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”.

Urmăriți ediția mai jos:

*** Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

Program difuzare:

TVR Cultural - duminică, ora 22.30 și în reluare vineri, ora 13.30

TVR Internațional - luni, ora 01.00 (ora României)

Echipa TVR:

Adina Toderașcu - jurnalist

Daniel Paraschiv - producător

11:30 Top cultura

Programată în seria Retro_TV, TOP CULTURA (2014) este un magazin cultural de larg interes, prezentat de Eveline Păuna, cu participarea extraordinară a academicianului Răzvan Theodorescu. Împreună, cei doi aduc publicului subiecte și invitaţi din toate zonele culturii româneşti. În fiecare ediţie de TOP CULTURA subiectele de interes prezentate în reportaje speciale sunt comentate de invitaţii din studio.

Producător: Bogdana Pascal

12:50 Momentart (R)

*Filler

Producător: Mimi Necula

(Reluare)
 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural