loader
Foto

Matematicianul Liviu Ornea și Mircea Dumitru, la „Dialoguri academice”, în 20 august

TVR Cultural a redifuzat duminică, 20 august, de la ora 22.30, dialogul lui Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, cu matematicianul și cercetătorul Liviu Ornea.

 

Dialoguri academice

Liviu Ornea este profesor la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti şi cercetător la Institutul de Matematică „Simion Stoilow”, din cadrul Academiei Române.

A publicat 66 de lucrări de matematică în reviste de specialitate, cursuri universitare, articole de popularizare si traduceri din mari matematicieni, precum K.F. Gauss, F. Klein, B. Riemann, T. Levi‑Civita.

În spaţiul cultural, Liviu Ornea este prezent cu numeroase cronici de teatru şi articole pe diverse teme în revistele „Steaua”, „Scena”, „Teatrul azi”, „Dilema”, „Dilema veche”, „22”, „Observator cultural”, „Okean”, „Cuvântul”.

(w882) Liviu Orne

​Cele mai multe cronici de teatru sunt adunate în volumul „Un matematician la teatru”. Mai semnează și volumele de eseuri „Varietăți conexe” și „Bifurcații”. A debutat în proză cu „Viitorul anterior” (Nemira, 2020). „Viața ca o glumă proastă” este primul său roman, nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry 2023.

Semnează, de asemenea, traduceri din limba italiană şi din limba franceză.

Din februarie 2023, Liviu Ornea este membru corespondent al Academiei Române.

Primul sezon al emisiunii „Dialoguri academice” a fost difuzat la TVR Cultural din 2 aprilie. Emisiunea conține 11 interviuri ale lui Mircea Dumitru cu colegii săi academicieni.

Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

---

Program difuzare:

TVR Cultural - duminică, ora 22.30 și vineri, ora 13.30 (reluare)

TVR Internațional - miercuri, ora 16:00 (ora României)

Echipa:

Adina Toderașcu - jurnalistă

Daniel Paraschiv - producător

9:05 Splendorile Italiei (R)

Documentar

(Meraviglie-A Journey in Italy, the Land of Treasures, Italia, 2019)

Sezon 2, Episodul 6

Realizator: Gabriele Cipollitti

Prezentator: Alberto Angela

Călătorie printre comorile Italiei cuprinse în Patrimoniul Mondial, Italia fiind ţara cu cele mai multe situri UNESCO din toată lumea, aflate pe întreg cuprinsul ţării şi datând din toate perioadele istorice, de la neolitic şi antichitatea clasică, trecând prin Evul Mediu şi Renaştere, până la Epoca Iluminismului.

De la peşterile Frasassi la Monte Bianco. Când natura rivalizează cu arta

Redactor: Cristina Crăciun

din 04 mai//

(Reluare)

10:00 Mic dejun cu un campion Premieră

Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această întâlnire se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cei peste şapte ani de difuzare, timp de 16 sezoane, ’’Mic Dejun cu un Campion’’ a prilejuit participarea a aproape 200 de invitaţi în platoul de filmare de la Librăriile Cărtureşti-Cafe Verona. Ne sunt alături şi prietenii fideli pe pe facebook, peste 30.000 la număr, ce ne încurajează cu mesajele lor.

Amfitrion: scriitoarea şi jurnalista Daniela Zeca Buzura.

Producător Ileana Ploscaru Panait

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural