loader
Foto

Ediție de colecție „Dialoguri academice”: Prof. univ. Adrian Bejan, autor al teoriei constructale, în dialog cu Mircea Dumitru | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, duminică, 23 iulie, de la ora 22.30, discuția dintre Mircea Dumitru și prof. univ. dr. Adrian Bejan, înregistrată în cadrul emisiunii „Dialoguri academice”.

 

Dialoguri academice

Mircea Dumitru a discutat cu Adrian Bejan, la „Dialoguri academice”, despre copilăria petrecută la Galaţi, despre legătura profesorului Bejan cu baschetul, despre emigrarea şi perioada de adaptare în Statele Unite ale Americii şi despre activitatea sa academică şi teoria constructală.

Adrian Bejan este membru de onoare al Academiei Române, profesor universitar cu importante contribuţii în termodinamică şi autor al teoriei constructale privind proiectarea şi evoluţia în natură​.

După studii la Institutul de Tehnologie din Massachussets, Adrian Bejan și-a început cariera de cercetător la Universitatea Berkeley, California şi a continuat-o la Universitatea din Boulder​, Colorado, Statele Unite ale Americii.

În anul 1984 a fost numit profesor la Universitatea Duke, unde ocupă poziția de „Distinguished Professor“.

(w882) Adrian Bej

Este autorul a numeroase articole de specialitate și cărți, între care: „Entropy Generation through Heat and Fluid Flow”, „Convection Heat Transfer”, „Advanced Engineering Thermodynamics”, „Entropy Generation Minimization”, „Shape and Structure from Engineering to Nature”, „Design with Constructal Theory”, „Design in Nature: How the Constructal Law Governs Evolution in Biology, Technology and Social Organization” și „The Physics of Life: The Evolution of Everything”.

Profesorul Adrian Bejan este laureat al Medaliei „Benjamin Franklin”, al Premiului „Humboldt” şi al Premiului Academiei de Științe din Turcia. Președintele Franței i-a acordat, ​ în anul 2020, titlul de Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques”.

(w882) Adrian Bej

Urmăriți dialogul mai jos:

 

---

Primul sezon al emisiunii „Dialoguri academice” a fost difuzat la TVR Cultural din 2 aprilie. Emisiunea conține 11 interviuri ale lui Mircea Dumitru cu colegii săi academicieni.

Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

---

Program difuzare:

TVR Cultural - duminică, ora 22.30 și vineri, ora 13.30 (reluare)

TVR Internațional - miercuri, ora 16:00 (ora României)

Echipa:

Adina Toderașcu - jurnalistă

Daniel Paraschiv - producător

10:00 Mic dejun cu un campion Premieră

Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această întâlnire se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cei peste şapte ani de difuzare, timp de 16 sezoane, ’’Mic Dejun cu un Campion’’ a prilejuit participarea a aproape 200 de invitaţi în platoul de filmare de la Librăriile Cărtureşti-Cafe Verona. Ne sunt alături şi prietenii fideli pe pe facebook, peste 30.000 la număr, ce ne încurajează cu mesajele lor.

Amfitrion: scriitoarea şi jurnalista Daniela Zeca Buzura.

Producător Ileana Ploscaru Panait

11:00 Opera comică pentru copii Premieră

Producător Valentina Băinţan

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural