loader
Foto

Galerie foto

„Dialoguri academice”: Acad. Victor Voicu, doctor în medicină, în dialog cu Mircea Dumitru, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, în 4 februarie, dialogul lui Mircea Dumitru cu preşedintele Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române, academicianul Victor Voicu.  

 

Dialoguri academice

Academicianul Victor Voicu este doctor în medicină, membru cores­pondent al Academiei Române din 1991 şi titular din 2001.

Este profe­sor universitar de Farmacologie Clinică, Toxicologie şi Psihofarmacologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi preşedintele Societăţii Române de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică.

(w882)

De asemenea, Victor Voicu este membru al Federaţiei Internaţionale de Ştiinţe Farmaceutice, al Colegiului European de Neuropsihofarmacologie, al Societăţii Americane de Chimie şi al Colegiului American de Farmacologie Clinică.

A făcut cercetări ştiinţifice în domeniile compuşilor organofosforici şi anti­dotismului acestora, farmacologia radioprotectorilor chimici, farmacologia experimentală şi clinică a antihipertensivelor şi antiaritmicelor, psihofar­macologia psihotomimeticelor şi drogurilor de abuz.

(w882)

(w882)

(w882)

Academicianul Victor Voicu este autorul a peste 20 de volume monografice, 300 de lucrări ştiin­ţifice publicate şi comunicate şi deţine aproape 30 de brevete de invenţie.

În 2005, a primit titlurile de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius” din Constanţa şi al Universităţii „Vasile Goldiş” din Arad.

(w882)

În 1 decembrie 2017, academicianul Victor Voicu a fost decorat de Preşedinţia României cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor, în semn de „înaltă apreciere pentru prodigioasa carieră academică, reprezentând excelenţa ştiinţifi­că şi culturală românească, pentru promovarea imaginii ţării noastre în mediile ştiinţifice internaţionale”.

(w882)

***

Urmăriți emisiunea mai jos:

 

***

Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

Program difuzare:

TVR Cultural - duminică, ora 22.30 și vineri, ora 13.30

TVR Internațional - luni, ora 01:00 (ora României)

Echipa:

Adina Toderașcu - jurnalist

Daniel Paraschiv - producător

7:00 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

Documentar *

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Episodul 1: Grădinile de la Villa d’Este

Grădinile de la Villa d'Este de lângă Roma au reprezentat modelul tuturor grădinilor renascentiste. Lucrările pentru crearea lor au început în 1550 şi au durat 20 de ani, fiind iniţiativa Cardinalului Hippolyte d'Este, descendent al unei bogate familii din Ferrara.

În secolul al XIX-lea, ele au rămas neîngrijite perioade îndelungate, dar-în mod paradoxal-vegetaţia abundentă şi sălbăticită a atras artişti precum Fragonard sau Liszt, care a compus aici "Fântânile de la Villa d'Este".

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

7:30 Intrare liberă

Prezintă: Marius Constantinescu

Producător: Anca Lăzărescu

(Reluare)
 
ACADEMICIENII IOANEL SINESCU ŞI MIRCEA DUMITRU, ÎN

Sezonul cinci al "Dialogurilor Academice" continuă duminică, 25 mai 2025, ora 13:00, când TVR Cultural şi Academia Română vă invită să urmăriţi ...

„Prin ochii lui Johnny Depp” – portretul unui rebel devenit legendă

Un documentar inedit despre parcursul fascinant al unui actor cult. „Prin ochii lui Johnny Depp” reconstituie traiectoria unică a celebrului ...

Mel Gibson – portretul unui titan căzut și reinventat, la TVR Cultural

O figură care a încins ecranele, a rupt box office-ul și a sfidat convențiile. Mel Gibson a fost iubit, urât, blamat și aplaudat cu aceeași ...

 

#TVRcultural