loader
Foto

Galerie foto

„Dialoguri academice” cu filosoful Gheorghe Vlăduţescu, în 7 aprilie, la TVR Cultural | VIDEO

A doua ediție a noului sezon al „Dialogurilor academice”, emisiune găzduită de vicepreședintele Academiei Române, Mircea Dumitru,​ l-a avut ca invitat pe filosoful și academicianul Gheorghe Vlăduțescu. Ediția a fost difuzată duminică, 7 aprilie, de la ora 22.30, la TVR Cultural.

 

Dialoguri academice

Profesorul universitar Gheorghe Vlăduţescu este, din anul 1971, doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti, cu o teză despre inducţia aristotelică.

Începând cu anul 1990, Gheorghe Vlăduţescu a devenit profesor universitar şi şef al Catedrei de Istorie a Filosofiei şi Filosofia Culturii, dar si îndrumător de doctorat.

Ca profesor universitar, Gheorghe Vlăduţescu a predat cursul de Filosofia greacă, fiind invitat să predea şi în cadrul Centrului de Studii asupra filosofiei greceşti „Leon Robin” - Sorbona.

(w882)

De asemenea, Gheorghe Vlăduţescu a susţinut numeroase conferinţe şi prelegeri despre filosofia greacă.

De-a lungul carierei, Gheorghe Vlăduţescu a publicat peste 20 de volume pe teme de filosofie antică (ontologie, metafizică, etică), filosofia culturii, istoria ideilor filosofice, precum şi filosofie românească. ​

Prof. univ. dr. Gheorghe Vlăduţescu este Profesor Emerit, conducător de doctorat la Facultatea de Filosofie, membru fondator al „Centrului de Studii asupra Imaginarului şi Raţionalităţii” (Craiova), membru al Societăţii de Studii Clasice (Bucureşti), din anul 2000 ales la „Academie des Sciences des Arts et des Lettres” (Paris) şi membru al Academiei Române din 1999.

Pentru meritele sale deosebite, academicianul Gheorghe Vlăduţescu a fost decorat cu Ordinul „Steaua României”, în grad de cavaler.

Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

***

PROGRAM DIFUZARE:

TVR Cultural - duminică, ora 22.30

- vineri , ora 13.30

TVR Internațional - luni, ora 00.00 (ora României)

Echipa:

Adina Toderașcu - jurnalist

Daniel Paraschiv - producător

16:55 Recviemul lui Mozart la Arena din Verona

(Mozart Requiem at Arena di Verona, Germania-Italia, 2020)

Premieră

Dirijor: Marco Armiliato

Orchestra şi Corul Arenei din Verona

Artişti: Vittoria Yeo, Sonia Ganassi, Saimir Pirgu, Alex Esposito

Renumitul şi tulburătorul Recviem al lui Mozart a fost pus în scenă în premieră în antica Arenă din Verona, în anul 2020, şi a fost închinat victimelor coronavirusului. Spectacolul a fost considerat „un eveniment cu un mare impact simbolic”.

Redactor: Cristina Crăciun

18:00 Cine îngăduie ruina şi uitarea? Rugă pentru bisericile de lemn din Vaslui

Documentar*

Premieră

În judeţul Vaslui există 55 de biserici de lemn construite acum aproximativ două sute de ani. Mai toate sunt ascunse de ochii lumii, iar a ajunge la aceste lăcaşuri de cult e de multe ori o încercare asemeni unei penitenţe. Doar acolo, în preajma lor, simţi binecuvântarea divină şi rugăciunile înaintaşilor. Deşi au o valoare patrimonială uriaşă nu doar prin arhitectura construcţiei, ci şi prin importanţa obiectelor de cult păstrate sau a cărţilor bisericeşti scrise în chirilică, aceste monumente istorice, majoritatea de categorie A, zac în uitare şi nepăsare. Preoţii şi puţinii enoriaşi care le trec pragul se chinuie să le ţină în viaţă, însă, pe alocuri, timpul nu mai are răbdare. Echipa TVR Iaşi a avut şansa să redescopere aceste altare ridicate la Cârţibaşi, Ştioborăni, Gologofta sau la mănăstirile Pârveşti și Mălineşti, cele două din urmă fiind printre puţinele unde s-au găsit fonduri pentru consolidare şi restaurare.

Realizator: Maria Florea

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural