loader
Foto

Galerie foto

„Dialoguri academice” cu filosoful Gheorghe Vlăduţescu, în 7 aprilie, la TVR Cultural | VIDEO

A doua ediție a noului sezon al „Dialogurilor academice”, emisiune găzduită de vicepreședintele Academiei Române, Mircea Dumitru,​ l-a avut ca invitat pe filosoful și academicianul Gheorghe Vlăduțescu. Ediția a fost difuzată duminică, 7 aprilie, de la ora 22.30, la TVR Cultural.

 

Dialoguri academice

Profesorul universitar Gheorghe Vlăduţescu este, din anul 1971, doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti, cu o teză despre inducţia aristotelică.

Începând cu anul 1990, Gheorghe Vlăduţescu a devenit profesor universitar şi şef al Catedrei de Istorie a Filosofiei şi Filosofia Culturii, dar si îndrumător de doctorat.

Ca profesor universitar, Gheorghe Vlăduţescu a predat cursul de Filosofia greacă, fiind invitat să predea şi în cadrul Centrului de Studii asupra filosofiei greceşti „Leon Robin” - Sorbona.

(w882)

De asemenea, Gheorghe Vlăduţescu a susţinut numeroase conferinţe şi prelegeri despre filosofia greacă.

De-a lungul carierei, Gheorghe Vlăduţescu a publicat peste 20 de volume pe teme de filosofie antică (ontologie, metafizică, etică), filosofia culturii, istoria ideilor filosofice, precum şi filosofie românească. ​

Prof. univ. dr. Gheorghe Vlăduţescu este Profesor Emerit, conducător de doctorat la Facultatea de Filosofie, membru fondator al „Centrului de Studii asupra Imaginarului şi Raţionalităţii” (Craiova), membru al Societăţii de Studii Clasice (Bucureşti), din anul 2000 ales la „Academie des Sciences des Arts et des Lettres” (Paris) şi membru al Academiei Române din 1999.

Pentru meritele sale deosebite, academicianul Gheorghe Vlăduţescu a fost decorat cu Ordinul „Steaua României”, în grad de cavaler.

Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

***

PROGRAM DIFUZARE:

TVR Cultural - duminică, ora 22.30

- vineri , ora 13.30

TVR Internațional - luni, ora 00.00 (ora României)

Echipa:

Adina Toderașcu - jurnalist

Daniel Paraschiv - producător

18:00 Dincolo de porţile palatelor

Documentar * Dincolo de porţile palatelor

(L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012)

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

Călătorie poetică prin unele dintre cele mai remarcabile castele şi palate europene, în spatele porţilor închise de obicei turiştilor, pentru a afla particularităţile şi singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante ale constructorilor şi locuitorilor lor.

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic.

Episodul 3: Baden-Württemberg-Germania

Vizităm perla coroanei a regiunii Şvabia Alb-castelul Hohenzollern, palatul baroc Ludwigsburg, dar şi pe cel din apropiere-Monrepos, şi, în cele din urmă, insula Mainau de pe lacul Constanţa.

Redactor: Ştefan Asavei

19:00 FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Documentar* FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Episoade 1, 2

În încercarea de-a înțelege “de ce este așa cum este”, Ana Preda, autorul documentarului, ne poartă în istoria familiei sale de lipoveni, adică de ortodocși ruși de veche credință, și astfel descoperim identitatea și trecutul comunității de staroveri din România, refugiați oprimați de Imperiul Țarist stabiliți în secolul al XVII-lea în principatele românești. Regizorul parcurge arborele familie sale înspre cele mai adânci rădăcini. Călătoria o ajută să schițeze elementele definitorii ale etniei din care face parte. Pornește de la poveștile de viață ale familiei, trece prin momentele esențiale ale vieții, nașterea, căsătoria, înmormântarea și ajunge la dificila menire a părinților de a păstra și transmite moștenire copiilor, limba maternă, obiceiurile, tradiția, religia. Toate acestea, trăind în armonie cu obiceiurile, limba, tradițiile din țara adoptivă a străbunilor săi.

Oprimați și alungați din patria mamă, staroverii sau ortodocșii de veche credință, au o istorie care se întinde pe mai bine de 3 secole și jumătate. În anul 1653 se consumă primul moment declanșator al rupturii din biserica ortodoxă rusă, după 650 de ani de la creștinarea poporului.

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Producător: Anca Preda

 
Falsuri, minciuni si propaganda - Anatomia unei lumi în descompunere în dezbatere la „Omul şi timpul” numai la TVR Cultural

Duminică, 15 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, ...

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

publicat: vineri, 13 decembrie 2024

Este cunoscut critic de film, membru în diferite jurii cinematografice naţionale şi internaţionale şi are o vocea inconfundabilă. ...

Întâlnire cu jucăriile anilor '80, într-un nou episod

În episodul cu numărul opt al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, realizatorul ...

 

#TVRcultural