loader
Foto

Galerie foto

Realizatoarea Ileana Ploscaru Panait, din culisele „Poesis”: Aducem în actualitate o zestre culturală de o valoare indiscutabilă

Cu peste 500 de episoade ce cuprind momente artistice prețioase ale marilor actori români și imagini din arhiva Televiziunii Române, „Poesis” le propune telespectatorilor să redescopere poezii cunoscute din literatura română, în fiecare zi, de la 20.25, la TVR Cultural. Emisiune realizată și produsă de Ileana Ploscaru Panait.

 

Ileana Ploscaru Panait
Poesis

„«Poesis» a fost un proiect incitant încă de la început. Ideea mi-a surâs mai demult, când, scotocind prin Arhiva TVR pentru alte emisiuni pe care le realizam, am dat peste numeroase «momente poetice» ce populau grilele multor decenii de emisie.

M-au frapat două aspecte: accentul care se punea pe literatură – dramaturgie, poezie, emisiuni de educaţie şcolară, ştiri culturale – şi diversitatea de formate. Ca emisiuni distincte sau făcând parte din sumarul altora, recitalurile de poezie erau un punct de atracţie ce ţineau treaz interesul pentru acest gen.

Un alt punct de curiozitate şi bucurie, în egală măsură, a fost pentru mine întâlnirea cu marii noştri actori, cu autori, realizatori şi regizori binecunoscuţi, care puneau în scenă versurile poeţilor clasici şi contemporani. Un exemplu elocvent este recitalul actorului şi poetului Emil Botta, filmat prin anii 1960 de regizorul Andrei Şerban, la Casa Vernescu. O bijuterie de interpretare şi realizare regizorală, cu efecte de scenografie şi design de lumini cum rar se mai pot realiza acum.

Am găsit multe documente filmate chiar la stadiul de brut, ceea ce mi-a dat posibilitatea să lucrez direct pe un material cu cel puţin patru, cinci decenii mai vechi. Am descoperit prestaţia unor artişti de notorietate, care atunci se aflau la primele lor reprezentaţii.

Am depus, timp de mulţi ani, o muncă de arhivar îndărătnic, pentru a identifica şi folosi filme care, altfel, ar fi rămas doar pe raftul unei arhive, bogate, ce-i drept, dar nevalorificate pe deplin.

Aşa încât, acest proiect ce a debutat în 2017 a fost nu doar o «dulce ispită», ci un parcurs temeinic, ce a adus în actualitate o zestre culturală de o valoare indiscutabilă. Sigur că, pentru a fi la îndemâna publicului de astăzi, am recurs la o împrospătare vizuală – toate materialele au fost digitalizate, s-a insistat pe claritatea, cromatica şi contrastul imaginii, s-a recalibrat sunetul, unele materiale au fost chiar remontate şi ilustrate muzical, partea grafică de prezentare a devenit corp comun cu înregistrarea iniţială, creând, în acest fel, o tensiune a imaginii mult mai apropiată de exigenţele tehnice şi estetice contemporane.

În partea documentară, am adăugat informaţii despre text şi autor ce nu existau în materialul iniţial, aşa încât să fie relevant pentru publicul de azi.

Cele peste 500 de episoade cuprind strădania a peste şase ani de emisie. Episoadele au fost difuzate la toate canalele Televiziunii Publice, nu doar ca episoade în sine, ci şi în cadrul campaniilor dedicate culturii naţionale, ca recitativ gândit pentru omagierea unor autori – Mihai Eminescu, Tudor Arghezi (poeţii cei mai des evocaţi), Lucian Blaga, Ion Minulescu - sau ca recitaluri actoriceşti (Ion Caramitru, Adrian Pintea, Leopoldina Bălănuţă, Ovidiu Iuliu Moldovan şi mulţi alţii).

De câte ori am avut ocazia, am reuşit să înregistrez şi momente actuale cu invitaţi de prestigiu – actori şi poeţi contemporani – care au fost de acord să recite versuri semnificative: Nora Iuga, Magda Cârneci, Dinu Flămând, Ion Bogdan Ştefănescu, Dorel Vişan, Florin Zamfirescu sunt doar câţiva dintre ei; tocmai pentru a reînnoda o tradiţie pe care Televiziunea Publică a cultivat-o decenii la rând.

Observăm că multe dintre numele citate le punem la timpul trecut. Din păcate, interesul pentru astfel de emisiuni şi formate a intrat în declin în ultimii treizeci de ani. Mulţi se întreabă: oare astăzi se mai pot realiza de la zero astfel de proiecte? Mai avem actori, regizori, realizatori de acelaşi calibru?

Răspunsul meu ferm este că da, dar un astfel de proiect trebuie regândit într-o cheie contemporană, într-un format aplicat receptării actuale. Chiar tinerii actori trebuie redirecţionaţi spre recunoaşterea valorii şi necesitatea unui astfel de demers.

Sunt absolut convinsă că poate fi un proiect de succes şi cine altcineva este mai îndreptăţit să-l susţină decât Televiziunea Română?”, explică Ileana Ploscaru Panait, producătoare şi realizatoare a Televiziunii Române.

„Poesis” - Text şi imagine într-o nouă montare, în fiecare zi, de la ora 20:25, la TVR Cultural.

21:00 Balet

* Lacul lebedelor....pe lac

Opus 20 de Piotr Ilici Ceaikovski, Baletul "Lacul Lebedelor" într-o concepție originală purtând semnătura regizorului și coregrafului clujean Vasile Solomon.

"Mă plimbam în parcul mare și-am văzut scenele foarte aproape.Gândite parcă în acest loc.Actele I și III la palat se vor monta la Casino iar actele II și IV pe lacul din fața acestuia, pe o scenă plutitoare.Este visul meu"

Și visul maestrului Solomon a devenit realitatea acestui spectacol.

În rolurile principale: Dan Haja(Siegfried) Odette-Odille( Andreea Jura)

Interpretează Ansamblul de balet și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Dirijor: Adrian Morar

Regia și coregrafia:Vasile Solomon

O producție Tvr Cluj

Realizator și producător:Liana Goţa

23:20 Concert la Teatrul Monumental „Still Connected” (R)

(Las noches del Monumental-Boost & Oko “Still Connected", Spania, 2023)

Concert ce reuneşte mai multe stiluri muzicale, cum ar fi jazz, flamenco şi heavy metal, interpretat de cinci muzicieni la instrumente de percuţie.la

Interpreţi: precuţioniştii grupului Madrid Okho y Boost-José Luís González, Raúl Benavent şi Roberto Fernández, Gregorio Gómez şi Antonio Martín.

În program piese de Rudd Wiener, Steve Reich, Chick Corea....

Redactor: Corina Feleagă

(Reluare)
 
Redescoperiți ”Legendele Olimpului”, la TVR Cultural

Poveşti de dragoste nemuritoare, lupte pentru putere, trădări, despărţiri dramatice, răzbunări cumplite, metamorfoze... forţa poetică a ...

Biologul și exploratorul Alexandru Stermin: Totul în viață este un fel de negociere despre frici | VIDEO

„În final, eu am înțeles că totul este despre frică, viața este despre frică”, a explicat biologul și exploratorul Alexandru Stermin, într-un ...

„Luna de miere

Filmul din 2018 spune o poveste despre emigrare, adaptare și prețul plătit pentru împlinirea visului american - de la ora 22:00, joi, 2 ianuarie, ...

 

#TVRcultural