loader
Foto

”Dincolo de porțile palatelor” din Germania

Grandiosul castel Hohenzollern, palatul baroc Ludwigsburg, castelul de pe lac, Monrepos, şi, în cele din urmă, insula Mainau de pe lacul Constance/Bodensee ne oferă nu doar prilejul pentru a ne bucura de peisaj, ci și ocazia specială de a călători în timp.

 

Călătoria începe cu Castelul Hohenzollern, leagănul ultimei familii conducătoare a Prusiei și simbol al puterii sale.

Fortăreața inițială Sigmaringen, așa cum aflăm din prezentarea oficială a monumentulu arhitectural, a fost menționată pentru prima dată în 1077, în cronicile mănăstirii Petershausen. Cele mai vechi părți ale castelului și cetății originale sunt ascunse sub modificările care au avut loc între secolele al XVII-lea și al XIX-lea.

Segmentele care s-au păstrat din construcția inițială datează din jurul anului 1200, din vremea dinastiei Hohenstaufen. Elemente ale structurii originale au fost gradual integrate în clădirile care au fost ridicare de-a lungul epocilor.

Castelul Ludwigsburg a devenit treptat una dintre cele mai mari reședințe în stil baroc din Europa și, ceea ce este cel mai important, e că a supraviețuit în starea inițială. Are o dimensiune echivalentă cu cea a palatului Versailles, iar stilurile pe care le veți regăsi aici sunt: Baroc, Rococo și Neoclasic.

Monrepos, palatul de pe lac, o mărturie vie a perioadei Rococo, a fost construit de ducele Carl Eugene între 1785 și 1764.  Astăzi, este o locație căutată pentru nunți și alte evenimente, iar vara este locul de desfășurare a festivalului anual Ludwigsburg Palace Classic Open Air.

Insula Mainau, aflată pe lacul Constance/Bodensee, în sud-vestul Germaniei, este un paradis al plantelor. Grădina include arbori de peste 150 de ani, sequoia gigați și milioane de lalele, rododendroni, trandafiri, dalii, dar și palmieri și citrice.

În spatele porților închise ale palatelor se ascund comori la care turiștii nu au, de obicei, acces. Aveți ocazia să descoperiți singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante ale unora dintre aceste construcții și ale locuitorilor lor. Un nou episod din documentarul ”Dincolo de porțile palatelor” (L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012) se difuzează la TVR Cultural sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 18.

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

Info: https://en.hohenzollern-schloss, schloss-ludwigsburg.de, mainau.de, schlosshotel-monrepos.de, placesofgermany.de

Foto credit: andrsltt via Pixabay.

9:00 Venezuela, fulgerul etern din Catatumbo (R)

Documentar Geo *

(Le lac des mille éclairs á Catatumbo, Franţa-Germania, 2014)

Realizator: Stefan Richts

Pe malul lacului Maracaibo din Venezuela, natura oferă un spectacol unic: fulgerele luminează întunericul tropical în majoritatea nopţilor de peste an, mai ales în zona gurilor de vărsare ale râului Catatumbo.

Cu 60 de fulgere pe minut, 250 pe kilometru pătrat sau un total de circa 1.176.000 de fulgere anual, Catatumbo este deţinătorul recordului de pe planetă. Expertul venezuelean specializat în studiul fulgerelor şi apărător al mediului, Erick Quiroga, documentează fenomenul din 1996, şi este convins că fulgerul etern din Catatumbo este cel mai mare producător natural de ozon. Dar rămâne întrebarea de ce acest fenomen se produce atât de frecvent aici.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

10:00 Jurnal Cultural (R)

Prezintă: Bogdan Stănescu, Camelia Văcaru

Producător: Anca Lăzărescu

(Reluare)
 
Programe dedicate Unirii Principatelor Române, la TVR

Programe dedicate Unirii Principatelor Române, la TVR

publicat: miercuri, 22 ianuarie 2025

Aniversăm 166 de ani de la Unirea Prin­ci­patelor Române sub conducerea dom­nitorului Alexandru Ioan Cuza. TVR difuzează vineri, 24 ianuarie, ...

„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!

publicat: marţi, 21 ianuarie 2025

”Unirea Principatelor Române - 24 ianuarie 1859”, al doilea episod din seria documentară ”Unirile Românilor” , se difuzează la TVR Cultural ...

 

#TVRcultural