loader
Foto

Galerie foto

Dirijorul Lahav Shani, în dialog cu Valentina Băințan, la „Podcasturile TVR#Enescu” | VIDEO

Sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 13.00, TVR Cultural a difuzat dialogul Valentinei Băințan cu dirijorul Lahav Shani, înregistrat în cadrul seriei de podcasturi „TVR#Enescu”.

 

Valentina Băințan
Podcasturile TVR#ENESCU

Lahav Shani, director muzical al Filarmonicii din Israel, este dirijor șef al Orchestrei Filarmonicii din Rotterdam din 2018, fiind cel mai tânăr dirijor șef din istoria acestei orchestre. Anterior, a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Viena. În februarie 2023, Filarmonica din München l-a numit dirijor șef, mandat care va începe din septembrie 2026, potrivit biografiei publicate pe site-ul Festivalului „Enescu”.

A început să colaboreze cu Filarmonica din Israel în 2007, când a interpretat Concertul pentru pian de Ceaikovski sub bagheta lui Zubin Mehta, și a continuat în 2010, când acesta l-a invitat să se alăture Filarmonicii din Israel în turneul orchestrei în Orientul Îndepărtat, în calitate de pianist, dirijor asistent și contrabasist.

În 2013, după ce a câștigat Concursul Internațional de Dirijat „Gustav Mahler” de la Bamberg, orchestra l-a invitat să dirijeze concertele de deschidere a stagiunii lor.

A susținut concerte, ca dirijor invitat, cu Filarmonica din Viena, Filarmonica din Berlin, Orchestra Gewandhaus, Filarmonica din München, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica La Scala, Orchestra Simfonică din Boston, Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Regală Concertgebouw, Orchestra din Philadelphia, Orchestra Festivalului de la Budapesta, Orchestre de Paris și Orchestra Filarmonicii. În martie 2022 a dirijat concertul caritabil de la München, în beneficiul Ucrainei, alături de Anne-Sophie Mutter și de cele trei orchestre ale orașului, Orchestra de Stat Bavareză, Orchestra Simfonică a Radioului Bavarez și Filarmonica din München. În stagiunea 2022-23, s-a întors la Filarmonica din München pentru o serie de concerte în Elveția și München și, de asemenea, a început rezidența de trei ani la Konzerthaus Dortmund.

Născut la Tel Aviv în 1989, Lahav Shani și-a început studiile de pian la vârsta de șase ani cu Hannah Shalgi, înainte de a continua cu profesorul Arie Vardi la Școala de Muzică Buchmann-Mehta. A continuat să studieze dirijatul cu profesorul Christian Ehwald și pianul cu profesorul Fabio Bidini la Academia de Muzică „Hanns Eisler” din Berlin, unde l-a avut ca mentor pe Daniel Barenboim.

Ca pianist, a concertat în postura de solist sub bagheta lui Daniel Barenboim, Zubin Mehta și Gianandrea Noseda. A dirijat concerte de pian cu numeroase orchestre, printre care Filarmonica din Viena, Orchestra Philharmonia, Filarmonica La Scala, Staatskapelle Berlin și Royal Concertgebouw Orchestra. De asemenea, are o experiență considerabilă în interpretarea repertoriului cameral.

 

13:00 Ediţie limitată Sezon nou

Producător Bianca Sărăţeanu

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural