loader
Foto

Galerie foto

Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu” | VIDEO

În 27 martie,  la „Podcasturile TVR#Enescu”, TVR Cultural a difuzat interviul Valentinei Băințan cu dirijorul estonian Paavo Järvi, considerat unul dintre cei mai importanți dirijori ai momentului și câștigător al Premiului Grammy.

 

Valentina Băințan
Podcasturile TVR#ENESCU

Paavo Järvi este directorul muzical al Tonhalle-Orchester Zürich, din 2004 este director artistic al Deutsche Kammerphilharmonie Bremen și fondator și director artistic al Estonian Festival Orchestra. De asemenea, de la începutul stagiunii de concerte 2022-2023, a fost numit dirijor onorific al Orchestrei Simfonice NHK.

Este fondator al Festivalul de Muzică Pärnu din Estonia, în 2011, împreună cu tatăl său, Neeme Järvi. Succesul festivalului și al ansamblului său rezident – Estonian Festival Orchestra – a generat o serie de invitații extrem de prestigioase pentru a-i aduce la Filarmonica din Berlin, la Konzerthaus din Viena, la BBC Proms și la Elbphilharmonie din Hamburg.

Paavo Järvi este, de asemenea, foarte solicitat ca dirijor invitat, menținând legături strânse cu orchestrele de talie mondială pe care le conduce în mod regulat.

Între premiile pe care le-a primit de-a lungul timpului se numără un Grammy, în 2003, pentru Cantate de Sibelius; în 2015, „Artistul anului” acordat de Gramophone Magazine (Marea Britanie) și Diapason (Franța), precum și Medalia Sibelius; în 2019, „Dirijorul anului” (Opus-Klassik) și Premiul Rheingau pentru muzică; și, cel mai recent, Premiul Cultural European 2022, potrivit biografiei dirijorului, publicată pe site-ul Festivalului Internațional „George Enescu”.

 

 

2:05 Secretele istoriei-Maria Callas, glorie şi suferinţă (R)

Documentar *

(Secrets d’histoire-Gloire et douleur de Maria Callas, Franţa, 2014)

Realizator: Jean-Louis Remilleux

Prezentator: Stephane Bern

Actriţă fără pereche, Maria Callas întruchipează Diva. De-a lungul carierei sale, soprana a ştiut să dea viaţă eroinelor din opere, îndrăgostite ca şi ea de absolut.

Stephane Bern porneşte pe urmele acestui simbol, trecând pe la cele mai frumoase şi renumite scene ale artei lirice, precum Scala din Milano sau Arena din Verona, dar şi prin apartamentul ei parizian din bulevardul Georges Mandel.

Gata să renunţe la orice din dragoste, Maria îşi va sfârşi viaţa singură, departe de la Callas, cu sentimentul de a-şi fi împlinit destinul.

Redactor: Adriana Vulpe

(Reluare)

3:10 Secvenţe UNATC (R)

Producător: Bianca Sărăţeanu

Jurnalist: Andrea Duţă

AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

(Reluare)
 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural