loader
Foto

Discuție la „Jurnal Cultural”: De ce nu consumă românii cultură? | VIDEO

Directoarea Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală a explicat, la Jurnalul Cultural, datele celui mai recent barometru cultural, care arată că românii aleg tot mai mult divertismentul în detrimentul culturii, dar și că a crescut numărul celor care citesc, însă nu neapărat cărți tipărite.

 

Bogdan Stănescu
Jurnalul Cultural

Pornind de la o statistică îngrijorătoare, conform căreia 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, în 2022, în 15 februarie, s-a instituit Ziua Națională a Lecturii. Conform ultimului barometru cultural, întocmit de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, românii cheltuie de cinci ori mai puțin pe activități culturale decât media europeană.

(w882) Intenție

Dacă ne uităm la ultimii trei ani, pandemia a stricat puțin lucrurile - interzicerea spectacolelor în spații închise, în biblioteci și muzee - lucrurile s-au schimbat. În mod paradoxal, cititul a crescut, nu neapărat pe suport de hârtie, iar oamenii care își cumpără cărți o fac mai mult ca element de design. Se vede la târgurile de carte.

Cei care își iau repere culturale de acolo au în casă cărțile importante. Producătorii de carte sunt îngrijorați de această nouă tendință de a merge pe digital.

(w882) Cât cites

Spectacolele în spațiul public au suferit, dar nouă ne lipsește un element foarte important: educația culturală. După alfabetizarea pe care o face învățământul, se trece la cultura înaltă imediat și fără nici un fel de explicații. Și noi avem pretenția ca oamenii să consume cultură. Când mă refer la educație culturală, mă refer la predarea acelor coduri de descifrare a unor forme de cultură satisfăcătoare, pentru că distracția nu e neapărat cultură.

Oamenii se îndreaptă mai mult spre divertisment, pentru că au nevoie de o decompensare psihologică - pandemie, război, probleme economice, acestea se transformă în bariere psihologice și scot la iveală frici;  atunci, omul zice: „Ce mă duc eu la teatru, să văd o piesă tristă, să mă doară capul și mai tare?”.

Necazul este și la producătorii de cultură, care au alunecat și ei mult spre divertisment, din dorința de a fi populari”, a arătat prof. univ. dr. Carmen Croitoru, directoarea Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală, la Jurnalul Cultural.

(w882) Ce program

Toate explicațiile directoarei INCFC, mai jos:

3:05 Jurnalul unui nebun (R)

Teatru TV *

De Nikolai Vasilievici Gogol

Înregistrare din anul 1968

Interpreteaza Dumitru Furdui

Scenografia, dramatizarea si regia artistica Mircea Marosin

"Proza lui Gogol este, cel putin, cvadridimensionala. El poate fi comparat cu contemporanul sau, matematicianul Lobacevski, care a aruncat in aer lumea euclidiana..."

Vladimir Nabokov

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Redactor: George Mladen

(Reluare)

4:30 Secolul 22 (R)

Producător : Bogdana Pascal

(Reluare)
 
Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre Eugen Simion: Rari sunt criticii literari de la noi care să aibă acel sentiment al responsabilității față de literatura țării lor, precum el

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

Alexandru Bălășescu, la „Mic dejun cu un campion”: Antropologia este, prin vocaţie, întrebătoare. Trebuie să fii curios până la obsesie ca să înţelegi (ediție din 2023) | VIDEO)

TVR Cultural redifuzează, între 29 aprilie și 5 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu antropologul Alexandru Bălășescu, criticul literar Ion ...

 

#TVRcultural