loader
Foto

„Aventura Gisellei la Scala”, un documentar de neratat, cu faimoasa balerină Carla Fracci, în 11 iunie, la TVR Cultural

TVR Cultural a redifuzat marți, 11 iunie, de la ora 22.00, un documentar fascinant despre balerinii de la Teatro alla Scala din Milano care lucrează la punerea în scenă a spectacolului „Giselle”, considerat simbolul baletului romantic. Documentarul se bucură de participarea extraordinară a balerinei Carla Fracci, numită de The New York Times „prim-balerina absolută”.

 

Documentarul „L'avventura di Giselle alla Scala” (2021) îi arată pe balerinii de la Scala din Milano atât în viața lor personală, cât și la muncă, fără filtre. Le prezintă munca individuală și realizările comune, punctele forte, îi urmărește când se pregătesc fizic pentru spectacole și când își caută inspirația ca artiști.

Documentarul începe cu redeschiderea teatrului, după primul lockdown cauzat de pandemia de COVID-19, și continuă cu repetițiile la spectacolul de balet „Giselle”, un simbol al baletului romantic și un test de foc pentru mulți dansatori.

L'avventura di Giselle alla Scala” beneficiază și de prezența Carlei Fracci, una dintre cele mai aclamate balerine din lume, desemnată de New York Times, în 1981, „prim-balerină absolută”, pentru eleganţa şi interpretările sale memorabile. Carla Fracci s-a stins din viață chiar în anul 2021. Carla Fracci a fost una dintre cele mai cunoscute interprete ale Gisellei.

În documentar, telespectatorii i-au putut vedea pe Laura Contardi, Massimo Murru, Nicoletta Manni, Virna Toppi, Martina Arduino, Claudio Coviello, Timofej Andrijashenko, Gioacchino Starace, Vittoria Valerio, Alessandra Vassallo, Antonino Sutera, Antonella Albano, Maria Celeste Losa, Marco Agostino, Nicola Del Freo, Frederic Olivieri și Manuel Legris, doi dintre directorii Corpului de Balet.

„Giselle” este un balet în două acte, compus de Adolphe Adam. Coregrafia originală este semnată de Jules Perrot și Jean Coralli. Autorii libretului sunt Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges și Théophile Gautier, care s-au bazat pe „De l’Allemagne” de Heinrich Heine și „Fantômes” din „Les Orientales” de Victor Hugo, premiera absolută având loc la Opera Națională din Paris în 28 iunie 1841.

„Giselle” este povestea tragică de iubire dintre frumoasa și săraca țărancă Giselle, care se îndrăgostește și este iubită de prințul Albert, deghizat în țăran. În realitate, el este logodit cu prințesa Bathilde. Hans, un alt tânăr din sat, îndrăgostit de Giselle, îl demască pe Albert, iar frumoasa Giselle moare de inimă rea. Regina ielelor, Wilis, îi readuce la viață sufletul lui Giselle. Ielele îl pedepsesc pe Hans și vor să îl pedepsească și pe Albert, dar Giselle îl salvează și îl iartă pentru durerea pe care i-a cauzat-o.

6:25 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

Documentar *

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Episodul 10: Freyr

Rare sunt domeniile atât de dominate de elemente naturale: o serie de stânci ameţitoare, un râu care sculptează valea, totul încercuit de o pădure vastă. În centrul acestui sit natural găsim castelul Freÿr şi ansamblul său de grădini din afara timpului.

Se află în proprietatea unei aceleaşi familii din anul 1410, când Jacques de Beaufort a achiziţionat castelul. Grădinile au trecut prin timp câştigând o patină şi un farmec ieşite din comun.

A fost cât pe ce ca domeniul să fie distrus în timpul Revoluţiei Franceze. A fost cruţat datorită portocalilor săi excepţionali. De atunci, au fost protejaţi de fiecare generaţie de proprietari.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

O seară de excepție la TVR Cultural: Opereta „Liliacul”, pusă în scenă la Royal Opera House în 1990, în 30 iulie

TVR Cultural le propune telespectatorilor să revadă, în 30 iulie, de la ora 22.00, opereta „Liliacul” („Die Fledermaus”), pusă în scenă la Royal ...

„Buchet de flori”, tablou al lui Rachel Ruysch, apreciată reprezentantă a picturii florale olandeze, la „Pastila de artă”

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

 

#TVRcultural