loader
Foto

„Aventura Gisellei la Scala”, un documentar de neratat, cu faimoasa balerină Carla Fracci, în 11 iunie, la TVR Cultural

TVR Cultural a redifuzat marți, 11 iunie, de la ora 22.00, un documentar fascinant despre balerinii de la Teatro alla Scala din Milano care lucrează la punerea în scenă a spectacolului „Giselle”, considerat simbolul baletului romantic. Documentarul se bucură de participarea extraordinară a balerinei Carla Fracci, numită de The New York Times „prim-balerina absolută”.

 

Documentarul „L'avventura di Giselle alla Scala” (2021) îi arată pe balerinii de la Scala din Milano atât în viața lor personală, cât și la muncă, fără filtre. Le prezintă munca individuală și realizările comune, punctele forte, îi urmărește când se pregătesc fizic pentru spectacole și când își caută inspirația ca artiști.

Documentarul începe cu redeschiderea teatrului, după primul lockdown cauzat de pandemia de COVID-19, și continuă cu repetițiile la spectacolul de balet „Giselle”, un simbol al baletului romantic și un test de foc pentru mulți dansatori.

L'avventura di Giselle alla Scala” beneficiază și de prezența Carlei Fracci, una dintre cele mai aclamate balerine din lume, desemnată de New York Times, în 1981, „prim-balerină absolută”, pentru eleganţa şi interpretările sale memorabile. Carla Fracci s-a stins din viață chiar în anul 2021. Carla Fracci a fost una dintre cele mai cunoscute interprete ale Gisellei.

În documentar, telespectatorii i-au putut vedea pe Laura Contardi, Massimo Murru, Nicoletta Manni, Virna Toppi, Martina Arduino, Claudio Coviello, Timofej Andrijashenko, Gioacchino Starace, Vittoria Valerio, Alessandra Vassallo, Antonino Sutera, Antonella Albano, Maria Celeste Losa, Marco Agostino, Nicola Del Freo, Frederic Olivieri și Manuel Legris, doi dintre directorii Corpului de Balet.

„Giselle” este un balet în două acte, compus de Adolphe Adam. Coregrafia originală este semnată de Jules Perrot și Jean Coralli. Autorii libretului sunt Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges și Théophile Gautier, care s-au bazat pe „De l’Allemagne” de Heinrich Heine și „Fantômes” din „Les Orientales” de Victor Hugo, premiera absolută având loc la Opera Națională din Paris în 28 iunie 1841.

„Giselle” este povestea tragică de iubire dintre frumoasa și săraca țărancă Giselle, care se îndrăgostește și este iubită de prințul Albert, deghizat în țăran. În realitate, el este logodit cu prințesa Bathilde. Hans, un alt tânăr din sat, îndrăgostit de Giselle, îl demască pe Albert, iar frumoasa Giselle moare de inimă rea. Regina ielelor, Wilis, îi readuce la viață sufletul lui Giselle. Ielele îl pedepsesc pe Hans și vor să îl pedepsească și pe Albert, dar Giselle îl salvează și îl iartă pentru durerea pe care i-a cauzat-o.

0:30 Concert de prânz

Festival SoNoRo 2023

Concert de la Sala Auditorium

Partea II

Producător: Băinţan Valentina

(Reluare)

1:30 Piper pe limba

*Studioul teritorial Timişoara

* Piper pe limbă" este o emisiune realizată de către scriitorul și jurnalistul Robert Șerban.

Într-un format de talk-show, în cadrul căruia moderatorul are-în fiecare ediţie-unul, doi sau trei invitaţi din lumea artelor, a ştiinţelor, învăţământului, dreptului, medicinei etc., "Piper pe limbă" a adus în platotul TVR TImișoara nume consacrate ale culturii, ori oameni tineri, în plină afirmare, ce pot fi văzute şi auzite în dialoguri firești, fără emfază sau morgă, polemice și prietenești. Emisiunea este racordată la actualitatea culturală şi socială nu doar din Timişoara şi din vestul ţării, încercând să aducă în atenţia telespectatorilor oameni şi evenimente dintre cele mai importante din toată România.Sper finalul fiecărei ediţii, Robert Şerban prezintă noutăţi editoriale cu scopul de a-şi informa publicul despre cărţile recent apărute.

Producător Robert Serban

(Reluare)
 
Remix junior: Nicolae Covaci și PHOENIX: trecut, prezent, viitor

Ediție specială  Remix Junior : Ultimul interviu Remix cu Nicolae Covaci / Phoenix merge mai departe: ...

Caritate prin credință, credință prin caritate

…Credin ț a este o super putere, ca să spunem a ș a, pentru că ne ajută să trecem peste ceea ce ra ț iunea de multe ori ne ...

Pătrundem „Secretele istoriei” şi îl cunoaştem pe „Rafael Sanzio, copilul-minune al Renaşterii”

Om, artist, semizeu. Urmărim la TVR Cultural sâmbătă, pe 26 aprilie, de la ora 20.00, un documentar ce înfăţişează personalitatea, parcursul şi ...

 

#TVRcultural