loader
Foto

„Aventura Gisellei la Scala”, un documentar de neratat, cu faimoasa balerină Carla Fracci, în 11 iunie, la TVR Cultural

TVR Cultural a redifuzat marți, 11 iunie, de la ora 22.00, un documentar fascinant despre balerinii de la Teatro alla Scala din Milano care lucrează la punerea în scenă a spectacolului „Giselle”, considerat simbolul baletului romantic. Documentarul se bucură de participarea extraordinară a balerinei Carla Fracci, numită de The New York Times „prim-balerina absolută”.

 

Documentarul „L'avventura di Giselle alla Scala” (2021) îi arată pe balerinii de la Scala din Milano atât în viața lor personală, cât și la muncă, fără filtre. Le prezintă munca individuală și realizările comune, punctele forte, îi urmărește când se pregătesc fizic pentru spectacole și când își caută inspirația ca artiști.

Documentarul începe cu redeschiderea teatrului, după primul lockdown cauzat de pandemia de COVID-19, și continuă cu repetițiile la spectacolul de balet „Giselle”, un simbol al baletului romantic și un test de foc pentru mulți dansatori.

L'avventura di Giselle alla Scala” beneficiază și de prezența Carlei Fracci, una dintre cele mai aclamate balerine din lume, desemnată de New York Times, în 1981, „prim-balerină absolută”, pentru eleganţa şi interpretările sale memorabile. Carla Fracci s-a stins din viață chiar în anul 2021. Carla Fracci a fost una dintre cele mai cunoscute interprete ale Gisellei.

În documentar, telespectatorii i-au putut vedea pe Laura Contardi, Massimo Murru, Nicoletta Manni, Virna Toppi, Martina Arduino, Claudio Coviello, Timofej Andrijashenko, Gioacchino Starace, Vittoria Valerio, Alessandra Vassallo, Antonino Sutera, Antonella Albano, Maria Celeste Losa, Marco Agostino, Nicola Del Freo, Frederic Olivieri și Manuel Legris, doi dintre directorii Corpului de Balet.

„Giselle” este un balet în două acte, compus de Adolphe Adam. Coregrafia originală este semnată de Jules Perrot și Jean Coralli. Autorii libretului sunt Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges și Théophile Gautier, care s-au bazat pe „De l’Allemagne” de Heinrich Heine și „Fantômes” din „Les Orientales” de Victor Hugo, premiera absolută având loc la Opera Națională din Paris în 28 iunie 1841.

„Giselle” este povestea tragică de iubire dintre frumoasa și săraca țărancă Giselle, care se îndrăgostește și este iubită de prințul Albert, deghizat în țăran. În realitate, el este logodit cu prințesa Bathilde. Hans, un alt tânăr din sat, îndrăgostit de Giselle, îl demască pe Albert, iar frumoasa Giselle moare de inimă rea. Regina ielelor, Wilis, îi readuce la viață sufletul lui Giselle. Ielele îl pedepsesc pe Hans și vor să îl pedepsească și pe Albert, dar Giselle îl salvează și îl iartă pentru durerea pe care i-a cauzat-o.

19:00 Ediţie limitată Premieră

Prezinta Marius Constantinescu

Producător Bianca Sărăţeanu

20:00 Secretele istoriei-Beethoven, totul pentru muzică

Documentar*

(Secrets d’histoire-Beethoven, tout pour la musique..., Franţa, 2020)

Realizator: Jean-Louis Remilleux

Prezentator: Stephane Bern

Stéphane Bern porneşte într-un periplu care-l va purta în Austria, Germania şi în Cehia, pe urmele unuia dntre cei mai mari compozitori din istorie: Ludwig van Beethoven.

După mai bine de două secole de la naşterea sa, compoziţiile sale sunt interpretate în toată lumea, fiindcă acest om a fost un vizionar care a revoluţionat muzica şi a lăsat omenirii un patrimoniu excepţional.

Crescut la Bonn, Beethoven debutează în cariera muzicală la Viena, dar succesul său ascunde un secret cumplit: compozitorul este surd de la vârsta de treizeci de ani. El nu va auzi niciodată unele dintre lucrările sale.

Redactor: Gabriela Onea​

 
Celebra soprană Sally Matthews a cântat în deschiderea Athenaeum Summer Festival

Celebra soprană britanică Sally Matthews a fost invitata specială a Orchestrei Filarmonicii George Enescu la concertul de deschidere a ...

 Ediţie specială TVR CULTURAL dedicată poetului Ioan Es. Pop

Televiziunea Română a marcat dispariţia prematură a unuia dintre cei mai importanți poeţi ai ultimelor decenii - Ioan Es. Pop, printr-o ediţie ...

„Vandalul”, de Hamish Linklater, o comedie americană contemporană despre viață, dragoste și moarte

Premiera spectacolului după piesa „Vandalul”, de Hamish Linklater, a avut loc în urmă cu zece ani în SUA. Adaptarea și regia reprezentației de la ...

 

#TVRcultural