loader
Foto

Seria documentară „Cine este România?”: Brâncuși, „părintele sculpturii moderne”, în 19 februarie, la TVR Cultural | VIDEO

Luni, 19 februarie, la orele 14.20, 17.50 și 23.25, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să îl descopere pe marele sculptor Constantin Brâncuși, prin ochii britanicilor, în seria „Who Is Romania”, realizată de dr. Tessa Dunlop.

 

Constantin Brâncuşi a transformat frământările vieţii în artă. Sărac, a parcurs Europa pe jos pentru a-şi dovedi de ce este în stare; cât de răsplătit a fost pentru îndrăzneala sa.  Născut la Hobiţa, un mic sat românesc de lângă Târgu-Jiu, părintele sculpturii moderne trăieşte astăzi în muzeele din America, Marea Britanie, Franţa şi România, arată Tessa Dunlop, în documentarul despre viața și opera lui Constantin Brâncuși, realizat în anul 2020.

Proiectul „Who is Romania” este o inițiativă a ICR Londra și are ca scop promovarea imaginii României în Regatul Unit. În aceeași serie, au fost realizate și portretele altor mari personalități istorice și culturale, precum Ștefan cel Mare, Regina Maria a României, George Enescu, Nicolae Grigorescu și Mihail Sebastian.

Tessa Dunlop este doctor în istorie, scriitoare şi prezentatoare a diverse programe de istorie pentru BBC, Discovery Channel Europe, Channel 4, UKTV History și History Channel.

TVR Cultural le-a oferit telespectatorilor și alte documentare dedicate vieții și operelor lui Constantin Brâncuși, despre care puteți citi mai jos:

CAMPANIA „BRÂNCUȘI, SCULPTORUL LUMINII”, LA TVR CULTURAL

SĂPTĂMÂNA BRÂNCUȘI, LA TVR CULTURAL: VINERI, „COLOANA INFINITULUI, TESTAMENTUL LUI BRÂNCUȘI” | VIDEO

8:25 Adevar şi curaj (R)

Producător: Rafael Udrişte

Redactor: Diana Ilica

(Reluare)

9:10 Splendorile Italiei (R)

Documentar

(Meraviglie-A Journey in Italy, the Land of Treasures, Italia, 2019)

Sezon 3, Episodul 3

Realizator: Gabriele Cipollitti

Prezentator: Alberto Angela

Călătorie printre comorile Italiei cuprinse în Patrimoniul Mondial, Italia fiind ţara cu cele mai multe situri UNESCO din toată lumea, aflate pe întreg cuprinsul ţării şi datând din toate perioadele istorice, de la neolitic şi antichitatea clasică, trecând prin Evul Mediu şi Renaştere, până la Epoca Iluminismului.

din 25 mai//

(Reluare)
 
Poetul Mihai Firică la ”Portret de excelență”: ”Deschizând o carte este imposibil să nu găsești un fragment care te inspiră”

A studiat literele, istoria, dreptul şi managementul relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri şi stagii de pregătire în jurnalism organizate ...

Valentina Băințan, în dialog cu soprana Chen Reiss, „o voce perfectă Strauss”, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 25 mai

La „Podcasturile TVR#Enescu”, de sâmbătă, 25 mai, Valentina Băințan o are ca invitată pe soprana Chen Reiss, „o voce de o luminozitate și de o ...

Pictorul Vasile Tolan, la „Biografii necesare”: Prin artă, se ajunge la o spiritualizare a materiei

La „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îl are ca invitat pe pictorul Vasile Tolan, membru al Uniunii Artiștilor Plastici ...

 

#TVRcultural