loader
Foto

Seria documentară „Cine este România?”: Brâncuși, „părintele sculpturii moderne”, în 19 februarie, la TVR Cultural | VIDEO

Luni, 19 februarie, la orele 14.20, 17.50 și 23.25, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să îl descopere pe marele sculptor Constantin Brâncuși, prin ochii britanicilor, în seria „Who Is Romania”, realizată de dr. Tessa Dunlop.

 

Constantin Brâncuşi a transformat frământările vieţii în artă. Sărac, a parcurs Europa pe jos pentru a-şi dovedi de ce este în stare; cât de răsplătit a fost pentru îndrăzneala sa.  Născut la Hobiţa, un mic sat românesc de lângă Târgu-Jiu, părintele sculpturii moderne trăieşte astăzi în muzeele din America, Marea Britanie, Franţa şi România, arată Tessa Dunlop, în documentarul despre viața și opera lui Constantin Brâncuși, realizat în anul 2020.

Proiectul „Who is Romania” este o inițiativă a ICR Londra și are ca scop promovarea imaginii României în Regatul Unit. În aceeași serie, au fost realizate și portretele altor mari personalități istorice și culturale, precum Ștefan cel Mare, Regina Maria a României, George Enescu, Nicolae Grigorescu și Mihail Sebastian.

Tessa Dunlop este doctor în istorie, scriitoare şi prezentatoare a diverse programe de istorie pentru BBC, Discovery Channel Europe, Channel 4, UKTV History și History Channel.

TVR Cultural le-a oferit telespectatorilor și alte documentare dedicate vieții și operelor lui Constantin Brâncuși, despre care puteți citi mai jos:

CAMPANIA „BRÂNCUȘI, SCULPTORUL LUMINII”, LA TVR CULTURAL

SĂPTĂMÂNA BRÂNCUȘI, LA TVR CULTURAL: VINERI, „COLOANA INFINITULUI, TESTAMENTUL LUI BRÂNCUȘI” | VIDEO

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

6:00 Odiseea focii călugăr

(L’odysée du phoque-moine, Franţa-Germania, 2021)

Realizator: Thomas Delorme

Vânate încă din antichitate, focile călugăr sunt unele dintre cele mai misterioase mamifere marine din Mediterana. Ultimele cinci sute de exemplare ale acestei specii decimate populează apele greceşti şi turceşti şi se ascund în grote submarine. Membrii unei echipe elveţiene de cercetători încearcă să afle mai multe despre modul lor de viaţă, ca să le poată proteja mai bine.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

Documentarul „Legendele Parisului” continuă cu episoadele 3 şi 4, la TVR Cultural

Inedita serie documentară „Legendele Parisului” reconstituie - prin animaţie 2D - scena artistică a Parisului secolului al XIX-lea. Printre ...

Melodii celebre din opere și operete, în Concertul de vară de la Schönbrunn 2025. Pe 5 iulie, la TVR Cultural

Evenimentul de muzică clasică în aer liber este unul dintre cele mai importante puncte culminante ale anului Filarmonicii vieneze. Concertul ...

 

#TVRcultural