loader
Foto

Documentarul „Filipovenii și cazacii lui Nekrasov”, despre istoria lipovenilor, în 26 mai, la TVR Cultural | VIDEO

Vineri, 26 mai, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat documentarul „Filipovenii și cazacii lui Nekrasov”, despre istoria lipovenilor din România, realizat de Ana Preda în anul 2015.  

 

Dragă Luca,

Vine o vreme când te vei întreba: „Cine sunt?” și vei dori să înțelegi „De ce sunt așa cum sunt?”. O parte din răspunsuri le primești dacă încerci să-ți cunoști părinții, bunicii, stămoșii tăi. Așa vei afla care este esența transmisă de la o generație la alta, parte și ea din tine.

Eu mi-am făcut propria călătorie către rădăcini și ți-o las ție moștenire într-un scurt documentar, pentru că și tu ești urmaș al „Filipovenilor și cazacilor lui Nekrasov”.

Cu drag, mama”, este scrisoarea pe care Ana Preda a publicat-o pe blogul său, ca punct de pornire al documentarului despre staroveri.

(w882) Documentar

Ea explica, atunci, că „totul a plecat de la dorința de a-mi cunoaște mai bine neamul. Acum cinci ani, întâmplarea, deloc întâmplătoare, m-a adus în Televiziunea Publică, TVR, la redacția Minorități, după o experiență de peste 17 ani ca producător TV.

Aici mi-am dat seama cât de puține știu despre rușii lipoveni, deși m-am născut și am crescut într-o familie de staroveri, ortodocși ruși de veche credință, căci asta sunt lipovenii din România. Am început să fac săpături după surse de informare și, pe măsură ce descopeream fascinanta și dureroasa noastră istorie, a-nceput să încolțească în mine dorința de a face ceva important pentru etnicii mei, atât cât îmi stă în putere și pricepere, să-mi aduc și eu aportul în comunitate. M-am gândit că nu pot face decât ceva la care mă pricep: un documentar, o scurtă istorie a rușilor lipoveni”.

Astfel, documentarul prezintă istoria comunității de staroveri (ortodocși ruși de credință veche, lipoveni), refugiați politici din Rusia țaristă în Principatele Române în secolul al XVII-lea, pornind de la familia Anei Preda (familia Paramanov, stabilită în Botoșani, în urmă cu aproape 150 de ani) și continuând cu comunitatea lipoveană din Sakalințî (un sat din Suceava), Mila 23 și Sarichioi.

(w882) Documentar

Echipa: Ana Preda - autor; Cristian Glodeală, Geo Tuică, Jannik Malte Meissner - imagine; Viorel Popescu și Nicolae Tofan - sunet; Mihaela Constantinescu - ilustrație muzicală; GFX - Alina Fekete, Dan Pecete; PPS - Cristian Rădulescu; editori Marius Butnariuc, Dragoș Smărăndescu, Cosmin Găleată; producători - Diana Dumitru, Ionuț Carpatorea, Istvan Andras Demeter.

Urmăriți mai jos un promo al documentarului, din anul 2015:

22:00 VIAŢA DUBLĂ A VERONICĂI

Film*

(LA DOUBLE VIE DE VERONIQUE-Franţa, Polonia, 1991)

Regia: Krzysztof Kieślowski

Cu: Irene Jacob, Philippe Volter, Sandrine Dumas

* Regia: Krzysztof Kieślowski

Cu: Irene Jacob, Philippe Volter, Sandrine Dumas

*Premiul pentru cea mai bună actriţă (Irene Jacob), premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului Ecumenic-Festivalul de Film de la Cannes 1991

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 1992 pentru cel mai bun film străin

Dramă. Weronika locuieşte în Polonia, Véronique în Franţa şi niciuna nu ştie că cealaltă există-decât într-un moment fugitiv în care tânăra poloneză întrezăreşte o turistă străină, care-i seamănă leit, într-un autobuz din Cracovia. Weronika, pasionată de muzică şi membră într-un cor, moare subit în timpul unui concert. Véronique, şi ea muziciană, descoperă treptat că este influenţată în mod misterios de alegerile şi experienţele celeilalte fete, ca şi cum viaţa acesteia ar continua prin ea.

Redactor: Adriana Vulpe

23:40 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

 
Cultura, celebrată la Roman: Festivalul Național Garabet Ibrăileanu

Cât de relevantă este discuția despre rădăcinile armenești ale lui Garabet Ibrăileanu, cum anume s-a transformat festivalul care îi poartă numele ...

Comedia „Când vine barza” (1951), în 7 iunie, la TVR Cultural

Miercuri, 7 iunie, TVR Cultural difuzează piesa „Când vine barza”, de André Roussin, pusă în scenă de Constantin Dicu în 1991. Spectacolul va fi ...

„Faust”, despre bărbatul care și-a vândut sufletul diavolului, în 6 iunie, la TVR Cultural

TVR Cultural le aduce telespectatorilor marți, 6 iunie, din arhiva Televiziunii Române, opera „Faust”, de Charles Gounod, jucată în anul 2008 pe ...