loader
Foto

Documentarul „Filipovenii și cazacii lui Nekrasov”, despre istoria lipovenilor, în 26 mai, la TVR Cultural | VIDEO

Vineri, 26 mai, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat documentarul „Filipovenii și cazacii lui Nekrasov”, despre istoria lipovenilor din România, realizat de Ana Preda în anul 2015.  

 

Dragă Luca,

Vine o vreme când te vei întreba: „Cine sunt?” și vei dori să înțelegi „De ce sunt așa cum sunt?”. O parte din răspunsuri le primești dacă încerci să-ți cunoști părinții, bunicii, stămoșii tăi. Așa vei afla care este esența transmisă de la o generație la alta, parte și ea din tine.

Eu mi-am făcut propria călătorie către rădăcini și ți-o las ție moștenire într-un scurt documentar, pentru că și tu ești urmaș al „Filipovenilor și cazacilor lui Nekrasov”.

Cu drag, mama”, este scrisoarea pe care Ana Preda a publicat-o pe blogul său, ca punct de pornire al documentarului despre staroveri.

(w882) Documentar

Ea explica, atunci, că „totul a plecat de la dorința de a-mi cunoaște mai bine neamul. Acum cinci ani, întâmplarea, deloc întâmplătoare, m-a adus în Televiziunea Publică, TVR, la redacția Minorități, după o experiență de peste 17 ani ca producător TV.

Aici mi-am dat seama cât de puține știu despre rușii lipoveni, deși m-am născut și am crescut într-o familie de staroveri, ortodocși ruși de veche credință, căci asta sunt lipovenii din România. Am început să fac săpături după surse de informare și, pe măsură ce descopeream fascinanta și dureroasa noastră istorie, a-nceput să încolțească în mine dorința de a face ceva important pentru etnicii mei, atât cât îmi stă în putere și pricepere, să-mi aduc și eu aportul în comunitate. M-am gândit că nu pot face decât ceva la care mă pricep: un documentar, o scurtă istorie a rușilor lipoveni”.

Astfel, documentarul prezintă istoria comunității de staroveri (ortodocși ruși de credință veche, lipoveni), refugiați politici din Rusia țaristă în Principatele Române în secolul al XVII-lea, pornind de la familia Anei Preda (familia Paramanov, stabilită în Botoșani, în urmă cu aproape 150 de ani) și continuând cu comunitatea lipoveană din Sakalințî (un sat din Suceava), Mila 23 și Sarichioi.

(w882) Documentar

Echipa: Ana Preda - autor; Cristian Glodeală, Geo Tuică, Jannik Malte Meissner - imagine; Viorel Popescu și Nicolae Tofan - sunet; Mihaela Constantinescu - ilustrație muzicală; GFX - Alina Fekete, Dan Pecete; PPS - Cristian Rădulescu; editori Marius Butnariuc, Dragoș Smărăndescu, Cosmin Găleată; producători - Diana Dumitru, Ionuț Carpatorea, Istvan Andras Demeter.

Urmăriți mai jos un promo al documentarului, din anul 2015:

19:00 Intrare liberă Premieră

’’Intrare liberă’’ este un magazin cultural zilnic, de luni până vineri în care sunt aduse în prim planul dezbaterii publice teme culturale definitorii pentru societatea românească contemporană. Doi moderatori cu carismă şi experienţă-Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ-, vor intermedia un dialog interesant şi actual cu creatori din diferite domenii care nu se vor referi strict la creaţia artistică, atât de diversă, ci şi la contextul ce condiţionează sau determină un anume tip de receptare, atitudine, proces creator. O dezbatere de idei documentată cu argumente susţinute şi de o parte, şi de cealaltă-gazde şi invitaţi-într-o manieră colocvială şi destinsă despre fenomenul cultural actual, noile tendinţe şi problemele complexe care bulversează societatea modernă.

Prezintă: Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ

Producător: Anca Lăzărescu

20:25 Secolul 22

Producător: Bogdana Pascal

 
„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

Documentarul „Delta Bucureștiului”, în 18 aprilie, la TVR Cultural: „Nu există loc în care să poți să te ascunzi atunci când istoria vine după tine”

Între 15 și 21 aprilie, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească peliculele „Os de pește” (2021) și  „Jurnalul unei cameriste” ...

 

#TVRcultural