Între 24 și 28 iulie, de la ora 20.30, TVR Cultural le-a povestit telespectatorilor despre arhitectul George Matei Cantacuzino, muzicianul Titel Popovici și chimistul Bogdan C. Simionescu, precum și despre restaurarea unui tezaur aparținând primului sfânt canonizat în Republica Moldova.
„George Matei Cantacuzino, captiv în ţara pe care a iubit-o” este titlul documentarului pe care TVR Cultural l-a difuzat luni, 24 iulie, de la ora 20.30, realizat de Gabriela Baiardi.
George Matei Cantacuzino s-a născut la Viena, în 1899, a studiat arhitectura la Paris şi ar fi putut profesa oriunde în lume, dar a ales țara părinților: România. A iubit Moldova până în ultima clipă, cu Hoiseştiul bunicului Basil cu tot, şi nu a bănuit niciodată că, peste timp, va deveni prizonier acasă.
George Matei Cantacuzino a fost mai mult decât un arhitect respectat în perioada interbelică. A fost pictor, scriitor, profesor, a înfiinţat publicaţii.
Schimbările politice de după 1940 aveau să-i frângă aripile. Originile „nesănătoase”, faptul că făcuse politică liberală, că avea soţia şi copiii în Anglia, ideile democratice şi prietenia cu persoane din străinătate, toate acestea şi câte alte motive inventate i-au adus o condamnare politică. Şase ani a fost umilit de Securitate.
În ultimele două decenii de viaţă nu a fost lăsat să-şi vadă copiii. În lipsa lor, a strâns la piept Iaşul. Aici şi-a găsit liniștea după ce a scăpat viu din temniţele comuniste. Aici a lăsat ultimul semn pe pământ – palatele gemene de la Mitropolie. Iar, din 1960, odihneşte în pământul Iaşiului.
Marți, 25 iulie, de la ora 20.30, TVR Cultural le-a prezentat telespectatorilor povestea restaurării tezaurului lui Gavriil Bănulescu Bodoni, fost mitropolit al Basarabiei, primul sfânt canonizat în Republica Moldova, în anul 2016. Vestigiile găsite în cripta sa au fost aduse la Iași, spre a fi restaurate de specialiștii Complexului Muzeal Național „Moldova”.
Sceptic la început, starețul Mănăstirii Căpriana consideră acum că salvarea artefactelor e o adevărată minune. Veșmintele liturgice, tezaur de o valoare inestimabilă, au intrat în patrimoniul cultural după aproape cinci ani de muncă migăloasă.
Documentarul a fost realizat de Gabriela Baiardi.
Miercuri, 26 iulie, de la ora 20.30, TVR Cultural a difuzat documentarul „Blues pentru Iași cu Titel Popovici”, despre viața și cariera muzicianului, realizat de Carmen Olaru.
Titel Popovici (1938-2010) a debutat ca pianist de muzică uşoară şi jazz încă înainte de a fi student la Conservatorul din Iași. A iubit şi fotbalul, dar a renunţat la o carieră de portar pentru prima sa dragoste - muzica. Partitura sa preferată, „Iubirea noastră nu are apus”, a cântat-o în duet cu Mimi, soţia sa, timp de jumătate de veac.
Peste 450 de creaţii de muzică uşoară, romanţă, jazz şi blues poartă amprenta pianistului, compozitorului şi dirijorului Titel Popovici.
Joi, 27 iulie, de la ora 20.30, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor documentarul „Litanii în piatră”, realizat de Violeta Gorgos, despre Simpozionul Internațional de Sculptură de la Tomești, județul Iași.
Timp de câteva săptămâni, echipa de filmare a TVR Iaşi a filmat munca artiștilor, oferindu-le telespectatorilor șansa de a pătrunde în intimitatea zămislirii unor opere monumentale în piatră.
Vineri, 28 iulie, TVR Cultural a difuzat documentarul „Simionescu. Acelaşi nume, poveşti peste timp”, dedicat chimistului Bogdan C. Simionescu (n. 1948), cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” al Academiei Române și academician.
Este vicepreşedinte al Academiei Române şi profesor la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iași. Portretul surprinde şi destinul unei familii, prin ochii a trei generaţii.
Documentarul a fost realizat de Andreea Știliuc.