Între 31 iulie și 4 august, de la ora 20.30, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor poveștile unor fizicieni celebri, pune sub lupă istoria satului Medeleni și a străzii Garabet Ibrăileanu din Iași, prezintă portretul pictorului Constantin Tofan și pe al muzicienilor din grupul TRIGON.
TVR Cultural a difuzat luni, 31 iulie, de la ora 22.30, documentarul „Tablouri dintr-o viață, prinse cu ață de pescuit”, despre pictorul Constantin Tofan. Documentarul a fost realizat în anul 2022, de Violeta Gorgos.
Constantin Tofan este, mai întâi de toate, pictorul prolific, cel care nu aşteaptă să-i vină muza, ci o aduce el aproape, lucrând. Este profesorul care îşi ţine orele și în propriul atelier. Este omul generos care ştie să menţină prieteniile peste ani cu artiştii plastici , dar şi cu „ne-artiştii”. Este soţ, tată, bunic. Şi peste toate, nu doar ca pasiune, ci chiar ca a doua profesiune, este un pescar împătimit.
Documentarul, mai jos:
Marți, 1 august, de la ora 20.30, TVR Cultural a difuzat un documentar despre satul Medeleni, realizat de Gabriela Baiardi, Relu Tabără și Loredan Baiardi în anul 2021.
„Născută la români și am îmbătrânit cu rușii, iar acum vorbesc o limbă stâlcită”. Așa își rezumă povestea de viață cea mai vârstnică localnică din Medeleniul din stânga Prutului. S-a născut în România întregită, în 1928. A avut o copilărie fericită, apoi războiul a învățat-o prea devreme lecția suferinței. Au urmat refugiul și foametea. Și colhozul.
Fetele de 12 ani aveau aceeași normă de lucru ca adulții. Răsplata venea abia la capătul unui an de muncă istovitoare, marcat de multe lipsuri, dar au supraviețuit făcând haz de necaz: „La colhoz, în dealul mare, cine fură, acela are”.
Câțiva localnicii născuți în perioada interbelică, martori ai evenimentelor ce au marcat secolul XX, ne ajută să înțelegem cum s-a trăit înainte și după 1940 în Medeleni, un sat aflat la răspântia istoriei.
Urmăriți mai jos un clip de promovare a documentarului „Medeleni - La răscrucea istoriei”, din anul 2021:
Miercuri, 2 august, de la ora 20.30, TVR Cultural a difuzat un documentar despre grupul de ethno-jazz TRIGON, intitulat „Grupul TRIGON la 30 de ani”, realizat de Violeta Gorgos.
În toamna lui 2022, cei 10 muzicieni care au fost parte a grupului TRIGON pe parcursul celor 30 de ani de existență s-au întâlnit la un spectacol: Anatol Ștefăneț (liderul grupului TRIGON, Chişinău) Sergio Testemițanu (cântă în orchestra unui circ, din Italia), Oleg Baltaga (profesor de percuţie în Germania), Alexandru Murzac (cântaîn formația de jazz a Getei Burlacu, Chişinău), Mario Căldăraru (percuţionist, stabilit la Moscova), Dorel Burlacu (pianist, profesor de jazz la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice), Alexandru Arcuș (liderul grupului Arcuș Trio, Romania), Vali Boghean (liderul grupului Vali Boghean Band), Dan Brumă (chitarist la Via Daca, profesor la Academia de Arte), Garry Tverdohleb (percuţionist în diferite proiecte internaţionale).
Sursă imagine: moldova.org
Joi, 3 august, de la ora 20.30, TVR Cultural a difuzat documentarul „Fizicieni ieșeni, sub semnul Premiului Nobel”, realizat de Maria Florea, Adrian Vulpe şi Dragoş Brehnescu.
Cei mai buni profesori de la Universitatea din Iaşi au studiat şi şi-au dat doctoratele la Paris, Nancy, Viena sau Berlin, sub îndrumarea unor savanţi laureaţi cu Nobel. Au fost colegi cu Marie Curie, au fost citaţi alături de Einstein, au scris cursuri cu Poincaré, au învăţat cu Lippman, au fost numiţi membri în Academia Franceză sau au făcut cercetări despre care a vorbit o lume întreagă.
Se spune că, într-un timp foarte scurt, profesorii de fizică din Iaşi au recuperat peste 300 de ani de ştiinţă pe care îi aveam în urma Europei. Cu toate acestea, mulți oameni nu știu prea multe despre Teodor Stamati. Petru Poni, Ştefan Micle, Dumitru Hurmuzescu, Ştefan Procopiu, Petru Bogdan, Eugen Neculcea, Horia Hulubei ori Vasile Adamachi, filantropul care şi-a donat averea - 2,5 milioane de lei în aur, pentru ca aceşti profesori să înveţe la marile şcoli europene.
Vineri, 4 august, de la ora 20.30, TVR Cultural a difuzat documentarul „Flotant pe strada Ibrăileanu”, realizat de Vasile Arhire, în anul 2015.
Documentarul îi aduce în prim-plan pe prof. univ. dr. Sorina Balanescu, critic si istoric de teatru, academicianul Radu Miron, matematician, prof. univ. dr. Dan Hatmanu, pictor, fost rector al Universitatii de Arte George Enescu din Iasi, prof. univ. dr. Dionisie Vitcu, societar al Teatrului National (TNI) Vasile Alecsandri din Iasi, prof. univ. dr. Gavril Istrate, filolog de prestigiu, profesorul Ion Arhip, muzeolog, cu toții locuind pe strada Garabet Ibrăileanu din Iași.
„Curiozitatea m-a adus în pragul casei lor. Mi-au deschis ușile, iar eu le-am deschis sufletele. Dispare misterul și de la nivelul măreției lor îmi vorbesc despre bucurii cotidiene, despre împliniri de zi cu zi, despre cum a fost şi ce va fi... Oameni care au marcat întregi perioade istorice, au lansat școli, au elaborat principii științifice și au fost admirați în întrega lume își duc împăcați traiul alături de noi. Curioasă, camera de filmat îi descoperă”, explica realizatorul documentarului, Vasile Arhire.