loader
Foto

Documentarele 360 GEO, în oferta TVR Cultural din această iarnă

„Caii sălbatici din Delta Dunării” şi „Suceviţa – frumuseţea sfântă a mânăstirilor pictate” sunt primele două producţii pe care le vedem la început de decembrie la TVR Cultural. Sâmbătă, 3 decembrie, şi duminică, 4 decembrie, de la ora 12.00.

 

Din grila TVR Cultural nu puteau lipsi una dintre cele mai presigioase serii documentare europene, filmele de călătorie reunite sub titlul „360 GEO”. Din 3 decembrie, de la ora 12.00, le urmărim în fiecare weekend la TVR Cultural.

În Delta Dunării, un crescător încearcă să salveze caii sălbatici socotiţi o ameninţare pentru ecosisteme. Despre partea românească a Deltei Dunării se spune că este unul dintre ultimele paradisuri ale naturii. De pildă, aici îşi are adăpostul cea mai mare colonie de pelicani din Europa.

În cursul ultimilor 25 de ani, aceste zone s-au populat cu cai sălbăticiţi. Ecologiştii au pornit o campanie împotriva creşterii necontrolate a efectivului cailor, fiindcă ameninţă echilibrul natural al Deltei. Documentarul „Caii sălbatici din Delta Dunării” (DANUBE BLEU ET CHEVAUX SAUVAGES, Franţa-Germania, 2009) se vede pe 3 decembrie, de la 12.00, la TVR Cultural.

(w882) Documentar

Documentarele 360 GEO, Sucevita_foto Vincent Froehly

Iar duminică, la aceeaşi oră, urmărim filmul „Suceviţa – frumuseţea sfântă a mânăstirilor pictate” (ROUMANIE, LA BEAUTE SACREE DES MONASTERES PEINTS, Franţa-Germania, 2019), realizat de Vincent Froehly.

Lucrările de înălţare a ansamblului monahal de la Suceviţa s-au desfăşurat în perioada anilor 1582-1586 şi reprezintă rezultatul unei sume de ctitori, toţi membri ai familiei Movileştilor.

Mânăstirea Suceviţei este împrejmuită cu ziduri groase de circa 3 metri şi cu o înălţime de peste 6 metri, dându-i aspectul de fortificaţie.

Pictura bisericii este atât tradiţională cât şi inovatoare, distingându-se prin prospeţimea paletei cromatice, deosebit de variată. Ea este cea mai bine conservată dintre toate ansamblurile picturale ale artei medievale din nordul Moldovei. De departe comoara cea mai de preţ a mânăstirii - pictura - se prezintă parcă sub aspectul unei “cărţi ilustrate”, impresie dată de multitudinea scenelor care acoperă aproape în întregime pereţii bisericii, atât în interior cât şi la exterior. Pictura a fost realizată la începutul domniei lui Ieremia Movilă, în perioada septembrie 1595 – iulie 1596, de către o echipă de zugravi condusă de fraţii Ion şi Sofronie, exponenţi ai şcolii moldoveneşti.

 

19:00 Rethink România

Tema dezbaterii este „Tinerii artiști și imaginea României”.

Încercăm să aflăm, alături de invitații conferinței (ministrul Culturii, Raluca Turcan, rectorul UBB, Daniel David, profesorul Valeriu Stoica și Sever Voinescu, redactor-șef Dilema Veche), cum dăm voce culturii românești.​

Transmisiune directă

Producător: Ruxandra Ţuchel

20:30 Zile de poveste

Documentar *(Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020)

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul.

Episodul 12: 21 aprilie 753 î.Hr.: Fondarea Romei

Redactor: Adriana Vulpe

 
Mayumi Kanagawa, câștigătoarea Concursului „Enescu” la vioară: M-am bucurat să interpretez concertul de Saint-Saëns

Muziciana Mayumi Kanagawa și-a exprimat recunoștința că a putut cânta pe scena Ateneului Român unul dintre concertele ei preferate, de Camille ...

Artista Simona Strungaru, la „Portret de excelență”

Artista Simona Strungaru, la „Portret de excelență”

publicat: miercuri, 18 septembrie 2024

Este pianistă, dirijor de orchestră, orchestratoare şi compozitoare, cu o amplă activitate naţională şi internaţională. TVR Cultural a difuzat ...

Timp de 15 zile, Festivalul Masters Of Classic a transformat Bucureștiul în capitala Operei

Prima ediție a Festivalul Masters Of Classic s-a încheiat în 15 septembrie, pe parcursul celor două săptămâni publicul asistând la recitaluri ...

 

#TVRcultural