loader
Foto

Galerie foto

Documentarul „Arsenie. Viața de apoi”, în dezbatere la TVR Cultural | VIDEO

Sub genericul "Viaţa de apoi", emisiunea-dezbatere moderată de Daniela Zeca-Buzura a analizat sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 18:40, cel mai fierbinte subiect al momentului, recentul documentar al regizorului Alexandru Solomon, „Arsenie. Viața de apoi”. Alături de cineast, în studioul TVR au fost invitaţi prof. preot Radu Preda şi antropologul Alexandru Bălăşescu.

 

Lansat în cinematografe în luna septembrie a acestui an, filmul documentar „Arsenie. Viaţa de apoi”, un road movie documentar care urmează paşii Părintelui Arsenie Boca într-un pelerinaj în decursul căruia pelerinii și cineastul refac presupusele miracole atribuite părintelui, a declanşat numeroase controverse într-o confruntare culturală şi ideologică în societatea actuală.

Personalitate aparte în spaţiul religios ortodox român, Părintele Arsenie Boca este privit ca o imagine exemplară, prin amploarea pelerinajelor şi a mărturiilor despre faptele sale extraordinare. Pornind de la aceast simbol, documentarul „Arsenie. Viața de apoi”, realizat într-o manieră atipică, propune un experiment social la scară mică, cu scopul de a analiza critic societatea.

(w882)

Telespectatorii TVR Cultural sunt invitaţi sâmbătă, de la ora 18:40, la dezbaterea televizată moderată de Daniela Zeca-Buzura, o ediţie specială sub genericul „Viaţa de apoi”. Invitaţii, prof. preot Radu Preda, regizorul Alexandru Solomon şi antropologul Alexandru Bălăşescu se vor afla faţă în faţă sub ochii telespectatorilor pentru a aduce, cu calm şi moderaţie, argumente pro sau contra asupra subiectului urmărit în documentarul „Arsenie. Viaţa de apoi”. Producător Anca Lăzărescu.

„Alexandru Solomon, unul dintre cei mai importanți regizori de film documentar din România, este primul invitat al noului sezon care începe sâmbătă, 7 octombrie 2023, la TVR Cultural, TVR Moldova şi TVR Internațional. În acest maraton, devenit un brand al canalului cultural din cadrul serviciului public de televiziune, sunt cuprinse și două secvențe care au căzut la montaj, din recenta și controversata producție "Arsenie. Viața de apoi", semnată Alexandru Solomon și aflată în cinematografe din 1 septembrie. Noul titlu al regizorului este un bun prilej pentru a iniția o dezbatere interesantă și echilibrată asupra unui demers care a produs dispute în presă și pe rețele de socializare. Vă invităm așadar să ne urmăriți sâmbătă , 7 octombrie, de la ora 18:40, pe TVR Cultural", a spus Daniela Zeca Buzura.

(w882)

Urmăriți dialogul mai jos:

 

 

14:00 Cositul fânului alpin, o tradiţie elveţiană

Documentar Geo * Cositul fânului alpin, o tradiţie elveţiană

(La fenaison en montagne, une tradition Suisse, Franţa-Germania, 2020)

Realizator: Anja Reiss

În cantonul elveţian Uri, agricultorii respectă o tradiţie „acrobatică”: cositul fânului de pe păşunile alpine aproape verticale. De secole, în luna august, ei cosesc plantele-unele dintre ele medicinale şi mult mai hrănitoare decât cele din vale, pline de îngrăşăminte-de pe versanţii deosebit de abrupţi de deasupra Lacului celor Patru Cantoane.

Redactor: Ştefan Asavei

15:00 De ce-aş citi ? Premieră

* Ca să-ți cunoști trecutul și să nu-i repeți greșelile. Dar nu e nevoie să știi neapărat date și cifre, cât epocile, fenomenele, curentele, tendințele istorice, aștfel vei avea un avantaj față de cei care nu ştiu ce-a făcut Carol I pentru România ori Mustafa Kemal Atatürk pentru Turcia. Pentru că, în esență, nimic nu e nou sub soare și din orice fenomen sau eveniment major al trecutului poți trage învățături pentru prezent și viitor. Viitorul lumii, al țării tale, dar și al tău personal. Tudor Călin Zărojanu îi are ca invitați pe Cristina Modreanu, critic de teatru și cercetatoare în teatru la Universitatea Babeș-Bolyai/Facultatea de Teatru si Film și pe Ion M. Ioniță, senior-editor și editorialist al ziarului Adevărul, redactor-şef al revistei Historia și coordonatorul colecției Corint Istorie a Editurii Corint.

Producător Bogdana Pascal

 
Elisabeta Lipă, la ”Portret de excelență”: ”Am avut numeroase ocazii să rămân afară, în străinătate, dar nu am putut...Nu există țară mai frumoasă ca a noastră”

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 16:00, la  TVR Cultural, Mihaela Olaru va sta de vorbă cu Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

„Drumuri aproape”, la TVR Cultural: Un călător adevărat nu se oprește la locurile comune, ci merge către profunzimea lucrurilor

De luni până vineri, de la ora 18.00, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați la „Drumuri de poveste”, o emisiune dedicată călătoriilor, ...

 

#TVRcultural