loader
Foto

Un documentar fascinant despre marele sculptor Auguste Rodin, în 10 februarie, la TVR Cultural

TVR Cultural a difuzat sâmbătă, 10 februarie, de la ora 14.00, documentarul „Auguste Rodin - nemuritorul” („La turbulence Rodin”, Franța, 2017), regizat de Claire Duguet și Leslie Grunberg.

 

Documentarul le prezintă telespectatorilor operele lui Rodin, unul dintre sculptorii care au marcat lumea artei în cea de-a doua jumătate a secolului XIX.

„Rodin nu a renunțat niciodată, nici când munca lui a fost criticată în lumea academică, nici când confrații săi s-au declarat scandalizați de sculpturile sale. Vrăjit de sculpturile lui Michelangelo, născut la Paris în 1840, s-a dedicat complet muncii sale până la moartea lui, în 1917. La 25 de ani, pentru a scăpa de sărăcie, l-a urmat pe sculptorul Carrier-Belleuse la Bruxelles și a lucrat în atelierul acestuia.

Întors la Paris, a ținut legătura cu numeroși pictori și scriitori, desenând, modelând și sculptând. Expunând greutățile artei avangardiste, de la impresionism la naturalism, Rodin și-a reinventat arta. Când, în sfârșit, i-a fost recunoscut geniul, sculptorul avea deja 60 de ani”, potrivit sinopsisului documentarului.

O biografie a lui Auguste Rodin puteți citi aici.

CITIȚI ȘI: „LUNA BRÂNCUȘI”, LA GALERIILE DE ARTĂ ALE ACADEMIEI ROMÂNE ȘI GALERIA SIMEZA DIN BUCUREȘTI. PROGRAMUL EXPOZIȚIILOR | VIDEO

Sursă foto: Schuch Productions / ARTE France

 

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

18:05 Mânăstiri din Europa

Documentar * Mânăstiri din Europa (Monasteres d'Europe, Franţa, 2019) Regia: Jacques Debs, Marie Arnaud

Viaţa în mânăstirile ortodoxe şi catolice ale Europei. Cum de tinerii părăsesc traiul "normal" pentru a-şi dedica vieţile rugăciunii ? Călătorie spre izvoarele Europei şi dezvăluirea traiului în comunităţile monastice din Irlanda până în Rusia şi din Grecia până în Germania.

Multe dintre mânăstiri sunt adevărate capodopere arhitecturale şi adesea adăpostesc comori pe care călugării şi călugăriţele le-au păstrat şi transmis din generaţie în generaţie.

Episodul 4: Mânăstiri de la capătul lumii

Adesea monahii caută să se izoleze, chiar până la a ajunge la capătul lumi.

În mânăstirea Tatev din Armenia, aflată pe culmile unui munte greu accesibil, trăieşte un singur călugăr. În Franţa, un alt exemplu, bijuteria arhitecturală din satul Saint-Guilhem-le-Désert; în Irlanda, mânăstirea cisterciană Mount Melleray din Lismore; iar în cele din urmă, mânăstirea Iverski, situată pe mică insulă între Moscova şi Sankt Petersburg, unde se află o copie a icoanei Maicii Domnului „Portăriţa”.

Redactor: Gabriela Onea

 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural