loader
Foto

Documentarul „Blestemul lui Brâncuși”, despre destinul dramatic al sculptorului român, vineri, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a difuzat vineri, 5 mai, de la ora 22.00, documentarul „Blestemul lui Brâncuși”, realizat de Cornel Mihalache în anul 2013.

 

Quand je serai mort, les vautours me déchireront”. Aceste vorbe, rostite de Brâncuși și relatate de Pierre Schneider, în 1962, au fost traduse de Ionel Jianu prin cuvintele: „După ce voi muri, mă vor sfâșia păsările de pradă”. Din păcate, premoniția artistului s-a dovedit corectă, întrucât numeroase au fost „păsările de pradă” care au încercat să-și facă un nume pe seama sa, arăta Cornel Mihalache în documentarul său.

---

CITIȚI ȘI: BRÂNCUȘI, PRIN OCHII BRITANICILOR: DOCUMENTAR AL ICR LONDRA, DIFUZAT LA TVR CULTURAL | VIDEO

SĂPTĂMÂNA BRÂNCUȘI, LA TVR CULTURAL: VINERI, „COLOANA INFINITULUI, TESTAMENTUL LUI BRÂNCUȘI” | VIDEO

----

Filmul face o trecere în revistă a momentelor dramatice din istoria lui Brâncuși, între 1938 și 2013: inaugurarea monumentelor de la Tîrgu Jiu în 1938 în lipsa artistului, refuzul Academiei Republicii Populare România în 1951 privind donația atelierului, renunțarea la cetățenia română pentru a o primi pe cea franceză în 1952, încercarea din 1953 de a pune Coloana fără Sfârșit la pământ, testamentul sculptorului din 1956, punerea la pământ a Coloanei din 1996 de către criticul de artă Radu Varia, încercarea de a impune pe piața de artă a 500 de lucrări „noi” în anii 2000 – de fapt, o afacere oneroasă cu implicări politice, și cea mai recentă de atunci, încercarea de a repatria osemintele sculptorului din Cimitirul Montparnasse din Paris la Hobița sau la Târgu Jiu.

Mai jos, un promo din anul 2013, difuzat de TVR 2:

 

4:00 #Creativ (R)

Dinu Dumitraşcu, chirurg plastician

Corina Murafa, expertă în energie, director ONG

O emisiune dedicată tinerilor deştepţi, activi şi pasionaţi de ceea ce fac, care dintr-un motiv sau altul, nu sunt cunoscuţi de publicul larg.

Sunt profesionişti în domeniile alese, dar au pasiuni puternice şi în afara lor. Sunt oameni complecşi, sinceri şi direcţi în exprimare. Este vorba despre o generaţie autentică şi merită prezentată autentic.

#creativ este o combinaţie între emisiunea tv şi vlogging-ul, fiind filmată, pe lângă camerele profesioniste, cu telefonul şi o cameră GoPro, în mai multe locuri reprezentative pentru invitaţi. Tonul este unul relaxat, colocvial, se râde mult şi se spune adevărul.

La finalul fiecărei ediţii, gazda emisiunii, Claudia Spătărescu Picard, află de la fiecare invitat în parte ce sfat le-ar da tinerilor dornici să facă meseria lor.

Producători: Ana-Maria Pleşcan şi Claudia Spătărescu Picard

Realizator: Claudia Spătărescu Picard​

(Reluare)

5:00 Prezenţe româneşti (R)

*Prezenţe româneşti

Diana Ionescu-director de anatomie patologica la Institutul Oncologic din British Columbia

RealizatorMihaela Crăciun

(Reluare)
 
Aurora Liiceanu la ”Mic dejun cu un campion”

Aurora Liiceanu la ”Mic dejun cu un campion”

publicat: duminică, 29 septembrie 2024

”Mic dejun cu un campion” vă propune o serie de dialoguri cu unii dintre cei mai apreciați oameni de cultură ai momentului. În această săptămână ...

Capodopere din Galeria de Artă Modernă Românească

Capodopere din Galeria de Artă Modernă Românească

publicat: duminică, 29 septembrie 2024

TVR Cultural vă prezintă, în cadrul emisiunii ”Pastila de artă”, o serie de lucrări reprezentative din colecţia Galeriei de Artă Modernă ...

Drama „Corpus Christi”, despre credință și izbăvire

Drama „Corpus Christi”, despre credință și izbăvire

publicat: duminică, 29 septembrie 2024

”Știi la ce suntem buni? Să renunțăm la oameni. Arătându-i cu degetul. A ierta nu înseamnă a uita. Să ierți înseamnă să iubești. Să iubești pe ...

 

#TVRcultural