loader
Foto

Documentarul „Constanța șaizeci și cinci”, la TVR Cultural, în memoria actriței Ileana Ploscaru | VIDEO

TVR Cultural difuzează vineri, 3 noiembrie, de la ora 23.30, în memoria actriței Ileana Ploscaru, documentarul „Constanța șaizeci și cinci”, produs de Tudor Chirilă. Actrița Ileana Ploscaru s-a stins din viață în 31 octombrie, la vârsta de 92 de ani.

 

„Pretextul realizării documentarului a fost serbarea celor 65 de ani de existență a Teatrului Dramatic Constanța – lume multă, chermeze în lanț, numeroși invitați, nelipsite reprezentații scenice. Dar, de fapt, avem de-a face cu o introspecție în marea interioară a breslei actorilor, baleindu-le acelora destinele, memoria, uitarea.

Nostalgia și chiar tristețea însoțesc secvențele în derularea lor, deși suntem la ceas aniversar. Numeroasele interviuri cu actorii încă activi sunt dublate de unele, tot numeroase, realizate pe stradă cu trecătorii, cumva antitetic – avem surpriza să constatăm că actorii faimoși ai locului de acum 20-30 de ani care nu mai sunt azi printre noi au fost aproape complet uitați de comunitate. Alături de actori, apar critici sau colegi de-ai lor scenografi.

Printre cei intervievați se remarcă Ileana Ploscaru, decana de vârstă a teatrului, aproape nonagenară – despre care aflăm că urcă încă pe scenă, alături de studenții ei de la Facultatea de Teatru.

Au fost filmate generos spectacolele de teatru prezentate publicului cu acea ocazie: „Șobolanul rege” de Matei Vișniec, în regia lui Radu Dinulescu și „Cerere în căsătorie” de Cehov,  în regia lui Felix Alexa”, notează realizatorii.

Echipa: producător - Tudor Chirilă, imaginea - Salim Abdulkerim, montaj - Robert Kallos, redactor - George Mladen.

***

Urmăriți documentarul mai jos:

 

 

***

Actrița Ileana Ploscaru s-a stins din viață marți, la 92 de ani. În 2021, a primit din partea UNITER premiul pentru întreaga activitate.

Ileana Ploscaru a fost actriță a Teatrului de Stat din Constanța, jucând în zeci de spectacole, precum „Scaiul”, de Georges Feydeau (regia: Ion Lucian), „Titanic Vals”, de Tudor Mușatescu (regia: Cristian Șofron), „Trei surori”, de A.P. Cehov (regia: Dominic Dembinski) și „Bătrâna și hoțul”, de Viorel Savin (regia: Iulian Enache).

Colaborarea noastră a început acum aproape 35 de ani, cu ocazia venirii mele la Constanța, unde am descoperit-o ca pe o forță vulcanică, intuitivă, ce m-a ajutat în creație, percepând din preaplinul său talent că aveam să încep o nouă școală de teatru, alături de magia răspândită de această măreață doamnă a Teatrului. Îi voi fi mereu recunoscător doamnei Ileana Ploscaru pentru onoarea ce mi-a făcut-o lucrând cu mine.

Mi-o doresc cu egoism și speranță în mai toate distribuțiile mele, fiind conștient de gama enormă pe care o stăpânește și a dovedit-o, cu alți colegi ai mei, în zeci de spectacole de succes. Pe mine m-a uluit virtuozitatea cu care a schimbat registrele, talentul cu care a putut trece, sub biata mea baghetă, de la Molière, Goldoni sau Cehov”, povestea regizorul Dominic Dembinski, citat în antologia „Ileana Ploscaru. Teatru, teatru și iar teatru…” (Editura Fundației Culturale „Camil Petrescu”, 2017).

Sursă foto: UNITER

5:05 Classy Jukebox

Este un tonomat de 2 ore de fragmente muzicale, care va oferi telespectatorilor o selecție eclectică de genuri (simfonic, jazz, fusion, indie, operă etc) selectate din concerte, arii celebre, videoclipuri, cu rolul de a ne aminti sau învăța partituri care au scris istoria muzicii.​

Producător: Valentina Ionescu

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
PROFESORUL DE ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI, ROMIŢĂ IUCU, ÎN

Duminică, 18 mai 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă propun să intrăm în "Dialoguri Academice" cu profesorul de pedagogie, ...

Dincolo de roluri şi prejudecăți, „Sharon Stone–supravieţuitoarea”, la TVR Cultural

O poveste despre ambiție, luptă și supraviețuire în inima unei industrii nemiloase. Documentarul „Sharon Stone – supravieţuitoarea” oferă o ...

„Acasă” - povestea familiei care a trăit 20 de ani în Delta Văcărești, în premieră la TVR Cultural

Despre trecerea de la traiul în mijlocul naturii la cel urban, despre definirea propriei identități și găsirea unui „acasă”, situaţia emoţionantă ...

 

#TVRcultural