loader
Foto

Documentarul „Damian”, despre pictorul Horia Damian, redifuzat în 4 octombrie, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, în 4 octombrie, de la ora 23:30, documentarul „Damian”, realizat de Alexandru Stănescu și Sorin Ceauș.

 

Scurtmetrajul documentar privește retrospectiv viața și opera pictorului Horia Damian, explorând cea mai importantă expoziție a sa, cea de la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, din septembrie 2009.

În 1946, mulțumită unei burse a statului român, artistul Horia Damian a „evadat” cu ultimul tren din proaspăt înființatul lagăr socialist, stabilindu-se în Franța, unde și-a consolidat un stil personal, conturând o activitate lungă și de succes.

Acest scurtmetraj documentar privește restrospectiv viață și opera pictorului Horia Damian, explorând cea mai importantă expoziție a sa, cea de la Muzeul Național de Artă Contemporană, București, din septembrie 2009. În această retrospectivă, diversitatea copleșitoare a temelor, monumentalitatea lucrărilor dădeau o nouă viziune asupra trăirii prin artă. Damian nu doar propunea o nouă descifrare a dincolo-ului, ci reconfigura experiența umană într-o direcție a speranței. Cutezător în gândire, liber în exprimare, Damian - arhitectul a desenat geometria cosmosului într-o cheie ludică, convenabilă celor atât de încercați de bucuria de a trăi.

Într-unul din interviuri, Horia Damian vorbea despre „imersia incandescentă" ca poartă de acces la o altă lume decât aceasta, o lume cu alte coordonate, la care ne vom adapta spre nemurire. Astfel înțelegea rolul artei sale și demersul care l-a condus spre înțelegerea unui sens al vieții.

Expoziția din 2009 a fost un șoc cuceritor, care a deschis o fereastră spre orizonturi noi ale expresiei artistice. Trăirile petrecute cu acea ocazie sunt prezentate în acest film documentar”, arată realizatorii.

Documentarul a avut premiera la TVR Cultural în 30 septembrie 2023.

 

16:00 Biruitorii

Documentar*

Despre viața părintelui Arsenie Boca.

Este o serie de documentare care urmărește mai mult latura duhovnicească a vieții părintelui Arsenie Boca iar printre cei care vorbesc despre marele duhovnic sunt părintele Constantin Necula de la Sibiu, părintele Geroge Remete de la Alba Iulia, părintele Jan Nicolae de la Alba Iulia, părintele Răzvan Petcu de la Drăgănești (Biserica pictată integral de părintele Arsenie Boca).

Realizator: Coralia Matea

16:30 Istoriile oraşului (R)

Documentar *

Producător : Raluca Bibiri

din 18 mai//

(Reluare)
 
Elisabeta Lipă, la ”Portret de excelență”: ”Am avut numeroase ocazii să rămân afară, în străinătate, dar nu am putut...Nu există țară mai frumoasă ca a noastră”

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 16:00, la  TVR Cultural, Mihaela Olaru va sta de vorbă cu Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

„Drumuri aproape”, la TVR Cultural: Un călător adevărat nu se oprește la locurile comune, ci merge către profunzimea lucrurilor

De luni până vineri, de la ora 18.00, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați la „Drumuri de poveste”, o emisiune dedicată călătoriilor, ...

 

#TVRcultural