loader
Foto

Documentarul „Dragii noștri, aflați despre noi”, despre traiul zilnic al românilor în comunism, în 22 martie, la TVR Cultural

În 22 martie,  TVR Cultural le-a propus telespectatorilor documentarul „Dragii noștri, aflați despre noi”, în regia Anei Preda, despre viața de zi cu zi în comunism.

 

80 de minute despre viața de zi cu zi a românilor, în perioada comunistă, reconstituită din scrisori, filmări private și imagini de arhivă ale Televiziunii Române, le sunt aduse telespectatorilor în documentarul „Dragii noștri, aflați despre noi”, regizat de Ana Preda și realizat de Casa de Producție a TVR.

Pelicula arată cum trăiau oamenii de la orașe și de la sate, ce probleme aveau, cum își petreceau timpul liber, care le erau îngrijorările, bucuriile și necazurile.

(w882) Dragii noÈ

„Filmul este o proiecție casnică și socio-culturală a omului din România anilor '80, eliberată de contextul politic, un film de montaj cu imagini de arhivă: folosește peste 160 de pelicule din arhiva TVR, filmate între '80 și '89 și colecții private de scrisori și filmări de tip home video. Filmul a fost o provocare nu doar artistică, ci și tehnică, pentru că a presupus procese energofage de digitalizare peliculă și apoi etape creative de Sound Design, fiind ștearsă propaganda comunistă și apoi reconstruită coloana sonoră.

Cel mai mult ne dorim să stârnim interesul generațiilor care nu știu aproape nimic despre acea perioadă, tineri care n-au mai mult de 25 de ani. Filmul valorifică imagini din arhiva TVR, din perioada 1980- 1989, curățate de comentariul și discursul propagandistic al vremii, de montajul tendențios, recontextualizând, prin construcția unei noi coloane sonore, de tip cinema verité, din sunete naturale, uzuale, ca și cum un reportofon ar capta atunci și acolo sunetele locului. Documentarul este un film de atmosferă ce încearcă să creeze un spațiu de manifestare cinematică unor mici frânturi de destine din anii '80, mai exact din ultimul deceniu comunist”, potrivit Casei de Producție a TVR.

Documentarul a fost difuzat în premieră națională la TVR 1, în 15 decembrie 2022.

9:00 Piper pe limba (R)

*Studioul teritorial Timişoara

Producător Robert Serban

(Reluare)

10:00 Unora le place arta (R)

Documentar *(This Is Art, Spania, 2018-2019 )

Regia şi prezentator: Ramon Gener

Emoţiile reprezintă forţa motrice a omului. Dacă reuşim să aflăm de ce muzica, un tablou, un film sau o carte au puterea să ne emoţioneze şi să ne provoace tot felul de sentimente, vom afla mai multe despre noi înşine. Un program care oferă cunoaştere, precizie, autenticitate şi pasiune; o călătorie în noi înşine, printre emoţiile şi frământările noastre.

Episodul 13: Singurătatea

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)
 
Redescoperiți ”Legendele Olimpului”, la TVR Cultural

Poveşti de dragoste nemuritoare, lupte pentru putere, trădări, despărţiri dramatice, răzbunări cumplite, metamorfoze... forţa poetică a ...

Biologul și exploratorul Alexandru Stermin: Totul în viață este un fel de negociere despre frici | VIDEO

„În final, eu am înțeles că totul este despre frică, viața este despre frică”, a explicat biologul și exploratorul Alexandru Stermin, într-un ...

„Luna de miere

Filmul din 2018 spune o poveste despre emigrare, adaptare și prețul plătit pentru împlinirea visului american - de la ora 22:00, joi, 2 ianuarie, ...

 

#TVRcultural