loader
Foto

Din culisele Unirii de la 1918: Docudrama „Ultimul zbor peste graniță”, în 2 iunie, la TVR Cultural

În 2 iunie, TVR Cultural a difuzat „Ultimul zbor peste graniță”, un film de Alexandru Munteanu, care prezintă un episod important din istoria României, petrecut cu doar o săptămână înainte de Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Vineri, 2 iunie, de la ora 22.00.

 

O servietă cu documente secrete, personaje de-a dreptul misterioase, poate prea puţin promovate de istoria noastră, manifeste aruncate din turla bisericii din Dumbrăveni, întâlniri de taină, la care se iau decizii cruciale pentru fiinţa naţiunii române, constituie substanța acestui film.

Dar, chiar dincolo de fapte, documentarul „Ultimul zbor peste graniţă” reconstituie dramatismul acelor momente din istoria românilor. Secvenţele de reconstituire redau atmosfera vremii, iar detaliile minuţios puse în valoare de scenografa Bristena de Satmaari şi de directorii de imagine Dinu Mărgărint şi Marius Nechita ne pun în faţa unei adevărate dezvăluiri”, explica regizorul Alexandru Munteanu, la premiera docudramei.

(w882) Ultimul zb

Sursă imagine: TVR

Cu o săptămână înainte de Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, pilotul lt. Vasile Niculescu şi căpitanul Victor Precup au zburat din Regat în Ardeal, cu un avion Farman F40, ducând mesajul Guvernului, aflat în refugiu la Iași, şi alte documente de importanţă majoră pentru Unire.

Consiliul Național Român de la Arad a luat decizia să trimită aceste mesaje către Guvernul României la Iaşi. Răspunsul Regelui Ferdinand şi al lui I.I.C. Brătianu a venit printr-un zbor plin de peripeţii, efectuat de la Bacău la Blaj peste linia frontului, cu avionul Farman F40, care a aterizat pe Câmpia Libertății, în ziua de 23 noiembrie. A doua zi, duminică, 24 noiembrie, în uralele mulţimii cei doi plecau înapoi la Bacău cu răspunsurile către ţară.

(w882) Ultimul zb

Sursă imagine: TVR

Pentru docudrama „Ultimul zbor, peste graniţă” s-au realizat filmări în studio, dar şi filmări aeriene, interviuri cu istorici, s-au pus în scenă reconstituiri cu personaje care au făurit istoria modernă a României la începutul secolului XX. Echipa a apelat şi la imagini de arhivă, documente, costume, obiecte de recuzită specifice vremii.

Filmările au avut loc la Arad, Blaj, Iaşi, Deva, Bacău ori Secaria, la Muzeul Naţional Cotroceni, la Muzeul Unirii Alba Iulia, la Arhieparhia Blaj şi la Biserica Armeano-Catolică din Dumbrăveni.

În atelierele TVR a fost construită replica unui avion FARMAN F40.

Docudrama a fost realizată de Casa de Producție a Televiziunii Române și a avut premiera în 1 decembrie 2022.

(w882) Ultimul zb

Sursă imagine: TVR

*

O producție a Casei de Producție TVR

Redactor: Mariana Ioniță

Scenografie: Bristena de Satmaari

Imagine: Dinu Mărgărint, Marius Nechita

Producător: Diana Dumitru

Un film de Alexandru Munteanu.

22:00 VIAŢA DUBLĂ A VERONICĂI

Film*

(LA DOUBLE VIE DE VERONIQUE-Franţa, Polonia, 1991)

Regia: Krzysztof Kieślowski

Cu: Irene Jacob, Philippe Volter, Sandrine Dumas

* Regia: Krzysztof Kieślowski

Cu: Irene Jacob, Philippe Volter, Sandrine Dumas

*Premiul pentru cea mai bună actriţă (Irene Jacob), premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului Ecumenic-Festivalul de Film de la Cannes 1991

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 1992 pentru cel mai bun film străin

Dramă. Weronika locuieşte în Polonia, Véronique în Franţa şi niciuna nu ştie că cealaltă există-decât într-un moment fugitiv în care tânăra poloneză întrezăreşte o turistă străină, care-i seamănă leit, într-un autobuz din Cracovia. Weronika, pasionată de muzică şi membră într-un cor, moare subit în timpul unui concert. Véronique, şi ea muziciană, descoperă treptat că este influenţată în mod misterios de alegerile şi experienţele celeilalte fete, ca şi cum viaţa acesteia ar continua prin ea.

Redactor: Adriana Vulpe

23:40 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

 
Cultura, celebrată la Roman: Festivalul Național Garabet Ibrăileanu

Cât de relevantă este discuția despre rădăcinile armenești ale lui Garabet Ibrăileanu, cum anume s-a transformat festivalul care îi poartă numele ...

Comedia „Când vine barza” (1951), în 7 iunie, la TVR Cultural

Miercuri, 7 iunie, TVR Cultural difuzează piesa „Când vine barza”, de André Roussin, pusă în scenă de Constantin Dicu în 1991. Spectacolul va fi ...

„Faust”, despre bărbatul care și-a vândut sufletul diavolului, în 6 iunie, la TVR Cultural

TVR Cultural le aduce telespectatorilor marți, 6 iunie, din arhiva Televiziunii Române, opera „Faust”, de Charles Gounod, jucată în anul 2008 pe ...