De Ziua Națională a României, 1 decembrie, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor docudrama „Ultimul zbor peste graniță”, un film de Alexandru Munteanu, care prezintă un episod important din istoria României, petrecut cu doar o săptămână înainte de Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Vineri, 1 decembrie, ora 20.30.
„O servietă cu documente secrete, personaje de-a dreptul misterioase, poate prea puţin promovate de istoria noastră, manifeste aruncate din turla bisericii din Dumbrăveni, întâlniri de taină, la care se iau decizii cruciale pentru fiinţa naţiunii române, constituie substanța acestui film.
Dar, chiar dincolo de fapte, documentarul „Ultimul zbor peste graniţă” reconstituie dramatismul acelor momente din istoria românilor. Secvenţele de reconstituire redau atmosfera vremii, iar detaliile minuţios puse în valoare de scenografa Bristena de Satmaari şi de directorii de imagine Dinu Mărgărint şi Marius Nechita ne pun în faţa unei adevărate dezvăluiri”, explica regizorul Alexandru Munteanu, la premiera docudramei.
Sursă imagine: TVR
Cu o săptămână înainte de Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, pilotul lt. Vasile Niculescu şi căpitanul Victor Precup au zburat din Regat în Ardeal, cu un avion Farman F40, ducând mesajul Guvernului, aflat în refugiu la Iași, şi alte documente de importanţă majoră pentru Unire.
Consiliul Național Român de la Arad a luat decizia să trimită aceste mesaje către Guvernul României la Iaşi. Răspunsul Regelui Ferdinand şi al lui I.I.C. Brătianu a venit printr-un zbor plin de peripeţii, efectuat de la Bacău la Blaj peste linia frontului, cu avionul Farman F40, care a aterizat pe Câmpia Libertății, în ziua de 23 noiembrie. A doua zi, duminică, 24 noiembrie, în uralele mulţimii cei doi plecau înapoi la Bacău cu răspunsurile către ţară.
Sursă imagine: TVR
Pentru docudrama „Ultimul zbor, peste graniţă” s-au realizat filmări în studio, dar şi filmări aeriene, interviuri cu istorici, s-au pus în scenă reconstituiri cu personaje care au făurit istoria modernă a României la începutul secolului XX. Echipa a apelat şi la imagini de arhivă, documente, costume, obiecte de recuzită specifice vremii.
Filmările au avut loc la Arad, Blaj, Iaşi, Deva, Bacău ori Secaria, la Muzeul Naţional Cotroceni, la Muzeul Unirii Alba Iulia, la Arhieparhia Blaj şi la Biserica Armeano-Catolică din Dumbrăveni.
În atelierele TVR a fost construită replica unui avion FARMAN F40.
Docudrama a fost realizată de Casa de Producție a Televiziunii Române și a avut premiera în 1 decembrie 2022.
Sursă imagine: TVR
*
O producție a Casei de Producție TVR
Redactor: Mariana Ioniță
Scenografie: Bristena de Satmaari
Imagine: Dinu Mărgărint, Marius Nechita
Producător: Diana Dumitru
Un film de Alexandru Munteanu.