loader
Foto

Galerie foto

Prof. univ. dr. Dafin Mureșanu, fondatorul Institutului RoNeuro, la „Mic dejun cu un campion”: Ca medic şi ca scriitor, voi putea ajuta lumea

TVR Cultural a difuzat duminică, 5 noiembrie, dialogul Danielei Zeca Buzura, gazda emisiunii „Mic dejun cu un campion”, cu prof. univ. dr. Dafin Mureșeanu, fondator al Institutului RoNeuro, Centrul de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice din Cluj-Napoca.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ca medic şi ca scriitor, voi putea ajuta lumea”, speră prof. univ. dr. Dafin Mureşeanu.

Este profesor, medic primar neurolog, scriitor, membru corespondent al Academiei Române și fondatorul Institutului RoNeuro - Centrul de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice din Cluj-Napoca.

În 2009, a fost recompensat cu Premiul ’’Gheorghe Marinescu’’ al Academiei Române pentru contribuţia internaţională la dezvoltarea conceptelor în neuroprotecţie şi neuroplasticitate, două puncte cardinale ale neuroştiinţei.

Dafin Mureşeanu a publicat mai multe volume, între care se numără și „Experimentul” (Editura Limes, 2016), în prefaţa căruia Constantin Cubleşan nota: „Dafin Mureseanu este un povestitor înnăscut. Are ştiinţa depănării cuvântului cu măsură, cu eleganţă, într-o evocare a faptelor de viaţă, care, sub pana sa, devin poveste şi povestire”, iar Mircea Petean scria că „avem de-a face cu un prozator lucid, un virtuoz perfect conştient de ceea ce se întâmplă cu sine şi cu naraţiunea sa, care manevrează cu dexteritate ironia şi autoironia, umorul (uneori de-a dreptul abisal, „metafizic”), simţul critic, spiritul vizionar”. Alte volume: „Sosia” (2010)şi „Norul” (2019).

Zburător în lumea ideilor”, atât de metaforic este exprimată o filozofie de viaţă ce se revendică din pasiunea pentru neuroştiinţă, cercetare, pedagogie şi har de povestitor. Iată din câte direcţii de manifestare se poate vorbi despre o experienţă de viaţă completă.

Dialogul dintre prof. univ. dr. Dafin Mureșanu și Daniela Zeca Buzura este difuzat sâmbătă, 4 noiembrie, de la ora 10.00, la TVR 2 și duminică, 5 noiembrie, de la ora 10.00, la TVR Cultural.

(w882) Ileana Plo

Producător: Ileana Ploscaru Panait

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

4:48 Legendele Parisului

Documentar *(L'armee des romantiques, Franţa, 2023)

Regia: Amélie Harrault, Dan Franck

O serie inedită care reconstituie-prin animaţie 2D-formidabila scenă artistică a Parisului secolului al XIX-lea. Printre protagonişti: Hugo, Berlioz, Chopin, Delacroix, Courbet, Baudelaire, Balzac sau Dumas...

Ei au zguduit convenţiile cu cuvintele şi penelurile lor şi luptele duse de ei pentru a trezi societatea rezonează şi în lumea contemporană.

Episodul 4: Epoca emancipării: 1855-1871

Exilat în insula Guernesey, Hugo regăseşte gustul pentru scris şi, cu ajutorul lui Juliette Drouet, termină Mizerabilii, în timp ce la Paris tinerii artişti se chinuie să-şi găsească un rost.

Madame Bovary, Florile răului şi Prânzul pe iarbă sunt cenzurate. Delacroix moare. Alergic la modernizare, Baudelaire nu-şi mai găseşte locul în Parisul strălucitor, redesenat de Haussmann, aşa că se exilează în Belgia. Nadar transformă fotografia în artă şi e sursa de inspiraţie a primelor romane ale lui Jules Verne... Curând, Napoleon al III-lea este înfrânt de Prusia şi cade prizonier. Hugo se întoarce în Franţa şi, împreună cu Sand, Gautier şi Dumas, va asista, în fine, la triumful Republicii şi al Libertăţii.

Redactor: Adriana Vulpe

(Reluare)
 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural