loader
Foto

Galerie foto

Prof. univ. dr. Dafin Mureșanu, fondatorul Institutului RoNeuro, la „Mic dejun cu un campion”: Ca medic şi ca scriitor, voi putea ajuta lumea

TVR Cultural a difuzat duminică, 5 noiembrie, dialogul Danielei Zeca Buzura, gazda emisiunii „Mic dejun cu un campion”, cu prof. univ. dr. Dafin Mureșeanu, fondator al Institutului RoNeuro, Centrul de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice din Cluj-Napoca.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ca medic şi ca scriitor, voi putea ajuta lumea”, speră prof. univ. dr. Dafin Mureşeanu.

Este profesor, medic primar neurolog, scriitor, membru corespondent al Academiei Române și fondatorul Institutului RoNeuro - Centrul de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice din Cluj-Napoca.

În 2009, a fost recompensat cu Premiul ’’Gheorghe Marinescu’’ al Academiei Române pentru contribuţia internaţională la dezvoltarea conceptelor în neuroprotecţie şi neuroplasticitate, două puncte cardinale ale neuroştiinţei.

Dafin Mureşeanu a publicat mai multe volume, între care se numără și „Experimentul” (Editura Limes, 2016), în prefaţa căruia Constantin Cubleşan nota: „Dafin Mureseanu este un povestitor înnăscut. Are ştiinţa depănării cuvântului cu măsură, cu eleganţă, într-o evocare a faptelor de viaţă, care, sub pana sa, devin poveste şi povestire”, iar Mircea Petean scria că „avem de-a face cu un prozator lucid, un virtuoz perfect conştient de ceea ce se întâmplă cu sine şi cu naraţiunea sa, care manevrează cu dexteritate ironia şi autoironia, umorul (uneori de-a dreptul abisal, „metafizic”), simţul critic, spiritul vizionar”. Alte volume: „Sosia” (2010)şi „Norul” (2019).

Zburător în lumea ideilor”, atât de metaforic este exprimată o filozofie de viaţă ce se revendică din pasiunea pentru neuroştiinţă, cercetare, pedagogie şi har de povestitor. Iată din câte direcţii de manifestare se poate vorbi despre o experienţă de viaţă completă.

Dialogul dintre prof. univ. dr. Dafin Mureșanu și Daniela Zeca Buzura este difuzat sâmbătă, 4 noiembrie, de la ora 10.00, la TVR 2 și duminică, 5 noiembrie, de la ora 10.00, la TVR Cultural.

(w882) Ileana Plo

Producător: Ileana Ploscaru Panait

16:00 Portret de Excelenţă Premieră

* Din 2007 este parohul lăcaşului de cult al Voievodului Martir Constantin Brâncoveanu-Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din centrul Capitalei. Este doctor în Teologie, absolvent al Facultăţii de Teologie din Bucureşti şi al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative. A înfiinţat Seminarul Teologic „Teoctist Patriarhul”, ctitor al Episcopiei Giurgiului şi a fost şi parohul Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”. A fost profesor de Istoria Religiilor şi Istoria Literaturii Universale. A condus nenumărate delegații în ţară şi străinătate, în principal în Europa şi în Statele Unite ale Americii, ducând în pelerinaj sfinte odoare, susţinând conferinţe şi făcând misiune ortodoxă la comunităţile vizitate. Are o bogată activitate publicistică şi literară, este autor al unor monografii de referinţă, este poet, creaţiile sale lirice regăsindu-se în volume personale sau colective. A publicat numeroase articole şi studii în presa bisericească şi laică, participând la conferinţe teologice naţionale şi internaţionale şi fiind totodată, o prezenţă activă în mass-media naţională în cadrul multor emisiuni cu tematică religioasă, culturală şi socială.

·

Moderator Mihaela Olaru

Producător: Raluca Amzăr

16:50 George Enescu

(Who Is Romania-Cine este România, România, 2020)

Tessa Dunlop, doctor în istorie, scriitoare şi prezentatoare a diverse programe de istorie pentru BBC, Discovery Channel Europe, Channel 4, UKTV History și History Channel îi prezintă viaţa şi opera marelui compozitor român în acest episod din seria Cine este România, serie care mai cuprinde portretele a cinci personalităţi româneşti: Ştefan cel Mare, Regina Maria, Constantin Brâncuşi, Nicolae Grigorescu şi Mihail Sebastian.

Proiectul, iniţiativă a Institutului Cultural Român din Londra, a avut ca scop promovarea imaginii României în Regatul Unit.

Redactor: Cristina Crăciun

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural