loader
Foto

„Dreptul la memorie”, la TVR Cultural: Fenomenul frontieriștilor și represaliile comuniste împotriva intelectualilor

TVR Cultural reia seria de documentare „Dreptul la memorie”, în fiecare weekend, de la ora 16.00.

 

Sâmbătă, telespectatorii văzut mărturii și documente despre represiunea comunistă asupra intelectualilor și studenților, iar duminică, au fost reluate povești despre frontieriști, românii care au încercat să traverseze ilegal granițele, departe de regim.

În 10 decembrie, de la ora 16.00, TVR Cultural a difuzat „Gândirea arestată”, cel de-al treilea episod din seria „Dreptul la memorie”.

Sfârșitul anilor ‘50 a însemnat, sub aparența unei independențe față de Uniunea Sovietică, un nou val de represiune. Principalii vizați au fost vârfurile intelectualității și studenții. Avertizată fiind de Revoluția Maghiară din ‘56, puterea comunistă de la București nu a riscat tulburări precum cele din țara vecină.

Considerați periculoși de Securitate prin simplul fapt că se constituiau în lideri de opinie, intelectualii sunt cei ce vor umple pușcăriile și lagărele de muncă.

Valuri succesive de studenți vor fi arestați începând cu toamna anului 1956. Represiunea comunistă declanșată atât de violent după câțiva ani de „acalmie” era prețul plătit pentru retragerea Armatei Roșii din țară. Începea astfel un nou capitol în istoria României comuniste.

(w882) Imagine di

Sursă imagine: Captură video TVR

Totodată, dorința de a emigra a crescut odată cu timpul. În tot blocul răsăritean, din ce în ce mai mulți fugari asaltează granițele de vest. Cu cât regimul era mai bine instalat și mai greu de crezut că va fi înlăturat, cu atât nevoia de libertate creștea.

Numărul celor care visau să fugă din lagărul numit România a crescut constant până în 1989. Cea mai uzitată cale era Iugoslavia. Grănicerii erau instruiți să tragă fără somație. Asemenea Zidului Berlinului, Dunărea atrăgea anual sute de fugari.

Astfel, în 11 decembrie, în episodul „Fuga din infern”, telespectatorii au ascultat mărturia scriitorului Daniel Vighi, care a fost martor, ca militar, la tentativele românilor de a scăpa de comunism, dar și explicațiile jurnalistei Brândușa Armanca, care a cercetat fenomenul emigrației.

(w882) Morminte a

Morminte ale frontieriștilor. Sursă: Captură video TVR

Seria documentară „Dreptul la memorie” este o campanie realizată de Televiziunea Română împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

16:00 Muzica timpului tău

Producător: Valentina Ionescu

 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural