loader
Foto

După 35 de ani: Pre-textele Revoluției, Cântecele Libertății

Duminică, 22 decembrie, urmăriți la TVR Cultural, de la ora 23, o ediție specială Remix despre muzică și protest.

 

Remix

Alegerile prezidențiale din România anului 2024 au scos în stradă studenții, începând cu Piața Universității din București. Posibilitatea ca direcția europeană a țării să fie măcar pusă în discuție a trezit conștiința tinerilor. La fel cum, în 1990, același loc a fost proclamat zonă liberă de (neo)comunism. Cei mai mulți nu aveau de unde să știe că aceeași piață a mai fost martora unei revolte studențești, în noaptea de Crăciun a anului de grație 1968. La 35 de ani de la Revoluția Română, un kilometru 0 pentru o ediție specială Remix despre muzică și protest, care strânge mai multe cercetări întreprinse de-a lungul anilor.

Prima parte rezumă demonstrația bucureștenilor din noaptea de Ajun 1968 (plecată de la intenția de a colinda a studenților). Nevinovată și spontană la început, mișcarea s-a îndreptat contra lui Ceaușescu; culmea, la patru luni după ce liderul PCR luase poziție împotriva invadării Cehoslovaciei, când lumea părea să-l aduleze.

Ediția punctează mai apoi cariera lui Cornel Chiriac, care a crescut - prin muzica difuzată și comentariile sale - popularitatea postului Radio Europa Liberă (secția în limba română, nu numai în țară)... Apoi, trei cantautori care nu au putut fi înregistrați și difuzați oficial, în ciuda compozițiilor folk aparent nevinovate. Dar care vorbeau despre libertate, altfel decât era permis de către culturnicii comuniști. Mircea Florian, Dorin Liviu Zaharia și Nicu Vladimir au crescut portofoliul Remix al cântecelor de protest.

În a treia parte, sunt enumerate câteva dintre cântecele care au izbucnit o dată cu Revoluția Română, inclusiv din diaspora. Un moment important – evidențierea rockerilor din primele rânduri ale Revoluției. Nu întâmplător, una dintre primele victime bucureștene din decembrie 89 s-a numit Mihai Gâtlan Lucrețiu „The Rocker”, basist în trupele Interval și Conex 83. Ediția etalează melodii mai mult ori mai puțin cunoscute, dar și interviuri despre momentele ori contextul în care au fost compuse.

Cântă: Mircea Florian, Sincron, Valeriu Sterian, Pro Musica, Roşu şi Negru, Doru Căplescu, Phoenix, Victor Socaciu, Cargo, Krypton, Digital Art, Locatarii, Survolaj, Pasărea Colibri, Nicu Vladimir, Adrian Enescu, Romulus Cruceanu ş.a.

Declarații: Stelian Tănase, Lavinia Betea, Stejărel Olaru, Florian Pittiș, Andrei Voiculescu (Europa Liberă), Camil Petrescu jr. (Vocea Americii), Paul Grigoriu (Radio România), George Stanca, Voicu Enăchescu, Laurenţiu Toma (director Casa Studenților / clubul 303), Ilie Stepan, Nicolae Covaci, Ovidiu Lipan Țăndărică, Mony Bordeianu, Adi Bărar, Tavi Iepan, Daniel Silvian Petre, Gheorghe Căpățână, Dan Oprina ş.a.

Text și foto: Doru Ionescu - Producător Remix TVR Cultural

Tag-uri: Remix, TVR Cultural

10:00 Top cultura

Programată în seria Retro_TV, TOP CULTURA (2014) este un magazin cultural de larg interes, prezentat de Eveline Păuna, cu participarea extraordinară a academicianului Răzvan Theodorescu. Împreună, cei doi aduc publicului subiecte și invitaţi din toate zonele culturii româneşti. În fiecare ediţie de TOP CULTURA subiectele de interes prezentate în reportaje speciale sunt comentate de invitaţii din studio.

Producători: Diana Onea Pascal și Steluța Matios

11:30 MUSIC Revolution

Dana Bartzer şi Dan Creimerman

Producător: Valentina Băinţan

 
Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Fărșangul, echivalent cu "lăsatul secului" românesc, reprezintă o sărbătoare importantă pentru comunitatea bulgară din Banat.

Un sfert de secol

Pentru Agenția "Împreună", ultimii 25 de ani au reprezentat o investiție profundă în construirea unei societăți mai drepte și incluzive.

Călătorie prin sudul Angliei, în ultimul episod al seriei „Dincolo de porţile palatelor”

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic. ...

 

#TVRcultural