loader
Foto

Ediție best of „Dialoguri academice”: Cele mai interesante momente din interviurile lui Mircea Dumitru cu academicienii români | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat duminică, 17 septembrie, de la ora 22.45, cele mai interesante momente din dialogurile vicepreședintelui Academiei Române cu colegii săi, înregistrate în cadrul emisiunii „Dialoguri academice”.

 

Dialoguri academice

Mircea Dumitru i-a avut ca invitați, în primul sezon al emisiunii „Dialoguri academice”, pe Ioan Aurel Pop - președintele Academiei Române, Ioan Dumitrache - secretar general al Academiei, psihologul Daniel David, rectorul UBB, Adrian Bejan - profesor universitar cu importante contribuţii în termodinamică, fizicianul Nicolae Zamfir, geologul Nicolae Panin, cosmonautul Dumitru Prunariu, matematicianul Liviu Ornea și Sabina Ispas - directoarea Institutului de Etnografie și Folclor.

Ioan Aurel Pop este președintele Academiei Române, profesor de istorie la Facultatea de Istorie a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj și cel mai tânăr academician.

Acad. Ioan Dumitrache este inginer energetician, doctor în automatizări și sisteme electrice. Este profesor la Catedra de Automatică a Universității Politehnice din București, directorul Centrului pentru Pregătirea Resurselor Umane din Universitate „Politehnica“ din București și președintele Societății Române de Automatică și Informatică Tehnică.

Prof. univ. dr. Daniel David este profesor de științe cognitive clinice, în prezent rector al Universității Babeș-Bolyai, director de cercetare și supervizor la Institutul Albert Ellis din New York, SUA, și președinte al Institutului Internațional de Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mentală Aplicată. Este supervizor în cadrul Academiei de Terapii Cognitive și Comportamentale din Statele Unite ale Americii și membru corespondent al Academiei Române, începând cu anul 2022.

​Adrian Bejan este membru de onoare al Academiei Române, profesor universitar cu importante contribuţii în termodinamică şi autor al teoriei constructale privind proiectarea şi evoluţia în natură​.

Acad. Nicolae Zamfir, doctor în fizică, este, începând cu anul 2022, vicepreședinte al Academiei Române. A fost director general al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” din 2004 până în 2020.

Nicolae Panin este inginer geolog, sedimentolog, doctor în geologie şi preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Geonomice a Academiei Române. Panin este preşedinte al Comitetului Naţional al Asociaţiei Internaţionale pentru Ştiinţele Fizice ale Oceanului şi membru în Comitetul Naţional de Geodezie şi Geofizică şi al Biroului Asociaţiei Geologilor din România.

Dumitru Prunariu - academician, general-locotenent în retragere al Forţelor Aeriene Române şi singurul român care a zburat în spaţiu. În prezent, Prunariu lucrează ca expert în cadrul Asociației Române pentru Tehnologie și Industrie Spațială – ROMSPACE. Este membru în Consiliul de Administrație al Agenției Spațiale Române și membru în Consiliul de Administrație al Academiei Internaționale de Astronautică.

Liviu Ornea este profesor la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti şi cercetător la Institutul de Matematică „Simion Stoilow”, din cadrul Academiei Române.

Sabina Ispas este membră a Academiei Române, eminentă folcloristă şi etnolog, directoare a Institutului de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu”, din cadrul Academiei Române, şi preşedinta secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române.

---

Urmăriți ediția mai jos:

 

---

Primul sezon al emisiunii „Dialoguri academice” a fost difuzat la TVR Cultural din 2 aprilie. Emisiunea conține 11 interviuri ale lui Mircea Dumitru cu colegii săi academicieni.

Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

---

Program difuzare:

TVR Cultural - duminică, ora 22.45 și vineri, ora 13.30 (reluare)

TVR Internațional - miercuri, ora 16:00 (ora României)

 

Echipa:

Adina Toderașcu - jurnalistă

Daniel Paraschiv - producător

1:30 Călător de meserie (R)

O poveste de călătorie sau o călătorie de poveste. Sau poate amândouă.

Aventuri, locuri inedite și nedescoperite, trenduri în turism, cazări diferite, povești ale oamenilor și locurilor, cultură și mâncare, toate acestea și multe altele se regăsesc sau se vor regăsi în edițiile emisiunii.

Călătoriile sunt cel mai bun mod de a ne hrăni sufletul și de a ne extinde orizonturile. Vă invit să acceptați provocarea unei aventuri care o să vă readucă aminte cât de frumoasă este lumea în care trăim. Vă voi purta în locuri inedite, veți cunoaște oameni minunați și sper să vă inspir să porniți la

drum!​

Producător : Simona Boanta

(Reluare)

2:00 Istoriile oraşului (R)

Documentar *

Producător : Raluca Bibiri

(Reluare)
 
Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

TVR Cultural vă propune să revedeți punerea în scenă de la Theater an der Wien (2021), a operei „La Wally”, de Alfredo Catalani. Catalani a scris ...

Sub impulsul #creativ

Sub impulsul #creativ

publicat: joi, 12 septembrie 2024

Sunt profesionişti în domeniile alese, dar au pasiuni puternice şi în afara lor. Mesajele pe care le transmit sunt autentice și merită să fie ...

ARHIVA TVR. În culisele emisiunii “Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava”

Muzicolog şi realizator de emisiuni radio și de televiziune, Iosif Sava este unul dintre cei mai importanţi oameni de cultură români ai secolului ...

 

#TVRcultural