loader
Foto

Cele mai interesante momente ale emisiunii „Dialoguri academice”, în 11 iunie, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural le-a adus telespectatorilor, în 11 iunie, o ediție best of a „Dialogurilor academice”, emisiune găzduită de vicepreședintele Academiei Române, Mircea Dumitru.

 

Dialoguri academice

Telespectatorii au putut urmări cele mai interesante momente ale emisiunilor în care interlocutorii lui Mircea Dumitru au fost: Ioan Aurel Pop - președintele Academiei Române, Ioan Dumitrache - secretar general al Academiei, psihologul Daniel David, rectorul UBB, Adrian Bejan - profesor universitar cu importante contribuţii în termodinamică, fizicianul Nicolae Zamfir, geologul Nicolae Panin, cosmonautul Dumitru Prunariu, matematicianul Liviu Ornea și Sabina Ispas - directoarea Institutului de Etnografie și Folclor.

Ioan Aurel Pop este președintele Academiei Române, profesor de istorie la Facultatea de Istorie a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj și cel mai tânăr academician.

Acad. Ioan Dumitrache este inginer energetician, doctor în automatizări și sisteme electrice. Este profesor la Catedra de Automatică a Universității Politehnice din București, directorul Centrului pentru Pregătirea Resurselor Umane din Universitate „Politehnica“ din București și președintele Societății Române de Automatică și Informatică Tehnică.

Prof. univ. dr. Daniel David este profesor de științe cognitive clinice, în prezent rector al Universității Babeș-Bolyai, director de cercetare și supervizor la Institutul Albert Ellis din New York, SUA, și președinte al Institutului Internațional de Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mentală Aplicată. Este supervizor în cadrul Academiei de Terapii Cognitive și Comportamentale din Statele Unite ale Americii și membru corespondent al Academiei Române, începând cu anul 2022.

Adrian Bejan este membru de onoare al Academiei Române, profesor universitar cu importante contribuţii în termodinamică şi autor al teoriei constructale privind proiectarea şi evoluţia în natură​.

Acad. Nicolae Zamfir, doctor în fizică, este, începând cu anul 2022, vicepreședinte al Academiei Române. A fost director general al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” din 2004 până în 2020.

Nicolae Panin este inginer geolog, sedimentolog, doctor în geologie şi preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Geonomice a Academiei Române. Panin este preşedinte al Comitetului Naţional al Asociaţiei Internaţionale pentru Ştiinţele Fizice ale Oceanului şi membru în Comitetul Naţional de Geodezie şi Geofizică şi al Biroului Asociaţiei Geologilor din România.

Dumitru Prunariu - academician, general-locotenent în retragere al Forţelor Aeriene Române şi singurul român care a zburat în spaţiu. În prezent, Prunariu lucrează ca expert în cadrul Asociației Române pentru Tehnologie și Industrie Spațială – ROMSPACE. Este membru în Consiliul de Administrație al Agenției Spațiale Române și membru în Consiliul de Administrație al Academiei Internaționale de Astronautică.

Liviu Ornea este profesor la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti şi cercetător la Institutul de Matematică „Simion Stoilow”, din cadrul Academiei Române.

Sabina Ispas este membră a Academiei Române, eminentă folcloristă şi etnolog, directoare a Institutului de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu”, din cadrul Academiei Române, şi preşedinta secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române.

---

Urmăriți ediția best of mai jos:

---

TVR Cultural difuzează, din 2 aprilie, emisiunea „Dialoguri academice”, o serie de 11 dialoguri între Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, și colegii săi academicieni.

Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

---

Program difuzare:

TVR Cultural - duminică, ora 22.30 și vineri, ora 13.30 (reluare)

TVR Internațional - sâmbătă, ora 19.00 (ora României)

---

Echipa:

Adina Toderașcu - jurnalist

Daniel Paraschiv - producător

0:00 Legendele operei (R)

Documentar *

(Legends of Opera, Regatul Unit, 2018)

Regia: Lyndy Saville

Prezentator: Danielle de Niese

Seria Legendele operei îi prezintă pe marii interpreţi de operă ai vremurilor noastre. Gazdă este renumita soprană autraliano-americană Danielle de Niese. Filmat în Regatul Unit şi în Italia, în fiecare episod apar artişti, critici şi regizori, imagini din arhive, interpretări remarcabile ale marilor artişti lirici.

Enrico Caruso

Redactor: Corina Feleagă

(Reluare)

0:50 Istoria literaturii române contemporane cu Alex Ştefănescu

*Nina Cassian

Regia, semnata de Andrei Magalie

Realizator Andrei Magalie

Producător Lucia Constantinescu

Redactor: Dana Ilie

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural