loader
Foto

„Înapoi la argument”: Cercetătoarea Constanța Vintilă-Ghițulescu, în dialog cu H.R. Patapievici, în 30 martie | VIDEO

În ultima săptămână din luna martie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Marta Petreu, Ilina Gregori, Madeea Axinciuc, Constanța Vintilă-Ghițulescu și Cătălin Avramescu.

 

Înapoi la argument

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

În 27 martie, TVR Cultural a redifuzat o ediție „Înapoi la argument” din 2009, în care invitata lui Horia Roman Patapievici a fost Marta Petreu, scriitoare și profesoară de filosofie la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj. Cei doi au pornit dialogul de la Emil Cioran, despre care Marta Petreu a spus că îi este „foarte drag”.

Marta Petreu (n.1955) face parte din gruparea literară „Echinox” și este membră a Uniunii Scriitorilor din România. Este redactor-șef al revistei „Apostrof”, editată de Uniunea Scriitorilor.  A debutat în 1981, cu volumul de poezii „Aduceți verbele”. Este autoarea a 38 de volume, dintre care 21 de specialitate. A primit numeroase premii pentru opera sa, cel mai recent fiind din anul 2022: „Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” - Opera Omnia.

A stârnit controverse anul trecut, când, într-un interviu publicat în „România literară”, a declarat că Mihai Eminescu „nu a fost niciodată antisemit (...) nu le-a obiectat evreilor nici religia, nici „rasa“, ci numai faptul că se ocupă de comerț (care, pentru el, nu era o muncă!) și faptul că nu vorbesc românește”.  Marta Petreu a fost printre personalitățile care au denunțat gesturile de hărțuire comise de criticul Mircea Morariu.

Marți, 28 martie, TVR Cultural a redifuzat discuția lui H.R. Patapievici cu scriitoarea Ilina Gregori, înregistrată în 2009. Dialogul a pornit de la volumul „Știm noi cine a fost Eminescu? Fapte. Enigme. Ipoteze”, publicat de Ilina Gregori în 2008.

Cum să reconstituim sentimentele, reflecțiile, reveriile, viziunile pe care străzile și monumentele din Berlinul anilor 1873–1874 i le inspirau lui Eminescu? Am propus denumirea de «onirobiografie» pentru metoda unui cercetător care, în mod experimental, ține seama de partea de inconștient implicată în percepția mediului urban și, plasându-se în locul locuit de personajul său, nu refuză propria investiție personală a decorului drept condiție a unei posibile întâlniri în spațiul lecturii-proiecție cu eroul său.

Ce știm despre Eminescu? Ce nu știm și ar trebui să aflăm? Aceste întrebări au stat la originea cercetărilor mele. Inventariind tot ce a scris Eminescu, nu știm nici cum și-a conceput el însuși opera și nici cine a fost el, autorul Operelor care i se atribuie acum. Analiza și interpretarea scrierilor eminesciene trebuie să se îmbine cu reflecția biografică; altfel spus, lectura «operei» să implice lectura «vieții»”, explica autoarea, în lucrarea sa.

Ilina Gregori a început să publice cronici și analize literare încă din timpul facultății. S-a stabilit în Germania în 1970, unde și-a continuat studiile în filosofie și literatură comparată. Are un doctorat la Universitatea din Berlin. În 1976, a devenit docentă la Universitatea Liberă din Berlinul Occidental, continuându-şi cercetările privitoare la literatura modernă şi la probleme de teorie şi metodologie literară.

La începutul acestui an, Ilina Gregori a primit Premiul Național pentru Traducerea și Promovarea Operei Eminesciene. Puteți citi laudatio făcut de profesorul Mircea A. Diaconu, membru al juriului, în Observatorul Cultural, aici.

Miercuri, 29 martie, TVR Cultural a difuzat dialogul lui Horia Roman Patapievici cu Madeea Axinciuc, cercetătoare și profesoară la Facultatea de Limbi Străine, Programul de Studii Religioase (Universitatea din București).

Discuția, înregistrată în anul 2009, a pornit de la volumul „Profetul și oglinda fermecată”, publicat de autoare în 2008.

Madeea Axinciuc este directoare și fondatoare a Programului de Studii Iudaice și membră a Centrului de Studii Medievale. Semnează și volumul „Despre ierarhiile divine - fascinația Unului și lumile dintre noi - temeiuri pentru pacea religiilor” și coordonează, la editura Polirom, traducerea Bibliei Ebraice.

Joi, 30 martie, TVR Cultural a difuzat dialogul din 2010 al cercetătoarei Constanța Vintilă-Ghițulescu cu Horia Roman Patapievici.

Constanța Vintilă-Ghițulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, din cadrul Academiei Române. Autoare a numeroase cărți de nonficțiune despre viața cotidiană în Țările Române, în perioada fanariotă și modernă, care s-au bucurat de multă popularitate.

Amintim: „Patimă și desfătare. Despre lucrurile mărunte ale vieţii cotidiene în societatea românească(1750–1860)”, „Evgheniți, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi românești (1780–1860)”, „În șalvari și cu ișlic. Biserică, sexualitate, căsătorie și divorţ în Ţara Românească a secolului al XVIII-lea”, „Focul amorului: despre dragoste și sexualitate în societatea românească (1750–1830)”, „De la ișlic la joben - Modă și lux la Porțile Orientului”.

A fost consultant istoric la filmul „Aferim!” al lui Radu Jude.

În 31 martie, TVR Cultural a difuzat dialogul lui Horia Roman Patapievici cu Cătălin Avramescu, înregistrat în 2010. Discuția a pornit de la volumele publicate de Avramescu, printre care și „Filosoful crud. O istorie a canibalismului” (publicată în 2003).

Cătălin Avramescu este conferențiar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. Domeniile sale de cercetare sunt: istoria gândirii politice, filosofie politică și teoria sistemelor de vot. A fost consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, în mandatul lui Traian Băsescu, între 2008 și 2011, și ambasador al României în Finlanda și Estonia, între 2011 și 2016.

 

 

4:00 Unora le place arta (R)

Documentar *(This Is Art, Spania, 2018-2019)

Regia şi prezentator: Ramon Gener

Emoţiile reprezintă forţa motrice a omului. Dacă reuşim să aflăm de ce muzica, un tablou, un film sau o carte au puterea să ne emoţioneze şi să ne provoace tot felul de sentimente, vom afla mai multe despre noi înşine. Un program care oferă cunoaştere, precizie, autenticitate şi pasiune; o călătorie în noi înşine, printre emoţiile şi frământările noastre.

Episodul 17: Sentimentul de vinovăţie

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)

4:48 Unora le place arta (R)

Documentar *(This Is Art, Spania, 2018-2019)

Regia şi prezentator: Ramon Gener

Emoţiile reprezintă forţa motrice a omului. Dacă reuşim să aflăm de ce muzica, un tablou, un film sau o carte au puterea să ne emoţioneze şi să ne provoace tot felul de sentimente, vom afla mai multe despre noi înşine. Un program care oferă cunoaştere, precizie, autenticitate şi pasiune; o călătorie în noi înşine, printre emoţiile şi frământările noastre.

Episodul 18: Bucuria

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)
 
”Conspiraţie la Cairo”, în regia lui Tarik Saleh

”Conspiraţie la Cairo”, în regia lui Tarik Saleh

publicat: sâmbătă, 07 septembrie 2024

Thrillerul ”Conspiraţie la Cairo” (Suedia, Franţa, Finlanda – 2022), drama suprarealistă ”În pronunţare” (România, 2018), comedia neagră ...

Bizet și Verdi în interpretarea tenorului Rolando Villazón şi a sopranei Emily Pogorelc Galla

Spectacolele continuă la Sala Palatului în cadrul primei ediții a festivalului „Masters of Classic”, primul și unicul festival din România care ...

Violoncelistul Enrico Dindo, recital alături de pianistul Mikhail Mordvinov, în cadrul Concursului Internațional George Enescu

Violoncelistul Enrico Dindo, membru al juriului în Secțiunea de Violoncel a Concursului Internațional George Enescu, a susținut un recital de ...

 

#TVRcultural