loader
Foto

Ediție de colecție: Cosmonautul Dumitru Prunariu, invitatul lui Mircea Dumitru la „Dialoguri academice” | VIDEO

Invitatul ediției de duminică, 21 mai, la „Dialoguri academice” a fost Dumitru Prunariu - academician,  general-locotenent în retragere al Forţelor Aeriene Române şi singurul român care a zburat în spaţiu. Discuția lui Dumitru Prunariu cu acad. Mircea Dumitru, gazda emisiunii, a fost difuzată de la ora 22.30.

 

Dialoguri academice

Dumitru-Dorin Prunariu este primul cosmonaut român care a realizat, în luna mai a anului 1981, un zbor spațial de opt zile la bordul navei spațiale Soyuz-40 și al stației spațiale Saliut-6, devenind al 103-lea om în spațiul cosmic.

În cadrul misiunii cosmice, a efectuat numeroase experimente științifice.

(w882) Dumitru Pr

Dumitru Prunariu. Sursă foto: TVR

În prezent, Prunariu lucrează ca expert în cadrul Asociației Române pentru Tehnologie și Industrie Spațială – ROMSPACE.

Este membru în Consiliul de Administrație al Agenției Spațiale Române și membru în Consiliul de Administrație al Academiei Internaționale de Astronautică.

Deține funcții și este expert în activități spaţiale în cadrul mai multor organizații internaționale, precum Comitetul ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-Atmosferic, Agenția Spațială Europeană, Asociația Exploratorilor Spațiului Cosmic, Asociaţia „Moon Village” sau Fundația „Asteroid”.

Dumitru Prunariu este licențiat al Facultății de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității Politehnice din Bucureşti și are un doctorat în domeniul dinamicii zborului spațial.

Este şi absolvent al Colegiului Național de Apărare și al cursului de ambasadori din cadrul Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe.

Din anul 2011, este membru de onoare al Academiei Române, iar, în 2017, ca o recunoaştere a realizărilor sale, un asteroid a primit numele său, asteroidul „10707 Prunariu.

(w882) Dumitru Pr

Dumitru Prunariu și Mircea Dumitru. Sursă foto: TVR

TVR Cultural difuzează, din 2 aprilie, emisiunea „Dialoguri academice”, o serie de 11 dialoguri între Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, și colegii săi academicieni.

Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

(w882) Mircea Dum

Mircea Dumitru. Sursă foto: TVR

---

Urmăriți emisiunea mai jos:

 

Program difuzare:

TVR Cultural - duminică, ora 22.30 și vineri, ora 13.30 (reluare)

TVR Internațional - sâmbătă, ora 19.00 (ora României)

 

Echipa:

Adina Toderașcu - jurnalist

Daniel Paraschiv - producător

 

11:00 Idei în libertate redifuzare

*Sorin Vieru despre Constantin Noica 2002

Producator Alice Săceanu

11:50 Istoria literaturii române contemporane cu Alex Ştefănescu (R)

Regia, semnata de Andrei Magalie

Realizator Andrei Magalie

Producător Lucia Constantinescu

Redactor: Dana Ilie

din 24 aprilie//

(Reluare)
 
„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre trei cărți de luat în seamă ale lui Titus Popovici: „Cutia de ghete”, „Disciplina dezordinii” și „Cartierul Primăverii”

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

„Idei în libertate”, emisiune moderată de H.R. Patapievici și premiată de APTR, din 22 aprilie, la TVR Cultural. Edițiile săptămânii

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească, din 22 aprilie, emisiunea „Idei în libertate”, realizată de Horia Roman Patapievici în ...

Cercetătoarea Simona Preda, la „Mic dejun cu un campion”: Într-o societate patriarhală, femeile frumoase au de muncit dublu. Pe undeva, frumusețea încurcă (ediție din 2023) | VIDEO

Între 22 și 28 aprilie , telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Danielei Zeca Bucura cu acad. Georgeta Filitti, istoric, ...

 

#TVRcultural