loader
Foto

Ediție de colecție ”Mic dejun cu un campion” la TVR Cultural: Criticul literar Paul Cernat în dialog cu Daniela Zeca Buzura

Între 28 august și 3 septembrie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile Danielei Zeca Buzura cu istoricul Neagu Djuvara, artistul fotograf Dinu Lazăr, muzicianul Mircea Baniciu, istoricul de artă Răzvan Theodorescu, scriitorul Alex Ștefănescu, criticul literar Paul Cernat.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

NEAGU DJUVARA – istoric, diplomat, filozof şi romancier

Luni, 28 august 2023, ora 10:00

Istoricul Neagu Djuvara, la cei 99 de ani împliniţi, a fost contemporan cu victoria şi decăderea regimului communist. Istoria, pe care noi o citim de regulă în cărţi, a fost trăită direct. O istorie pe care Neagu Djuvara a destăinuit-o, cugetând înainte de a răspunde la întrebări, parcă pentru a mai scotoci în memorie detaliile vreunei întâmplări trăite în vremurile în care mulţi dintre cei care i-am stat în faţă nici nu se născuseră încă.

(w882)

DINU LAZĂR – artist fotograf, director de imagine

Marti, 29 august 2023, ora 10:00

Aproape nesperat, Dinu Lazăr a acceptat invitaţia Danielei Zeca Buzura de a ne fi oaspete la această ediţie a Micului Dejun. Pentru că, declarat, Dinu Lazăr nu dorea să mai acorde interviuri. Acest om cu suflet mare şi spirit mereu treaz, a refuzat să mai iasă. În schimb, este activ pe reţelele de socializate, pe bloguri, pe net. Continuă să fotografieze, să se plimbe prin parc cu bicicleta, să se întâlnească cu prieteni mai vechi sau mai noi, să-i capaciteze pe mai tinerii săi confraţi, să le urmărească evoluţia. Şi, în orice situaţie, aparatul de fotografiat nu-i lipseşte niciodată.

(w882)

MIRCEA BANICIU – muzician

Miercuri, 30 august 2023, ora 10:00

Întâlnirea cu Mircea Baniciu a fost o descoperire mai mult decât agreabilă. Am cunoscut un om foarte comunicativ, cu şarm, cu talentul de a fi spontan şi onest, cu distincţia propriei măsuri, cu preţuirea pe care i-a dat-o dintotdeauna prietenia autentică, cu nuanţele sale de dezamăgire, cu poftă de viaţă şi de cântat. Mircea Baniciu, deşi anii au trecut, chiar a rămas acel tânăr sensibil şi iubit de public, pentru naturaleţea cu care îşi trăieşte muzica.

(w882)

RĂZVAN THEODORESCU – istoric de artă, profesor şi cercetător

Joi, 31 august 2023, ora 10:00

La 9 februarie 1990, academicianul Răzvan Theodorescu era numit preşedinte-director general al RadioTeleviziunii Române Libere, devenind astfel, primul conducător al celor mai importante instituţii de media audiovizuală dintr-o Românie recent ieşită din comunism. Eminent istoric de artă şi cercetător, Răzvan Theodorescu a fost ministru al culturii în perioada 2000 – 2004 şi reputat profesor la Universitatea de Arte Bucureşti şi preşedinte al Secţiei de Artă, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române.

(w882)

 

ALEX ŞTEFĂNESCU – scriitor, critic şi istoric literar

Vineri, 1 septembrie 2023, ora 10:00

Alex Ştefănescu este autorul unei cărţi fundamentale pentru istoria recentă: ’’Istoria Literaturii Române Contemporane’’, din anii 1940, de unde o lăsase George Călinescu, până în prezent. Apărută în 2005, rodul a peste 10 ani de studiu, această lucrare a fost legitimată prin recompensarea ei cu două premii excepţionale: cel al Academiei Române şi cel al Uniunii Scriitorilor. Fondator de editură, membru în consiliul de administraţie al TVR, invitat permanent la diferite posturi de radio şi televiziune, câştigător al premiilor APTR pentru talk-show şi emisiune de cultură, Alex Ştefănescu s-a bucurat de o expunere publică relevantă.

(w882)

 

PAUL CERNAT – critic şi istoric literar, scriitor şi publicist, profesor universitar la Catedra de Istoria Literaturii Române, Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, cercetător în cadrul Institutului de Istorie și Teorie Literară ’’George Călinescu’’ din București.

Duminică, 3 septembrie 2023, ora 10:00

Tânăr, activ, dinamic, citeşte mult, scrie aşişderea, zâmbeşte cu zgârcenie, îşi preţuieşte şi îndrumă cu autoritate studenţii, ştie ce spune şi are şi de ce, pentru că este unul dintre cei mai cunoscuţi cercetători ai Avangardei literare româneşti, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi doctor în Filologie cu cel mai înalt titlu: ’’Summa cum Laude’’.

’’Din momentul în care am publicat un volum, el nu îmi mai aparţine’’, mărturisea Paul Cernat şi îl credem pentru că în librărie nu am mai găsit niciunul dintre titlurile care îi aparţin.

’’Toţi mitologizăm fără să vrem. Suntem înconjuraţi de ’semne’’, spunea Paul Cernat. Şi dacă tot a pornit discuţia de la ’semnele’ ce ne guvernează, fie că credem, fie că nu, totuşi, un critic literar al noii generaţii născut în aceeaşi zi cu unul din marii clasici ai literaturii române cum este Marin Preda, parcă spune ceva. Un scriitor clasicizat ca bun naţional pentru că aparţine unui timp în care literatura era privită ca un blazon al statului, ’’reprezenta o putere pe care se băteau mulţi’’ – apreciază în studiile sale Paul Cernat, făcând o analiză nu doar asupra operei literare, ci şi asupra contextului mai larg ce a condus la o aşezare a valorilor. Misiunea pedagogică a istoricului şi criticului Paul Cernat este cu atât mai pilduitoare cu cât se străduieşte să transmită studenţilor lui că studiul limbii şi literaturii române este esenţial şi că trebuie continuată moştenirea celor de la care a deprins şi el bucuria de a citi, de a descoperi, de se forma ca intelectual şi cetăţean responsabil.

Se află în această ediție alături de Daniela Zeca Buzura, într-o conversaţie între două cursuri cu studentţii, despre istoria şi personalităţile de notorietate din literatura română.

(w882)

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

15:00 Eveniment TVRC premieră

* Săptămâna Purcărete partea a doua

Pentru prima dată în România, lumea teatrală și publicul fascinat de creațiile lui Silviu Purcărete și-au dat întâlnire la Craiova într-o sărbătoare fără precedent. Săptămâna Purcărete a oferit o incursiune în universul actual al autorului celor mai de amploare două spectacole din istoria teatrului românesc: „Danaidele”, co-produs de Teatrul Național din Craiova, și „Faust”, producție fenomen care se joacă neîntrerupt la Sibiu din 2007. Pentru a marca 50 de ani de excelență marca Silviu Purcărete pe scena lumii, timp de o săptămână, Naționalul craiovean a găzduit cinci spectacole din repertoriul curent al teatrelor din țară: „Povestea prințesei deocheate” (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), „Lexiconul amar” (Teatrul Odeon din București), „Gertrude” (Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București), „O tragedie veninoasă” și „Plugarul și moartea” (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași). Mai mult decât o selecție de spectacole exemplare, jubileul Săptămâna Purcărete l-a adus în fața publicului pe omul și creatorul Silviu Purcărete într-o serie de întâlniri cu cei care îi sunt și i-au fost, deopotrivă, colaboratori, prieteni și surse de inspirație: artiști, manageri sau producători și spectatori. A fost și un prilej de a evoca deceniul de aur al colaborării dintre Silviu Purcărete, Emil Boroghină și echipa Naționalului craiovean, în marșul lor triumfal prin lumea întreagă.

Jurnalist Loredana Berneanu
Realizator Mirela Giodea

 
Istoria ca o pradă - Rolul istoriografului în societatea de azi, o nouă dezbatere la „Om și timpul”

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural