loader
Foto

Ediție de colecție ”Mic dejun cu un campion” la TVR Cultural: Criticul literar Paul Cernat în dialog cu Daniela Zeca Buzura

Între 28 august și 3 septembrie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile Danielei Zeca Buzura cu istoricul Neagu Djuvara, artistul fotograf Dinu Lazăr, muzicianul Mircea Baniciu, istoricul de artă Răzvan Theodorescu, scriitorul Alex Ștefănescu, criticul literar Paul Cernat.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

NEAGU DJUVARA – istoric, diplomat, filozof şi romancier

Luni, 28 august 2023, ora 10:00

Istoricul Neagu Djuvara, la cei 99 de ani împliniţi, a fost contemporan cu victoria şi decăderea regimului communist. Istoria, pe care noi o citim de regulă în cărţi, a fost trăită direct. O istorie pe care Neagu Djuvara a destăinuit-o, cugetând înainte de a răspunde la întrebări, parcă pentru a mai scotoci în memorie detaliile vreunei întâmplări trăite în vremurile în care mulţi dintre cei care i-am stat în faţă nici nu se născuseră încă.

(w882)

DINU LAZĂR – artist fotograf, director de imagine

Marti, 29 august 2023, ora 10:00

Aproape nesperat, Dinu Lazăr a acceptat invitaţia Danielei Zeca Buzura de a ne fi oaspete la această ediţie a Micului Dejun. Pentru că, declarat, Dinu Lazăr nu dorea să mai acorde interviuri. Acest om cu suflet mare şi spirit mereu treaz, a refuzat să mai iasă. În schimb, este activ pe reţelele de socializate, pe bloguri, pe net. Continuă să fotografieze, să se plimbe prin parc cu bicicleta, să se întâlnească cu prieteni mai vechi sau mai noi, să-i capaciteze pe mai tinerii săi confraţi, să le urmărească evoluţia. Şi, în orice situaţie, aparatul de fotografiat nu-i lipseşte niciodată.

(w882)

MIRCEA BANICIU – muzician

Miercuri, 30 august 2023, ora 10:00

Întâlnirea cu Mircea Baniciu a fost o descoperire mai mult decât agreabilă. Am cunoscut un om foarte comunicativ, cu şarm, cu talentul de a fi spontan şi onest, cu distincţia propriei măsuri, cu preţuirea pe care i-a dat-o dintotdeauna prietenia autentică, cu nuanţele sale de dezamăgire, cu poftă de viaţă şi de cântat. Mircea Baniciu, deşi anii au trecut, chiar a rămas acel tânăr sensibil şi iubit de public, pentru naturaleţea cu care îşi trăieşte muzica.

(w882)

RĂZVAN THEODORESCU – istoric de artă, profesor şi cercetător

Joi, 31 august 2023, ora 10:00

La 9 februarie 1990, academicianul Răzvan Theodorescu era numit preşedinte-director general al RadioTeleviziunii Române Libere, devenind astfel, primul conducător al celor mai importante instituţii de media audiovizuală dintr-o Românie recent ieşită din comunism. Eminent istoric de artă şi cercetător, Răzvan Theodorescu a fost ministru al culturii în perioada 2000 – 2004 şi reputat profesor la Universitatea de Arte Bucureşti şi preşedinte al Secţiei de Artă, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române.

(w882)

 

ALEX ŞTEFĂNESCU – scriitor, critic şi istoric literar

Vineri, 1 septembrie 2023, ora 10:00

Alex Ştefănescu este autorul unei cărţi fundamentale pentru istoria recentă: ’’Istoria Literaturii Române Contemporane’’, din anii 1940, de unde o lăsase George Călinescu, până în prezent. Apărută în 2005, rodul a peste 10 ani de studiu, această lucrare a fost legitimată prin recompensarea ei cu două premii excepţionale: cel al Academiei Române şi cel al Uniunii Scriitorilor. Fondator de editură, membru în consiliul de administraţie al TVR, invitat permanent la diferite posturi de radio şi televiziune, câştigător al premiilor APTR pentru talk-show şi emisiune de cultură, Alex Ştefănescu s-a bucurat de o expunere publică relevantă.

(w882)

 

PAUL CERNAT – critic şi istoric literar, scriitor şi publicist, profesor universitar la Catedra de Istoria Literaturii Române, Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, cercetător în cadrul Institutului de Istorie și Teorie Literară ’’George Călinescu’’ din București.

Duminică, 3 septembrie 2023, ora 10:00

Tânăr, activ, dinamic, citeşte mult, scrie aşişderea, zâmbeşte cu zgârcenie, îşi preţuieşte şi îndrumă cu autoritate studenţii, ştie ce spune şi are şi de ce, pentru că este unul dintre cei mai cunoscuţi cercetători ai Avangardei literare româneşti, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi doctor în Filologie cu cel mai înalt titlu: ’’Summa cum Laude’’.

’’Din momentul în care am publicat un volum, el nu îmi mai aparţine’’, mărturisea Paul Cernat şi îl credem pentru că în librărie nu am mai găsit niciunul dintre titlurile care îi aparţin.

’’Toţi mitologizăm fără să vrem. Suntem înconjuraţi de ’semne’’, spunea Paul Cernat. Şi dacă tot a pornit discuţia de la ’semnele’ ce ne guvernează, fie că credem, fie că nu, totuşi, un critic literar al noii generaţii născut în aceeaşi zi cu unul din marii clasici ai literaturii române cum este Marin Preda, parcă spune ceva. Un scriitor clasicizat ca bun naţional pentru că aparţine unui timp în care literatura era privită ca un blazon al statului, ’’reprezenta o putere pe care se băteau mulţi’’ – apreciază în studiile sale Paul Cernat, făcând o analiză nu doar asupra operei literare, ci şi asupra contextului mai larg ce a condus la o aşezare a valorilor. Misiunea pedagogică a istoricului şi criticului Paul Cernat este cu atât mai pilduitoare cu cât se străduieşte să transmită studenţilor lui că studiul limbii şi literaturii române este esenţial şi că trebuie continuată moştenirea celor de la care a deprins şi el bucuria de a citi, de a descoperi, de se forma ca intelectual şi cetăţean responsabil.

Se află în această ediție alături de Daniela Zeca Buzura, într-o conversaţie între două cursuri cu studentţii, despre istoria şi personalităţile de notorietate din literatura română.

(w882)

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

21:40 Concert Johannes Passion Premieră

De J.S. BACH

Producător: Valentina Băinţan

23:35 Ecce Via

Producător: Elena Dinu

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural