loader
Foto

Ediție de colecție „România literară TV”: Scriitoarea Gabriela Adameșteanu, în dialog cu Cristian Pătrășconiu | VIDEO

TVR Cultural a difuzat sâmbătă, 27 mai, un interviu oferit de scriitoarea Gabriela Adameșteanu publicistului Cristian Pătrășconiu, în cadrul emisiunii „România literară TV”. Totodată, telespectatorii au urmărit și o analiză despre opera Monicăi Lovinescu, realizată de istoricul literar Răzvan Voncu.

 

România literară TV

Interviul săptămânii la „România literară TV”, realizat de publicistul Cristian Pătrășconiu, a avut-o în centrul atenției pe Gabriela Adameșteanu. Scriitoare, jurnalistă și traducătoare, Gabriela Adameșteanu a fost redactor-șef al Revistei de analiză politică și culturală „22”, editată de Grupul pentru Dialog Social, și al suplimentului „Bucureștiul cultural”. Membră a Grupului pentru Dialog Social, membră a Uniunii Scriitorilor din 1980, membră de onoare a Asociației „Panait Istrati”.

(w882) Gabriela A

Gabriela Adameșteanu. Sursă foto: Arhiva TVR

Istoricul literar Răzvan Voncu a analizat contribuția critică a Monicăi Lovinescu, în cadrul rubricii „Cronica literară”.

(w882) Răzvan Vo

Răzvan Voncu. Sursa foto: TVR

Anul acesta, se împlinesc 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu. Supranumită „Marea Doamnă de la Paris”, și-a dedicat viața și opera luptei împotriva totalitarismului comunist.

După instaurarea regimului comunist în România, în septembrie 1947, pleacă în Franța ca bursieră a statului francez, iar în primele zile ale anului 1948 cere azil politic. Unica fiică a criticului literar Eugen Lovinescu și a profesoarei Ecaterina Bălăcioiu, Monica Lovinescu a fost, la rândul ei, critic literar, devenind o autoritate în materie de literatură română contemporană.

Din anul 1990, editura Humanitas i-a publicat cărțile, jurnalul și volumele de studii și articole citite la Radio Europa Liberă.

(w882) Monica Lov

Poemul săptămânii le-a fost prezentat telespectatorilor de Vasile Dan - poet, eseist, critic literar, fondator și redactor-șef  al revistei „Arca”, din februarie 1990.

(w882) Vasile Dan

Vasile Dan. Sursă foto: TVR

In cadrul rubricii „Tableta de scriitor”, Alexandru Călinescu a vorbit despre inversarea valorilor.

(w882) Alexandru

Alexandru Călinescu. Sursă foto: TVR

---

Urmăriți ediția mai jos:

 

---

România literară TV”, proiect inedit realizat de Televiziunea Română în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, își propune să le ofere telespectatorilor o imagine cuprinzătoare asupra faptelor semnificative din literatura română.

Emisiunea este difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, cu reluare joi, la ora 13.30. Emisiunea este disponibilă și pe platforma TVR+.

---

Echipa:

Valentina Băințan si Cristian Pătrășconiu - moderatori

Andrea Duță si Daniela Guțu - jurnalisti TV

Bianca Florea - producător

0770 894 17-8

3:00 LEBENSDORF-România, 2021 (R)

Film *

Regia: Vali Hotea

Cu: Mimi Brănescu, Ana Covalciuc, Ioana Flora

Dramă. Scriitorul Ducu Dobrescu (Mimi Brănescu) trece prin criza vârstei mijlocii și este în pană de creație. În încercarea de a-și reface viața și de a-și termina noul roman, el pendulează între două țări, România și Germania, și două femei: Andra, soția sa, şi Giulia, fosta lui mare iubire. În căutările lui trece printr-o serie de întâmplări ciudate și amuzante în Berlin, în București și într-un sat ecologic izolat din inima Germaniei, Lebensdorf.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

4:40 Inapoi la argument (R)

* Lucian Boia (2010)

Producator Alice Săceanu

(Reluare)
 
Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...

Compozitorul Aurel Stroe (1932-2008), la „Înapoi la argument”: Structura îi dă existență piesei muzicale (ediție din 2006) | VIDEO

În ultima săptămână din luna martie, TVR Cultural redifuzează dialogurile substanțiale dintre Horia Roman Patapievici și regizorul Corneliu ...

 

#TVRcultural