loader
Foto

Ediţie specială „Intrare liberă”, dedicată lui Ioan Es. Pop: Despre moștenirea pe care o lasă poetul și impactul versurilor sale asupra poeziei postdecembriste | VIDEO

Televiziunea Română a marcat dispariţia prematură a unuia dintre cei mai importanți poeţi ai ultimelor decenii - Ioan Es. Pop, printr-o ediţie specială a emisiunii „Intrare liberă”, difuzată la TVR Cultural.

 

Daniela Zeca Buzura
Intrare liberă

Joi, 20 iunie, de la ora 19:00, Daniela Zeca Buzura şi invitatul său, criticul literar Daniel Cristea Enache, au povestit despre poetul şi opera pe care Ioan Es. Pop o lasă moştenire, dar şi despre modul în care acesta a marcat poezia postdecembristă. În cadrul emisiunii, actriţa Cosmina Stratan a recitat câteva poeme ale lui Ioan Es. Pop, iar din studioul TVR CLUJ şi prin platforma Zoom s-au alăturat discuţiei alte personalităţi literare şi poeţi care l-au cunoscut.

Ioan Es. Pop avea doar 66 de ani, iar prin „plecarea sa grăbită” poezia română suferă o ireparabilă pierdere. Născut la Vărai, în Maramureş, şi absolvent al Facultăţii de Filologie din Baia Mare, Ioan Es. Pop a fost profesor la Ieud, colaborator şi redactor şef la mai multe publicaţii culturale. Debutul său în 1994 a fost unul excepţional, „Ieudul fără ieşire” fiind un volum care a făcut istorie şi care a fost distins cu premiul de debut al Scriitorilor din România, respectiv din Republica Moldova. Blândeţea glasului său şoptit, modestia aproape apăsătoare emanată permanent, făceau din Ioan Es. Pop o prezenţă discretă, dar care nu putea fi trecută cu vederea prin forţa poemelor şi discursul liric de un dramatism copleşitor.

După „Ieudul fără ieşire”, a publicat mai multe volume, printre care „Porcec", „Pantelimon 113 bis", „Petrecere de pietoni", „Unelte de dormit", „Arta fricii", antologii de versuri şi volume în colaborare. Pentru poezia sa, tradusă în mai multe limbi, Ioan Es. Pop a obţinut numeroase premii şi a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer.

Rămas bun, Maestre! Nu vom uita că „aici viaţa se bea şi moartea se uită”!

 

13:00 Ediţie limitată Sezon nou

Producător Bianca Sărăţeanu

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural