loader
Foto

Faimosul violoncelist Andrei Ioniță, la „Podcasturile TVR#Enescu”: Îi încurajez pe părinți să își lase copiii să intre în contact cu muzica | VIDEO

În 14 octombrie, TVR Cultural a difuzat dialogul Valentinei Băințan cu violoncelistul Andrei Ioniță, înregistrat în cadrul emisiunii „Podcasturile TVR#Enescu”.

 

Valentina Băințan
Podcasturile TVR#ENESCU

Interviul s-a concentrat pe devenirea artistică a violoncelistului, pe momentele dificile din parcursul său muzical, dar și pe o serie de mărturisiri și sfaturi pe care Andrei Ioniță le-a oferit cu generozitate.

Orice act de performanță, fie că e vorba de arta de scenă sau de sport de performanță, implică acel sacrificiu încă din copilărie. Și nu vorbim doar de sacrificiul copilului respectiv, ci și despre sacrificiul părinților, sacrificiul familiei, care trebuie să susțină acel copil, nu doar din punct de vedere financiar, ci și moral, emoțional.

Eu îi sunt extrem de recunoscător mamei pentru faptul că mi-a permis să îmi urmez visul și m-a susținut încontinuu. Și, da, a studia la un instrument în copilărie presupune multă disciplină, dar și multe satisfacții pe termen lung. Și aș vrea să lansez un apel către părinții care ne urmăresc de acasă. Eu îi încurajez pe toți să își dea copiii la un instrument, să îi lase să intre în contact cu muzica, pentru că, indiferent dacă vor continua să facă lucrul acesta pe plan profesional, sau dacă muzica va rămâne doar la un nivel de hobby, vor învăța de mici disciplina și rigoarea.

Și, pe lângă acestea, studiul la un instrument implică ambele jumătăți ale creierului: avem partea cognitivă, cât și cea afectivă. Pentru că a studia la un instrument presupune multă concentrare, multă atenție distributivă, presupune învățarea unei noi limbi, a unui nou alfabet, cel muzical. Și, pe lângă toate acestea, muzica este cea care accesează cămăruțele cele mai ascunse ale inimii. Și care ne învață cum să transmitem cele mai profunde emoții”, a explicat Andrei Ioniță, la „Podcasturile TVR#Enescu”.

(w882) Andrei Ion

Unul dintre cele mai aşteptate momente muzicale ale Festivalului Internaţional „George Enescu” 2023 a avut loc în data de 4 septembrie, la Sala Palatului, avându-l solist pe faimosul violoncelist Andrei Ioniță. Concertul a fost transmis în direct și pe canalul MEZZO, renumele lui Andrei Ioniță fiind în prezent o garanție a unui act artistic de o rară calitate.

Andrei Ioniță este primul violoncelist român care a câștigat Premiul I și Medalia de Aur la celebrul Concurs Ceaikovski, în anul 2015, cariera sa internațională fiind în prezent un exemplu de înaltă performanță pentru tinerii violonceliști aflați la început de drum.

Un text de Valentina Băințan

 

***

Urmăriți emisiunea mai jos:

 

***

Emisiunea „Podcasturile TVR#Enescu” este difuzată la TVR Cultural în fiecare sâmbătă, de la ora 13.00.

 

3:55 Opera (R)

* Otello

De Giuseppe Verdi


Preluare din cadrul Festivalului George Enescu 2023

ORCHESTRA ȘI CORUL MAGGIO MUSICALE FIORENTINO

ZUBIN MEHTA dirijor

LORENZO FRATINI dirijor cor

NONA CIOBANU, PETER KOŠIR regizori multimedia

FABIO SARTORI Otello

ANASTASIA BARTOLI Desdemona

LUCA SALSI Iago

JOSEPH DAHDAH Cassio

ADRIANO GRAMIGNI Lodovico

ELEONORA FILIPPONI Emilia

FRANCESCO PITTARI Rodrigo

EDUARDO MARTINEZ Montano

MATTEO MANCINI Un herald

Realizator: Claudia Robu

(Reluare)

6:25 Secretele marilor tablouri (R)

Documentar *

(Les petits secrets des grands tableaux, Franţa, 2018)

Regia: Clement Cogitore, Carlos Franklin

Serie inedită care explorează istoria artei într-un mod complet neaşteptat: tablourile prind viaţă, se animă şi depăşesc limitele ramelor pentru a ne conduce în epoca în care au fost create.

Episodul 6: 2 mai 1808-Masacrul de la Madrid (EL 2 DE MAYO DE 1808, 1814, Francisco de Goya-Franţa, 2016)

Realizator: Carlos Franklin

Considerată de spanioli simbolul independenţei şi identităţii naţionale, această lucrare-una dintre cele mai cunoscute ale lui Goya-omagiază popoarele care luptă pentru libertate.

Ea prezintă într-un mod elocvent cum au fost surprinşi patrioţii spanioli de violenţa atacului mamelucilor, mercenari egipteni aflaţi în solda armatei franceze, şi cum au fost nimiciţi de ocupant.

Redactor Gabriela Onea

(Reluare)
 
Soprana Lise Davidsen, în concert la Palatul Schönbrunn

Soprana Lise Davidsen, în concert la Palatul Schönbrunn

publicat: marţi, 26 noiembrie 2024

Mii de oameni se reunesc, an de an, în grădinile impresionante ale Palatului Schönbrunn, pentru a se bucura de una dintre cele mai bune ...

Antoaneta Tică, designer vestimentar și doctor în arte vizuale, invitată la ”Biografii necesare”

”Un designer care-şi respectă meseria trebuie să-şi urmărească propriul stil, nu tendințele la modă.’’ – Antoaneta Tică

"Aventura urbană" în Vicovu de sus

publicat: luni, 25 noiembrie 2024

În acest episod călătoriţi în nordul judeţului Suceava, aproape de graniţa cu Ucraina. Sofia Vicoveanca, renumita solistă de muzică populară, ...

 

#TVRcultural