loader
Foto

Falsuri istorice în cinematografia românească, dezbatere la TVR Cultural | VIDEO

Unul dintre vehiculele propagandistice cele mai utilizate de orice regim totalitar, dar nu numai, este filmul.

 

De ce? Fiindcă este cel care ajunge rapid la publicul larg și are puterea de a livra propaganda pe nesimțite. Notorietatea interpreților, decorurile, poveștile de viață împletite cu mesaje subliminale transformă magistral o situație istorică într-o oportunitate propagandistică.

Capcana în care riscăm să cădem este aceea de a respinge din start operele cinematografice din perspectiva mesajului subliminal transmis, ignorând valoarea artistică a peliculelor, dar și puterea lor de a ne spune peste timp care era politica regimurilor în care ele au fost create. Nu putem reinventa cenzura și nici punerea la index a unor creații artistice nu este o soluție, însă putem să le explicăm. Avem obligația de a le revedea și interpreta din perspectiva vremurilor pe care noi le traversăm.

Succesul filmelor lui Sergiu Nicolaescu, atât în perioada comunistă, cât și acum, după 33 de ani de la Revoluție, este un fenomen care trebuie dezbătut si studiat.

Iar, prin decriptarea rețetelor propagandei comuniste aplicate în cinematografie, vom putea înțelege mai bine care erau direcțiile politicii comuniste în Republica Socialiste România.

Un mare fals este, spre exemplu, și acela că doar Sergiu Nicolaescu a făcut filme propagandistice. El este, poate, cel mai cunoscut din această pleiadă de creatori. Filmele lui Virgil Calotescu, Manole Marcus sau Gheorghe Vitanidis slujesc aceluiași scop al Partidului Comunist.

TVR Cultural și-a propus sa tragă o linie de demarcație între opera cinematografică, ficțională, cu umbrele ei „pe pereți” și manualele de istorie.

Sâmbătă, Magdalena Stanciu și invitații ei, regizorul Nicolae Mărgineanu și istoricii Bogdan Jitea și Călin Hentea, au dezbătut, în preambul „Nopții albe a filmului românesc”, problema falsurilor istorice în cinematografia comunistă.

CITIȚI ȘI:  O NOAPTE CU FILMELE LUI SERGIU NICOLAESCU, SÂMBĂTĂ, LA TVR CULTURAL | VIDEO

Mai jos, puteți urmări discuția:

3:55 DOMNUL KLEIN

Film *(MR. KLEIN-Franţa, Italia, 1976)

Regia: Joseph Losey

Cu: Alain Delon, Jeanne Moreau, Michel Lonsdale

*Trei premii Cesar 1977-pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cele mai bune decoruri

*Nominalizare la Palme d'Or-Festivalul de Film de la Cannes 1977

Dramă. În 1942, în Parisul aflat sub ocupaţie, afacerile lui Robert Klein, negustor de opere de artă, înfloresc. Mulţi evrei îi vând pe o nimica toată bunurile lor cele mai de preţ. Viaţa lui se scurge netulburată până în ziua când i se livrează dintr-o eroare ziarul local evreiesc şi Klein află de existenţa unui evreu care poartă acelaşi nume cu el. Gestapo-ul intră la bănuieli şi Klein se trezeşte aruncat într-o cursă nebună contra cronometru, în încercarea de a-şi dovedi originea...

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)

6:00 Mic dejun cu un campion

Moderator: Daniela Zeca Buzura

*Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această întâlnire se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cei peste şapte ani de difuzare, timp de 16 sezoane, ’’Mic Dejun cu un Campion’’ a prilejuit participarea a aproape 200 de invitaţi în platoul de filmare de la Librăriile Cărtureşti-Café Verona. Ne sunt alături şi prietenii fideli pe pe facebook, peste 30.000 la număr, ce ne încurajează cu mesajele lor.

Producător:

(Reluare)
 

Duminică, 11 mai, de la ora 23:00, la TVR Cultural, vă invităm să urmăriți o ediție "Remix".

„Portret de excelență”, cu prof. univ. dr. ing. DOINA BANCIU: „Cultura se îmbină foarte bine cu tehnologia și cu noua societate”

Cariera didactică şi ştiinţifică, precum și contribuția domniei sale la dezvoltarea domeniului de informare şi documentare, la informatizarea ...

Medicul cardiolog DRAGOŞ VINEREANU, invitatul academicianului MIRCEA DUMITRU la

Duminică, 11 mai 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu medicul primar cardiolog DRAGOŞ VINEREANU ...

 

#TVRcultural