loader
Foto

Filmul premiat „Dina”, cu Maria Bonnevie și Gerard Depardieu, sâmbătă. Producțiile săptămânii la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească, în săptămâna 9-15 ianuarie, de la ora 22.00, filme premiate, precum „Europenii”, „Dina” și „Tata mută munții”, și piesele de teatru „Zi că-ți place” și „Hangița”.

 

Totodată, TVR Cultural transmite și un interviu cu directorul general al Operei Naționale București, înregistrat în 2021, când instituția de cultură a aniversat 100 de ani de existență.

Luni, 9 ianuarie, TVR Cultural a difuzat filmul „Europenii”, din 1979, nominalizat la Oscar, Globul de Aur și BAFTA, în regia lui James Ivory, cu Lee Remick, Robin Ellis și Lisa Eichhorn.

Acțiunea este plasată în 1850, în America. Familia Wentworth din Boston primește vizita copiilor surorii vitrege a domnului Wentworth. Frații Eugenia și Felix sunt crescuți în Europa. Tânăra şi impresionabila Gertrude este imediat atrasă de sofisticarea şi firea boemă a verilor ei, îndrăgostindu-se de Felix.

La rândul ei, Eugenia se lasă curtată de un vecin înstărit al unchiului ei, domnul Acton. La un moment dat, familia Wentworth începe să suspecteze că sentimentele celor doi „europeni" nu sunt sincere, ci că sunt mânaţi doar de dorinţa de înavuţire.

(w882) Europenii

Sursă imagine: Afiș „The Europeans” - imdb.com

Marți, 10 ianuarie, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor un interviu cu Daniel Jinga, maestru de cor și manager al Operei Naționale, susținut în 2021, la centenarul instituției de cultură.

(w882) Daniel Jin

Sursă imagine: TVR

Miercuri, 11 ianuarie, TVR Cultural a difuzat piesa „Zi că-ți place”, de Valentin Nicolau, adaptată pentru televiziune de Cornel Mihalache.

În rolurile principale: Meda Victor, Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivașcu, Marius Stănescu, Constantin Cojocaru. Producția: Casa de Producție TVR.

„Acţiunea se petrece seara, târziu, în garsoniera unei femei singure. Acolo există un televizor şi un pat. Uneori, pe orice canal ai da, priveşti aceeaşi emisiune, oricum te-ai cuibări în pat, el rămâne gol”. Așa își începe Valentin Nicolau piesa de teatru „Zi că-ți place”.

Tânăra Meda Victor dă glas dorințelor și visurilor unei femei singure. Îi răspund, prin televizor, Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivașcu, Marius Stănescu și Constantin Cojocaru.

Joi, 12 ianuarie, TVR Cultural difuzează filmul românesc „Tata mută munții” (2021), în regia lui Daniel Sandu. În rolurile pricipale: Adrian Titieni, Elena Purea, Judith State, Valeriu Andriuţă.

Copilul lui Mircea Jianu, ofițer pensionat, dispare în munți. Bărbatul se duce într-un suflet la locul dispariției, sperând ca fiul lui să fie găsit în viaţă şi sănătos. Dar zilele trec şi căutările rămân fără rezultat, iar Mircea vrea să ia problema în propriile mâini.

Sâmbătă, 14 ianuarie, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la filmul „Dina”, o co-producție Norvegia, Suedia și Franța, din 2002, distins cu cinci premii ale Academiei Daneze de Film, premiul „Amanda” și premiu la Festivalul Internațional de Film de la Montreal pentru cea mai bună actriță.

Regia peliculei „Dina” o semnează Ole Bornedal și Tony Spataro, iar în rolurile principale sunt Maria Bonnevie, Gerard Depardieu, Christopher Eccleston, Mads Mikkelsen, Pernilla August.

La mijlocul secolului al XIX-lea, într-un mic oraş portuar norvegian, tânăra Dina trăieşte împovărată de vina de a fi provocat accidental, în copilărie, moartea mamei sale. Respinsă de tată, ea devine o fiinţă sălbatică, izolată, care încalcă toate regulile epocii. Doar pasiunea pentru violoncel o ajută să iasă, treptat, din izolare şi să devină o femeie imprevizibilă şi pasională, decisă să-şi ia revanşa asupra vieţii.

(w882) Dina

Sursă imagine: Afișul filmului „I am Dina” - imdb.com

Duminică, 15 ianuarie, TVR Cultural transmite piesa „Hangița”, a lui Carlo Goldoni, adaptată pentru televiziune și regizată de Constantin Dicu.

În distribuție: Dana Dogaru, Ovidiu Schumacher, Mitică Popescu, Marian Hudac, Coca Andronescu, Janine Stavarache, Dinu Manolache, Hamdi Cerchez, Dumitru Chesa, Răzvan Vasilescu, Catalin Bîrcă, Gheorghe Simonca.

Savuroasă comedie a dramaturgului italian Carlo Goldoni, „Hangiţa” satirizează ridicolul de comportament şi de moravuri al lumii aristocrate, elogiind calităţile morale ale oamenilor din popor , hărnicia, cinstea şi bunul-simţ care îi caracterizează. Eroina acestei comedii se descurcă cu isteţime într-un hăţiş de intrigi şi se amuză cu nedisimulată plăcere de farsele pe care le joacă unor pretendenţi neaveniţi.

(w882) Hangița

Sursă: TVR

8:00 Muzica timpului tău (R)

Producător: Valentina Ionescu

(Reluare)

8:30 Intrare liberă (R)

Prezintă: Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ

Producător: Anca Lăzărescu

(Reluare)
 
Actorul Pavel Bartoș, la „Interviurile TVR Cultural”: E bine să ai emoții, asta te face uman, nu ești robot

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 22.30, la „Interviurile TVR Cultural”, jurnalista Ioana Pavel îl are ca invitat pe actorul Pavel Bartoș.

Istoricul Bogdan Murgescu, la „Mic dejun cu un campion”: Revoluția din 1989 este un moment în care populația din România și-a asumat destinul (ediție din 2023) | VIDEO

Între 13 și 19 mai, TVR Cultural le propune telespectatorilor, la „Mic dejun cu un campion”, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu istoricul Bogdan ...

Dirijorul Vladimir Jurowski, invitatul Valentinei Băințan la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 13.00, la „Podcasturile TVR#Enescu”, TVR Cultural difuzează interviul Valentinei Băințan cu dirijorul Vladimir ...

 

#TVRcultural