Între 20 și 26 mai, TVR Cultural a difuzat thrillerul „Vinovatul” (Danemarca, 2018) și dramele „Dirijorii tăcerii” (România, 2021) și „Pământul se cutremură” (Italia, 1958).
Luni, 20 mai, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor thrillerul „Vinovatul” („Den Skyldige”/ „The Guilty”, Danemarca, 2018), nominalizat la marele premiu al juriului, în cadrul Festivalului Sundance (2018) și la Premiile Academiei Europene de Film.
Regia peliculei este semnată de Gustav Möller, iar în rolurile principale se află Jakob Cedergren, Jessica Dinage și Omar Shargawi.
Trailer-ul filmului, aici.
Sursă foto: imdb.com
Asger Holm, operator la serviciul de urgenţă 112, răspunde la apelul unei femei răpite. Când convorbirea se întrerupe brusc, începe o disperată căutare a victimei şi a agresorului. Folosindu-se doar de telefon, Asger se aruncă într-o cursă contra cronometru pentru a salva femeia aflată în pericol, dar curând îşi dă seama că lucrurile nu sunt ceea ce par, potrivit sinopsisului.
Sursă foto: imdb.com
„Atât de încordat, încât uiți să respiri”, scrie The Guardian despre „The Guilty”. Publicația britanică laudă laudă priceperea lui Gustav Möller, notând: „Cei mai buni regizori înțeleg că cinematografia nu este doar ceea ce se întâmplă pe ecran, ci și ceea ce se derulează în mintea publicului, în timp ce sunt martorii desfășurării acțiunii. (...) Dacă îi inviți pe privitori să se implice, le permiți să descopere faptele simple încă dinainte de intrigă, ei vor iubi filmul. Este o lecție pe care regizorul Gustav Möller, aflat la primul său lungmetraj, a învățat-o foarte bine. „Vinovatul” creează o tensiune care îți taie respirația din doar câteva ingrediente-cheie”. Cronica integrală, aici.
****
Joi, 23 mai, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să urmărească drama românească „Dirijorul tăcerilor” (2021), regizată de Ovidiu Georgescu. Din distribuție fac parte: Vlad Zamfirescu, Adrian Titieni, Maia Morgenstern, Andrei Aradits și Cristina Deleanu. Trailer-ul peliculei, aici.
Foto: Facebook „Dirijorul tăcerilor”
„Dirijorul tăcerilor” prezintă o poveste inspirată din fapte reale, ale cărei începuturi se regăsesc în perioada interbelică şi continuă până în zilele noastre. Este povestea a trei generaţii care trebuie să lupte pentru a-şi salva căminul. Casa în care locuiesc urmează să fie demolată pentru a face loc unor clădiri de birouri. Locatarii acestui imobil sunt victimele unui şir de abuzuri, ce duc la abandonuri, trădări şi destine destrămate într-o Românie confuză şi tensionată, potrivit sinopsisului.
Foto: Facebook „Dirijorul tăcerilor”
Regizorul Ovidiu Georgescu explica, într-un interviu pentru agenția News.ro, că filmul „Dirijorul tăcerilor” reprezintă „o poveste universală, despre noi înşine” și se bazează pe evenimente reale, care i-au fost relatate de cunoscuți sau pe care le-a trăit el însuși.
„Filmul vorbeşte despre ce se întâmplă în societatea noastră de azi, în spatele aparenţelor şi asta mi-am şi dorit: o radiografie a lumii din jurul nostru. Din punctul meu de vedere, mesajul filmului poate părea destul de dur, respectiv faptul că peştele cel mare îl înghite pe cel mic, asta apropo de metafora acvariului, prezentă în film. Din acest motiv am vrut să îmbrac toate aceste lucruri într-un realism magic, folosind elementele vizuale - pentru a ajunge într-o manieră cât mai prietenoasă la public”, mai arăta regizorul, în interviul citat.
Foto: Facebook „Dirijorul tăcerilor”
****
Duminică, 26 mai, de la ora 19.57, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor drama „Pământul se cutremură” („La terra trema”, Italia, 1958), în regia lui Luchino Visconti. În rolurile principale, sunt Antonio Arcidiacono, Giuseppe Arcidiacono, Nicola Castorino.
Pelicula semnată de Visconti, unul dintre părinții neorealismului italian, este o adaptare a romanului „I Malavoglia”, de Giovanni Verga (1881), și spune povestea unei familii dintr-un sat de pescari din Sicilia.
Sursă foto: festival-cannes.com
„Pământul se cutremură” este considerat o capodoperă a cinematografiei italiene postbelice și a fost filmat în întregime într-un sătuc de pe coasta Siciliei, folosind ca actori oameni simpli. Pelicula spune povestea unei familii de pescari care încearcă să scape de sărăcie și de exploatare, devenind proprietarii bărcii cu care ies în larg, la propunerea fiului cel mare, ‘Ntoni. Când barca este distrusă într-o furtună, familia Valastro este distrusă, dar ‘Ntoni nu cedează și înțelege cât de importantă este lupta pentru a învinge exploatatorii, potrivit unui sinopsis publicat pe site-ul Festivalului de la Cannes.
După ce filmul a fost lansat, familia Valestro, care a jucat în peliculă, i-au transmis regizorului Visconti următorul mesaj: „Familia Valestro dorește să-și exprime public recunoștința față de Luchino Visconti și față de colaboratorii săi pentru că le-au făcut cunoscută povestea în Italia și în întreaga lume. Le suntem profund recunoscători pentru experiența prin care am trecut împreună și sperăm că vom culege din ea speranța viitorului nostru”.
Sursă foto: festival-cannes.com