loader
Foto

Iarba verde de acasă

Noaptea albă a filmului românesc

duminică, 03 martie 2024
ora 05:16

 

 

România, 1978

Regia: Stere Gulea

Cu: Florin Zamfirescu, Octavian Cotescu, Vasile Niţulescu

Dramă. Ştefan Corici, tânăr profesor de matematică, refuză un post confortabil la oraş, obţinut prin intervenţia viitorului socru, şi pleacă să lucreze la şcoala din satul natal. Acolo, găseşte o gospodărie părăsită: mama a murit, tatăl munceşte pe şantier.

După greutăţile începutului, responsabilitatea repunerii pe picioare a gospodăriei, precum şi contactul cu inocenţa şi puritatea copiilor, îi dau sentimentul că n-a făcut deloc o alegere rea.

 

* Acest program poate fi vizionat de copiii în vârstă de până la 12 ani numai cu acordul sau împreună cu părinții ori familia (AP).

 

 

18:00 Dincolo de porţile palatelor

Documentar * Dincolo de porţile palatelor

(L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012)

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

Călătorie poetică prin unele dintre cele mai remarcabile castele şi palate europene, în spatele porţilor închise de obicei turiştilor, pentru a afla particularităţile şi singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante ale constructorilor şi locuitorilor lor.

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic.

Episodul 3: Baden-Württemberg-Germania

Vizităm perla coroanei a regiunii Şvabia Alb-castelul Hohenzollern, palatul baroc Ludwigsburg, dar şi pe cel din apropiere-Monrepos, şi, în cele din urmă, insula Mainau de pe lacul Constanţa.

Redactor: Ştefan Asavei

19:00 FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Documentar* FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Episoade 1, 2

În încercarea de-a înțelege “de ce este așa cum este”, Ana Preda, autorul documentarului, ne poartă în istoria familiei sale de lipoveni, adică de ortodocși ruși de veche credință, și astfel descoperim identitatea și trecutul comunității de staroveri din România, refugiați oprimați de Imperiul Țarist stabiliți în secolul al XVII-lea în principatele românești. Regizorul parcurge arborele familie sale înspre cele mai adânci rădăcini. Călătoria o ajută să schițeze elementele definitorii ale etniei din care face parte. Pornește de la poveștile de viață ale familiei, trece prin momentele esențiale ale vieții, nașterea, căsătoria, înmormântarea și ajunge la dificila menire a părinților de a păstra și transmite moștenire copiilor, limba maternă, obiceiurile, tradiția, religia. Toate acestea, trăind în armonie cu obiceiurile, limba, tradițiile din țara adoptivă a străbunilor săi.

Oprimați și alungați din patria mamă, staroverii sau ortodocșii de veche credință, au o istorie care se întinde pe mai bine de 3 secole și jumătate. În anul 1653 se consumă primul moment declanșator al rupturii din biserica ortodoxă rusă, după 650 de ani de la creștinarea poporului.

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Producător: Anca Preda

 

#TVRcultural