TVR Cultural difuzează, în 14 și 21 ianuarie, două dintre filmele copilăriei pentru multe generații din România: „Veronica” și „Veronica se întoarce”, în regia Elisabetei Bostan, având în distribuție nume importante ale cinematografiei românești.
În 14 ianuarie, de la ora 09.00, TVR Cultural difuzează „Veronica” (1972), în regia Elisabetei Bostan, cu Lulu Mihăescu, Margareta Pâslaru, Dem Rădulescu, George Mihăiță, Vasilica Tastaman, Manuela Hărăbor, Cornel Patrichi, Ștefan Thuri, Mihai Stan, Angela Moldovan.
„Veronica”. Sursă afiș: Wikipedia
Veronica este o fetiţă drăgălaşă şi zvăpăiată care trăieşte într-o casă de copii. De ziua ei, când împlineşte cinci ani, Zâna Zânelor îi dăruieşte un obiect neobişnuit: o „trăistuţă fermecată”, care-i poate îndeplini toate dorinţele. Cu o condiţie: fetiţa trebuie să fie cuminte, darnică şi prietenoasă cu cei din jurul ei.
Încântată, Veronica uită promisiunea făcută Zânei şi hotărăşte să păstreze darul numai pentru ea. Supărată de egoismul fetei, trăistuţa o părăseşte. Plină de regrete, Veronica pleacă în căutarea ei şi începe o adevărată călătorie de iniţiere în pădurea fermecată din lumea basmelor.
Veronica, motanul Dănilă - Dem Rădulescu și Greierele - Florian Pittiș. Sursă: cinemagia.ro
„Marele succes al autoarei dedicate cu fidelitate copiilor este «Veronica» (1972), un basm feeric care a făcut bucuria câtorva generaţii, jucat de actori în combinaţie cu procedee animate şi potenţat de imaginaţia scenografului Giulio Tincu.
Feeria a fost însufleţită frenetic de interpreţi, unii cu roluri triple, ca Margareta Pâslaru, distribuită succesiv în educatoarea cea aspră, didactică Zână bună şi Împărăteasa furnicilor, dar şi de micuţa protagonistă Lulu Mihăescu, care nu împlinise încă patru ani la data când a devenit o adevărată vedetă“, nota Tudor Caranfil, în „Dicţionar Subiectiv al Realizărilor Filmului Românesc" (Polirom, 2002).
Educatoarea Margareta Pâslaru. Sursă imagine: cinemagia.ro
În 21 ianuarie, telespectatorii TVR Cultural pot vedea „Veronica se întoarce” (1973), cu Lulu Mihăescu, Dem Rădulescu, Margareta Pâslaru, Violeta Andrei, George Mihăiță, Vasilica Tastaman, Florian Pittiș, Mihai Stan, Mihaela Istrate, Angela Moldovan.
„Fugind în pădure să-și salveze rățușca furată de coana Vulpe (Vasilica Tastaman), Veronica (Lulu Mihăescu) dă de Greiere (Florian Pittiș), de Împărăteasa furnicilor (Margareta Pâslaru) și de periculosul motan Dănilă (Dem Rădulescu) care intonează, ca toți ceilalți, refrenele lui Temistocle Popa”, mai spunea Tudor Caranfil, în lucrarea citată anterior.
Veronica și Vulpea - Vasilica Tastaman. Sursă foto: cinemagia.ro
Regizoarea Elisabeta Bostan, vorbind despre „Veronica”, declara, într-un interviu din anul 1972: „Sunt patru ani de când vreau să fac un film muzical pentru copii, un film dansat, cântat, jucat, un spectacol total deci. Simţeam eu că un asemenea film ar fi foarte binevenit. Acum îl realizez — şi dovada că nu m-am înşelat, că am simţit bine încotro merge gustul spectatorului, este că, între timp, s-a făcut „Mary Poppins ... Pentru că această dorinţă, de a veni în întâmpinarea publicului, există pretutindeni în lume.
Ideile se nasc pe toate meridianele în acelaşi timp. Totul e cine apucă să le realizeze primul ... şi, poate că succesul depinde şi de această «prindere a trenului», a momentului psihologic, în speţă. lată de ce cred că nu e bine să întârziem punerea în aplicare a planurilor noastre. Ideile, proiectele, scenariile chiar îşi pierd sensul dacă întârzie prea multă vreme în capul nostru sau pe masa de lucru. Rostul lor e să devină filme şi să fie arătate publicului. Să pună în circulaţie ideile unui moment. Filmele din capul nostru, oricât ar fi de frumoase, devin inutile fără această confruntare cu publicul”.
„Veronica se întoarce”. Sursă afiș: cinemagia.ro