loader
Foto

Clasicul indian „Pather Panchali” (1955), o dramă premiată la Cannes, în 7 aprilie, la TVR Cultural

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) au fost propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în prima săptămână din luna aprilie. Totodată, cinefilii sunt invitați la „Noaptea albă a filmului românesc”, cu producțiile semnate de Corneliu Porumboiu.

 

Luni, 1 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor să urmărească drama „Femei obișnuite” („Simple Women”, co-producție Italia-România, 2019), regizată de Chiara Malta. Puteți urmări trailer-ul filmului aici.

Din distribuție fac parte Jasmine Trinca, Elina Löwensohn, Francesco Acquaroli, Anna Malvica, Mirella Mazzeranghi, Betti Pedrazzi,Thomas Bradley, Michael Rodgers, Cosmina Olariu și Ozana Oancea.

Federica hotărăște să facă un film cu și despre actrița care o fascinează din copilărie - Elina Löwensohn („Miracolul din Tekir”). Lucrurile nu decurg, însă, atât de simplu precum și-ar dori, se arată în sinopsisul filmului, citat de revista Aarc.ro.

(w882) Femei obiÈ

Sursă foto: Aarc.ro/ Silvia Bavetta

Ani de zile am fost convinsă că Elina Löwensohn e o actriță din America. O văzusem în filmele lui Hal Hartley. Nu eram o fană, dar știam cine e: Elina Löwensohn, actriță americană. Într-o bună zi ne-am cunoscut. Mi-a spus imediat că e româncă.

Ce mi-a spus ea a răsunat în capul meu ca un refren obsedant: «Nu sunt o actriță americană, nu sunt cine crezi tu că sunt».

Filmul «Simple Women» a început în acel moment. Am construit filmul în jurul întrebării: «Ce se află în spatele unei imagini?», explica regizoarea Chiara Malta, citată de Aarc.ro.

Filmul „Simple Women” reprezintă debutul în lungmetraj al Chiarei Malta.

Chiara Malta s-a născut la Roma, iar din 2002 locuiește la Paris. A absolvit studii de film, teatru și media și a participat la Ateliers Varan. Documentarul ei „Armando e la politica” (2008) a avut premiera în deschiderea festivalului de film de la Torino și a fost difuzat de ZDF și de Arte. A scris și regizat numeroase scurtmetraje, în care combină ficțiunea, animația și documentarul.

(w882) Femei obiÈ

Sursă foto: Aarc.ro/ Vlad Basca

****

Joi, 4 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să urmărească drama românească „Marocco/Mikado” (2021), în regia lui Emanuel Pârvu. Trailer-ul, aici.

Din distribuție fac parte: Șerban Pavlu, Crina Semciuc, Ana Indricău și Tudor Cucu-Dumitrescu.

„Destinele a două iubiri care ajung în situaţii de viaţă şi de moarte, ca urmare a neîncrederii. Este o poveste universală despre responsabilitatea morală a faptelor care duc la consecinţe fatale, dar şi despre lanţul faptelor mici făcute cu intenţii bune, care generează prăbuşirea unui eşafodaj construit pe o iubire puternică. Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?”, se arată în sinopsisul peliculei, citat de Aarc.ro.

(w882) Marocco

Sursă foto: Aarc.ro

Cristi (Șerban Pavlu) este într-o relație cu iubita lui, Maria (Crina Semciuc), la câțiva ani după mortea soției lui. Magda (Ana Indricău), fiica lui adolescentă și iubitul ei, Iulian (Tudor Cucu Dumitrescu), sunt voluntari la un spital de oncologie pediatrică, unde merg o dată pe lună pentru a-i înveseli pe copiii bolnavi. Într-o zi, Magda îi oferă unei fetițe bolnave lănțișorul primit cadou de la tatăl ei. Când Cristi refuză să o creadă pe Magda că, într-adevăr, adolescenta a oferit cadoul ei scump unui copil bolnav, totul se schimbă.

(w882) Marocco

Sursă foto: Aarc.ro

Mi se pare că relația părinte-copil conține cea mai puternică formă de iubire și e alcătuită din încredere, atenție, devotament, dăruire. Și, atunci, cred că e un loc foarte bun de săpat, de speculat. Tot ce s-a scris despre iubire continuă să fie un izvor nesfârșit, dar cred că perspectiva personală aduce un subiect nou pe piață, adică tema rămâne aceeași, dar subiectele sunt nesfârșite, sunt practic câți oameni sunt”, arăta Emanuel Pârvu, într-un podcast al Urban.ro.

(w882) Marocco

Sursă foto: Aarc.ro

****

Sâmbătă, 6 aprilie, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați la „Noaptea albă a filmului românesc”, alături de filmele lui Corneliu Porumboiu.

Seara debutează, de la 21.30, cu portretul cineastului, urmat de „La Gomera” (ora 22.00), „ Al doilea joc” (23.40), „Polițist adjectiv” (ora 01.20), „A fost sau n-a fost” (ora 03.15), „Visul lui Liviu” (ora 04.45) și „Călătorie la oraș” (ora 05.25).

La un an după ce a absolvit UNATC-ul, în 2004, Corneliu Porumboiu a obținut premiul al II-lea la secțiunea Cinefondation, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes. A debutat în lungmetraj cu „A fost sau n-a fost”, cu care a obținut „Camera d’Or”, la Cannes, iar următorul său film, „Polițist, adjectiv”, a fost de asemenea selecționat în cadrul prestigiosului festival de film. Premiat cu numeroase alte premii și pentru celelalte filme ale sale: „Comoara”, documentarul sportiv „Al doilea joc” (împreună cu tatăl său, comentatorul sportiv Adrian Porumboiu), „La Gomera”.A emigrat din România la finele lui 2022, după ce numele lui a apărut într-o anchetă DIICOT. Aici puteți urmări dialogul lui Corneliu Porumboiu cu Horia Roman Patapievici din anul 2010, la „Înapoi la argument”, iar aici, un interviu din 2019 al regizorului, invitat la „Mic dejun cu un campion”.

CITIȚI ȘI: „NOAPTEA ALBĂ A FILMULUI ROMÂNESC”, ALĂTURI DE REGIZORUL CORNELIU PORUMBOIU

****

Duminică, 7 aprilie, de la ora 20.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la un film de cinematecă: „Pather Panchali”, în regia lui Satyajit Ray (India, 1955). În rolurile principale: Subir Banerjee, Kanu Banerjee, Karuna Banerjee. Aici, trailer-ul peliculei.

(w882) Pather Pan

Sursă imagine: imdb.com

Filmul a obținut premiul „Best Human Document”, în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, din anul 1956, și a fost nominalizat la Premiile BAFTA, în  1958, pentru cel mai bun film.

„Pather Panchali” („Cântecul drumului” în bengali) face parte din „Trilogia lui Apu”, dedicată de Satyajit Ray copilăriei şi maturizării tânărului său personaj, alături de „Aparajito” („Neînvinsul”, 1956) și „Apur Sansar” („Lumea lui Apu”, 1959).

(w882) Pather Pan

Sursă imagine: imdb.com

Primul film spune povestea copilăriei lui Apu, care trăiește, împreună cu sora și părinții săi, într-o casă sărăcăcioasă, dintr-un sat din Bengal. Tatăl, Harihar, preot cu talent de scriitor, abia dacă adună suficienţi bani pentru hrana de zi cu zi a familiei. Cei doi copii şi o mătuşă bătrână cad în grija mamei, Sarbajaya, care are mereu necazuri cu vecinii mai bogaţi, supăraţi că sora lui Apu, Durga, le fură fructele. Situaţia familiei se înrăutăţeşte când tatăl pleacă de acasă câteva luni, ca să câştige nişte bani, iar Durga se îmbolnăveşte grav.

Filmul este o adaptare a romanului lui Bibhutibhushan Bandyopadhyay, din 1929, și a fost primul lungmetraj regizat de Satyajit Ray. Este considerat un punct de cotitură în cinematografia indiană, pentru prezentarea faptelor cu autenticitate și realism.

(w882) Pather Pan

Sursă imagine: imdb.com

22:00 Opera

LA FANCIULLA DEL WEST

CASA DE PRODUCŢIE TVR ŞI OPERA NAŢIONALĂ ROMÂNĂ CLUJ-NAPOCA prezintă

LA FANCIULLA DEL WEST

De Giacomo Puccini

Dirijor DAVID CRESCENZI

Regie artistică, lighting design și concept video: RARESȘ TRIFAN

Scenografie: ADRIAN DAMIAN

Costume: OVIDIU POP

Solisti:

Minnie: Valentina Boi (invitată)
Dick Johnson/Ramirez: Hector Lopez
Jack Rance: Florin Estefan

Regia si adaptarea pentru televiziune Dominic Dembinski

La Fanciulla del West, este o poveste eternă din universul spectaculos al vestului american, în care Giacomo Puccini prin muzica inovatoare şi situaţiile dramatice ofera o vivacitate aparte intrigii, guvernate de o întrebare puternică: iubire sau lege?

După succesul operei Madama Butterfly, Puccini căuta un nou libret, în cele din urmă alegând piesa The Girl of the Golden West a autorului american David Belasco. Libretul a fost finalizat în august 1909, iar Puccini a avut nevoie de aproape un an pentru a finaliza partitura. Având premiera mondială în anul 1910 la Metropolitan Opera, noua operă a arătat fascinația compozitorului pentru culturile exotice. În acest caz, el se îndreaptă spre California, pentru a explora epoca Goanei după aur.

Povestea te invită să pătrunzi în atmosfera vestului american și relatează întâmplările a doi îndrăgostiți, Minnie și Dick. Aflând că Dick este de fapt un bandit al unei trupe de hoți, căutat pe numele de Ramirez, Minnie, îndrăgostită profund, plănuiește salvarea lui. Șeriful locului o curtează pe Minnie, dar totul se întunecă atunci când descoperă că aceasta îl ascunde pe Ramirez. Poate tânărul bandit să-și lase trecutul în urmă și să înceapă totul din nou alături de Minnie? Aceasta este întrebarea care oferă suspansul întregii povești.

Pentru realizarea acestui spectacol, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca a reunit o echipă extraordinară, din care fac parte David Crescenzi-Dirijor, Rareş Trifan-Regia, Lighting design şi concept video, Adrian Damian-Scenografia (invitat) şi Ovidiu Pop-Costumele (invitat). Distribuţia aduce în roluri principale solişti apreciaţi precum soprana invitată Valentina Boi în rolul Minnie, tenorul Hector Lopez în rolul banditului Dick Johnson şi baritonul Florin Estefan în rolul şeriful Jack Rance. Soliştii vor fi acompaniaţi de Orchestra, Corul şi Ansamblul de Balet ale Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

ORCHESTRA, CORUL și ANSAMBLUL DE BALET ale OPEREI NAȚIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA

ECHIPA TVR

Kit TV

Alexandru Paiu

Octavian Popa

Traian Agiu

Eugen Ciolacu

Gheorghe Bulgaru

TELEFICARE

Lucian Vulpe

ELECTRICA

Cristian-Mihai Şerban

Gabriel Voicu

Dragoş Gheorghiu

Mircea Gheorghiu

CAR SUNET

Ştefan Gabriel-Şef car sunet

Ionuţ Barbu-Tehnician

Ionuţ Bogdan Chiriac-Tehnician

SUNET

George Sandu-Maestru sunet

Cătălin Putinianu-Maestru sunet

ASISTENTI IMAGINE

Sorin Stroe-asistent cameră

Ionuţ Alexandru Bengescu-asistent cameră

CAMERAMANI

Andrei Ţoneş

Dan Stoian

Dragoş Claudiu Capotă

Nicolae Fotachi

Alina Dumitraşcu

Rodica Ivan

George Leca

VFX

Gabriela BURCEA

COLORIZARE

MIHNEA Biciuşcă

MONTAJ

ANDA OBRETIN

DIRECTOR DE IMAGINE

George Negrilă

Regizor muzical

Liviu Elekeş

Economist: Simona Păunescu

Organizatori de productie: Elena Martonos, MARC BRANESCU

Regizor tv: Dominic Dembinski

Producator tv: Diana Dumitru

Coordonator Casa de Productie TVR: Mihai Predescu

Casa de Producţie TVR

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Redactor : George Mladen

0:15 Festivalul Hariclea Darclée 2018 (R)

* Conferinţa

Producător: Claudia Robu

(Reluare)
 
„O poveste nespusă”. Constantin Cojocaru: Actorul este un cetățean de pe stradă și ce simte se vede pe el. Corpul lui, interiorul lui exprimă ceea ce îi trece prin cap și prin suflet | VIDEO

TVR Cultural difuzează, în memoria marelui actor Constantin Cojocaru, care s-a stins din viață în acest weekend, emisiunea „O poveste nespusă - ...

Avi Avital, primul interpret la mandolină nominalizat la Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 20 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 13.00, la „Podcasturile TVR#Enescu”, TVR Cultural difuzează dialogul Valentinei Băințan cu Avi Avital, interpret ...

Teleplay-ul „Crimă și pedeapsă”, difuzat la TVR Cultural în memoria lui Constantin Cojocaru. Regizorul Jon Gostin: Pierderea sufletului este adevărata maladie a omului contemporan | VIDEO

Miercuri, 17 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural difuzează, în memoria actorului Constantin Cojocaru, teleplay-ul „Crimă și pedeapsă”, după ...

 

#TVRcultural