Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) au fost propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în prima săptămână din luna aprilie. Totodată, cinefilii sunt invitați la „Noaptea albă a filmului românesc”, cu producțiile semnate de Corneliu Porumboiu.
Luni, 1 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor să urmărească drama „Femei obișnuite” („Simple Women”, co-producție Italia-România, 2019), regizată de Chiara Malta. Puteți urmări trailer-ul filmului aici.
Din distribuție fac parte Jasmine Trinca, Elina Löwensohn, Francesco Acquaroli, Anna Malvica, Mirella Mazzeranghi, Betti Pedrazzi,Thomas Bradley, Michael Rodgers, Cosmina Olariu și Ozana Oancea.
Federica hotărăște să facă un film cu și despre actrița care o fascinează din copilărie - Elina Löwensohn („Miracolul din Tekir”). Lucrurile nu decurg, însă, atât de simplu precum și-ar dori, se arată în sinopsisul filmului, citat de revista Aarc.ro.
Sursă foto: Aarc.ro/ Silvia Bavetta
„Ani de zile am fost convinsă că Elina Löwensohn e o actriță din America. O văzusem în filmele lui Hal Hartley. Nu eram o fană, dar știam cine e: Elina Löwensohn, actriță americană. Într-o bună zi ne-am cunoscut. Mi-a spus imediat că e româncă.
Ce mi-a spus ea a răsunat în capul meu ca un refren obsedant: «Nu sunt o actriță americană, nu sunt cine crezi tu că sunt».
Filmul «Simple Women» a început în acel moment. Am construit filmul în jurul întrebării: «Ce se află în spatele unei imagini?», explica regizoarea Chiara Malta, citată de Aarc.ro.
Filmul „Simple Women” reprezintă debutul în lungmetraj al Chiarei Malta.
Chiara Malta s-a născut la Roma, iar din 2002 locuiește la Paris. A absolvit studii de film, teatru și media și a participat la Ateliers Varan. Documentarul ei „Armando e la politica” (2008) a avut premiera în deschiderea festivalului de film de la Torino și a fost difuzat de ZDF și de Arte. A scris și regizat numeroase scurtmetraje, în care combină ficțiunea, animația și documentarul.
Sursă foto: Aarc.ro/ Vlad Basca
****
Joi, 4 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să urmărească drama românească „Marocco/Mikado” (2021), în regia lui Emanuel Pârvu. Trailer-ul, aici.
Din distribuție fac parte: Șerban Pavlu, Crina Semciuc, Ana Indricău și Tudor Cucu-Dumitrescu.
„Destinele a două iubiri care ajung în situaţii de viaţă şi de moarte, ca urmare a neîncrederii. Este o poveste universală despre responsabilitatea morală a faptelor care duc la consecinţe fatale, dar şi despre lanţul faptelor mici făcute cu intenţii bune, care generează prăbuşirea unui eşafodaj construit pe o iubire puternică. Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?”, se arată în sinopsisul peliculei, citat de Aarc.ro.
Sursă foto: Aarc.ro
Cristi (Șerban Pavlu) este într-o relație cu iubita lui, Maria (Crina Semciuc), la câțiva ani după mortea soției lui. Magda (Ana Indricău), fiica lui adolescentă și iubitul ei, Iulian (Tudor Cucu Dumitrescu), sunt voluntari la un spital de oncologie pediatrică, unde merg o dată pe lună pentru a-i înveseli pe copiii bolnavi. Într-o zi, Magda îi oferă unei fetițe bolnave lănțișorul primit cadou de la tatăl ei. Când Cristi refuză să o creadă pe Magda că, într-adevăr, adolescenta a oferit cadoul ei scump unui copil bolnav, totul se schimbă.
Sursă foto: Aarc.ro
„Mi se pare că relația părinte-copil conține cea mai puternică formă de iubire și e alcătuită din încredere, atenție, devotament, dăruire. Și, atunci, cred că e un loc foarte bun de săpat, de speculat. Tot ce s-a scris despre iubire continuă să fie un izvor nesfârșit, dar cred că perspectiva personală aduce un subiect nou pe piață, adică tema rămâne aceeași, dar subiectele sunt nesfârșite, sunt practic câți oameni sunt”, arăta Emanuel Pârvu, într-un podcast al Urban.ro.
Sursă foto: Aarc.ro
****
Sâmbătă, 6 aprilie, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați la „Noaptea albă a filmului românesc”, alături de filmele lui Corneliu Porumboiu.
Seara debutează, de la 21.30, cu portretul cineastului, urmat de „La Gomera” (ora 22.00), „ Al doilea joc” (23.40), „Polițist adjectiv” (ora 01.20), „A fost sau n-a fost” (ora 03.15), „Visul lui Liviu” (ora 04.45) și „Călătorie la oraș” (ora 05.25).
La un an după ce a absolvit UNATC-ul, în 2004, Corneliu Porumboiu a obținut premiul al II-lea la secțiunea Cinefondation, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes. A debutat în lungmetraj cu „A fost sau n-a fost”, cu care a obținut „Camera d’Or”, la Cannes, iar următorul său film, „Polițist, adjectiv”, a fost de asemenea selecționat în cadrul prestigiosului festival de film. Premiat cu numeroase alte premii și pentru celelalte filme ale sale: „Comoara”, documentarul sportiv „Al doilea joc” (împreună cu tatăl său, comentatorul sportiv Adrian Porumboiu), „La Gomera”.A emigrat din România la finele lui 2022, după ce numele lui a apărut într-o anchetă DIICOT. Aici puteți urmări dialogul lui Corneliu Porumboiu cu Horia Roman Patapievici din anul 2010, la „Înapoi la argument”, iar aici, un interviu din 2019 al regizorului, invitat la „Mic dejun cu un campion”.
CITIȚI ȘI: „NOAPTEA ALBĂ A FILMULUI ROMÂNESC”, ALĂTURI DE REGIZORUL CORNELIU PORUMBOIU
****
Duminică, 7 aprilie, de la ora 20.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la un film de cinematecă: „Pather Panchali”, în regia lui Satyajit Ray (India, 1955). În rolurile principale: Subir Banerjee, Kanu Banerjee, Karuna Banerjee. Aici, trailer-ul peliculei.
Sursă imagine: imdb.com
Filmul a obținut premiul „Best Human Document”, în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, din anul 1956, și a fost nominalizat la Premiile BAFTA, în 1958, pentru cel mai bun film.
„Pather Panchali” („Cântecul drumului” în bengali) face parte din „Trilogia lui Apu”, dedicată de Satyajit Ray copilăriei şi maturizării tânărului său personaj, alături de „Aparajito” („Neînvinsul”, 1956) și „Apur Sansar” („Lumea lui Apu”, 1959).
Sursă imagine: imdb.com
Primul film spune povestea copilăriei lui Apu, care trăiește, împreună cu sora și părinții săi, într-o casă sărăcăcioasă, dintr-un sat din Bengal. Tatăl, Harihar, preot cu talent de scriitor, abia dacă adună suficienţi bani pentru hrana de zi cu zi a familiei. Cei doi copii şi o mătuşă bătrână cad în grija mamei, Sarbajaya, care are mereu necazuri cu vecinii mai bogaţi, supăraţi că sora lui Apu, Durga, le fură fructele. Situaţia familiei se înrăutăţeşte când tatăl pleacă de acasă câteva luni, ca să câştige nişte bani, iar Durga se îmbolnăveşte grav.
Filmul este o adaptare a romanului lui Bibhutibhushan Bandyopadhyay, din 1929, și a fost primul lungmetraj regizat de Satyajit Ray. Este considerat un punct de cotitură în cinematografia indiană, pentru prezentarea faptelor cu autenticitate și realism.
Sursă imagine: imdb.com