loader
Foto

„Povestea iubirii”, în 7 iulie, la TVR Cultural. Regizorul Radu Mihăileanu: Structura narativă a filmului este imaginea haosului istoriei. Este un film profund european

În prima săptămână din luna iulie, TVR Cultural a difuzat dramele „Umil” (2021), „Urma” (2019), „Dosarul 631” (2022) și „Povestea iubirii” (2016).

 

Luni, 1 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor drama „Umil” („Smiren”, Bulgaria - România, 2021), debutul în filmul de ficțiune al realizatorului de documentare Svetoslav Draganov. Din distribuție fac parte Hristo Petkov, Zdravko Dragnev, Sashka Bratanova și Maria Statulova.

(w882) Smiren

Sursă imagine: cineuropa.org

În această dramă existențială despre „căutări artistice și ezitări etice” (o cronică a filmului, aici), Vassil, un alter ego al lui Svetoslav Draganov, este un regizor de filme documentare care nu a cunoscut succesul până la 41 de ani.

Acum, își concentrează toate energia în a filmas relația distrusă dintre un călugăr, care este internat în secția de psihiatrie a unui spital, și mama lui, care se pregătește pentru o operație, în lupta cu cancerul. Să îi reunească pentru a se ierta reciproc reprezintă finalul pe care Vassil și l-a imaginat pentru documentarul său, însă el se confruntă cu o dilemă: să filmeze viața „așa cum e” sau să dea dovadă de compasiune și empatie.

Totodată, el însuși se îndepărtează de familia sa, de soție și fiica sa de 14 ani, fiind acaparat de muncă.

(w882) Smiren

Sursă imagine: cineuropa.org

(w882) Smiren

Sursă imagine: cineuropa.org

***

Joi, 4 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural difuzează filmul românesc „Urma” (lansat în Belgia în toamna lui 2019 și în martie 2020 în România). Drama reprezintă debutul în lungmetraj al actorului Dorian Boguță. Trailer-ul este disponibil aici.

În distribuție: Marin Grigore, Teodor Corban, Irina Rădulescu, Dragoș Bucur, Mădălina Diana Ghenea.

(w882) Urma

Marin Grigore, în „Urma”. Sursă imagine: cinemagia.ro

Filmul spune povestea lui Anton (Marin Grigore), un pianist celebru care este dat dispărut. Poliţistul (Teodor Corban) care preia cazul află treptat despre destinul zbuciumat al artistului, relaţiile sale bizare şi deciziile care au declanşat un vârtej de evenimente surprinzătoare.

După moartea părinţilor săi, Anton devenise obsedat de fericirea surorii sale, Ana (Irina Rădulescu), dincolo de limitele iubirii fraterne, potrivit Cinemagia.

(w882) Urma

Irina Rădulescu și Marin Grigore, în „Urma”. Sursă imagine: cinemagia.ro

***

Vineri, 5 iulie, de la ora 22.05, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor filmul românesc „Dosarul 631” (2022), în regia lui Marius Th. Barna, după un scenariu de Bogdan Ficeac.

În rolurile principale: Iosif Paştina, Marius Florea Vizante, Dorel Vişan, Diana Cavallioti.

(w882) Dosarul 63

Sursă: Facebook „Dosarul 631”

(w882) Dosarul 63

Sursă: Aarc.ro

„Inspirat dintr-un fapt real, filmul prezintă investigația jurnalistică a unui reporter TV (Dinu - Iosif Paștina) despre presupusele ,,închisori zburătoare” americane din România. Printr-un concurs de împrejurări, urmărind un misterios „DOSAR 631”, Dinu descoperă o scurgere de informații dintr-o bază NATO din România.

Evenimentul de presă agită, provoacă, tentează diferite medii de presă, politicieni de vârf, servicii, atât interne, cât și externe, provocând drame atât hilare, cât și absurde, într-o comedie neagră”, potrivit sinopsisului publicat pe site-ul Aarc.ro.

(w882) Dosarul 63

Sursă: Facebook „Dosarul 631”

***

Duminică, 7 iulie, de la ora 20.00, TVR Cultural a difuzat drama „Povestea iubirii” („The History of Love”, Franţa, Canada, România, 2016), un film regizat de Radu Mihăileanu, după romanul „The History of Love”, de Nicole Krauss, ce spune povestea de dragoste a doi tineri evrei din Polonia, pe care războiul pare să îi separe definitiv. Trailer-ul peliculei, aici.

Din distribuție fac parte Gemma Arterton, Derek Jacobi, Elliott Gould, Sophie Nelisse.

(w882) Povestea i

Sursă imagine: imbd.com

A fost odată un băiat, Léo, care iubea o fată, Alma. O numea „cea mai iubită femeie din lume” și i-a promis că o va face să râdă toată viața. Războiul i-a separat. Ea a plecat la New York. El a depășit toate obstacolele pentru a se reîntâlni cu ea și pentru a-și tine promisiunea.

În zilele noastre, locuiește în Brooklyn o adolescentă vulcanică și plină de imaginație, pe care o cheamă tot Alma. I s-a promis că va fi cea mai iubită femeie din lume, însă nu este simplu să iubești și să fii iubit. Între Léo și tânăra Alma pare să nu existe nici o legătură. Din Polonia anilor `30 până în Central Park-ul zilelor noastre, un periplu peste ani și continente le va uni destinele, potrivit sinopsisului peliculei.

(w882) Povestea i

Sursă imagine: imbd.com

„Structura narativă a filmului nu este lineară, este imaginea haosului istoriei, a efectelor sale asupra oamenilor. Călătorim fără încetare între prezent și trecutul care aduce lumină asupra prezentului, dezvăluind intimitatea și frumusețea profundă a personajelor noastre, destinele lor incredibile. Este un film profund european și totodată unul care se adresează publicului american. Vine dintr-un loc aflat undeva între zgârie-norii din New York și memoria colectivă a Europei”, arăta regizorul Radu Mihăileanu, citat în Ziarul Metropolis.

(w882) Povestea i

Sursă imagine: imbd.com

(w882) Povestea i

Sursă imagine: imbd.com

3:00 Opera (R)

* Giuditta, Germania, 2021

Dirijor: Titus Engel

Interpreţi: Vida Miknevičiūtė, Daniel Behle, Kerstin Avemo, Sebastian Kohlhepp

Orchestra de Stat a Bavariei

Deşi până atunci compusese doar operete, Giuditta a reprezentat un pas al lui Franz Lehár către lumea operei. Comedia lui muzicală a avut premiera la Opera de Stat din Viena în ianuarie 1934.

Redactor: Cristina Crăciun

(Reluare)

5:40 Secvenţe UNATC (R)

Producător: Bianca Sărăţeanu

Jurnalist : Andrea Duţă

(Reluare)
 
„Giuditta”, o poveste de dragoste zdrobită de realitate, în 23 iulie, la TVR Cultural

Marți, 23 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă opereta „Giuditta”, scrisă de Franz  Lehár în anii '30, pusă ...

Tabloul „Răstignirea”, asimilat Școlii lui van Eyck, la „Pastila de artă”. Jan van Eyck, unul dintre fondatorii școlii flamande de pictură

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu pilotul Șerban Ionescu (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

 

#TVRcultural