loader
Foto

„Obsesia” (1943), filmul lui Luchino Visconti ce marchează începutul neorealismului italian, în 19 mai, la TVR Cultural

Drama românească „După 40 de zile”, o poveste despre iubire și drama unei prietenii, regizată de Andrei Gruzsniczki în 2021, a fost difuzată la TVR Cultural și TVR 2. TVR Cultural le-a mai propus telespectatorilor și peliculele „Corpus Christi”, o dramă poloneză nominalizată la Oscar, și „Obsesia”, filmul ce marca debutul lui Luchino Visconti și al neorealismului italian, în anul 1943.

 

Luni, 13 mai, de la ora 22.02, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor drama „Corpus Christi” („Boże Ciało”, Polonia, 2019), nominalizată la Oscar pentru cel mai bun film străin în anul 2019 și premiată la Festivalul de Film de la Veneția.

Regia peliculei este semnată de Jan Komasa, iar în rolurile principale sunt Bartosz Bielenia (Daniel), Eliza Rycembel (Eliza), Aleksandra Konieczna (Lidia), Tomaz Zietek (Pinscher). Trailer-ul filmului, aici.

(w882) Corpus Chr

Sursă imagini: imdb.com

(w882) Corpus Chr

După ce a petrecut mai mulți ani după gratii, ispășind o faptă violentă, Daniel, un tânăr de 20 de ani, iese din închisoare și este trimis într-un sat îndepărtat, unde ar fi trebuit să lucreze ca muncitor. Devenind credincios în timpul detenției, Daniel și-ar fi dorit să devină preot, însă la seminar nu a fost primit, din cauza cazierului. Odată ajuns în sat, o încurcătură, urmată de o minciună, îl fac să devină noul preot.

MUBI laudă producția și interpretarea actorului principal, Bartosz Bielenia, notând că este „o poveste uimitoare despre credință și izbăvire”. The Guardian scrie despre film că „impresionează, are și accente amuzante, este o parabolă în esență poloneză, dar este descifrabilă și în alte culturi”.

(w882) Corpus Chr

Sursă imagini: imdb.com

(w882) Corpus Chr

****

Joi, 16 mai, de la ora 22.01, la TVR Cultural, și sâmbătă, 18 mai, de la ora 00.10, la TVR 2, telespectatorii pot urmări drama românească „După 40 de zile” (2021), în regia lui Andrei Gruzsniczki, cu Mircea Andreescu și Valer Dellakeza în rolurile principale. Puteți urmări aici câteva clipuri de promovare a peliculei.

Lungmetrajul are în centru prietenia dintre Emil Daravăț, un bătrân care nu crede în spirite, și Titi. Este, în egală măsură, o poveste de iubire, dar și drama unei prietenii. Acțiunea se petrece într-o comună din zona Olteniei. Locul pare un colț de rai locuit de oameni dintr-o bucată.

Povestea începe la parastasul de 40 de zile al soției lui Emil, Smaranda. Titi, prietenul de o viață al lui Emil, pare profund mișcat de moartea ei. Timpul trece, iar Emil realizează că zilele lui Titi par a fi numărate. Se simte responsabil pentru viața lui Titi și vrea să-l resusciteze, parcă împotriva voinței acestuia. Dar nici un efort nu ajută. La 40 de zile după moartea ei, Smaranda pare să-l bântuie pe Titi, notează Aarc.ro, revista online editată de Uniunea Cineaștilor din România.

(w882) După 40 d

Sursă foto: imdb.com

„Cei doi protagoniști reflectă cele două tipuri de cunoaștere - cunoașterea pozitivă, analitică, și cunoașterea intuitivă, cea care sporește misterul. În acest film, am căutat să alcătuiesc un tip de cinema care observă și înregistrează fapte, acțiuni, experiențe de viață cotidiană, din perspectiva «luptei» care sfidează trecerea timpului. O luptă pentru supraviețuire, de care suntem mai mult sau mai puțin conștienți. Spre deosebire de orice altă luptă, aceasta nu va fi vreodată câștigată.

Dar, ca în orice luptă, se poate capitula sau continua până în pânzele albe, chiar dacă știm finalul. Și mesajul acestei povești este că, indiferent de greutăți, lupta merită dusă”, a explicat regizorul peliculei, Andrei Gruzsniczki, citat de Aarc.com.

(w882) După 40 d

Sursă foto: Facebook „După 40 de zile”

(w882) După 40 d

Sursă foto: imdb.com

****

Duminică, 19 mai, de la ora 20.00, TVR Cultural le propune telespectatorilor clasicul „Obsesia” („Ossessione”, Italia, 1943), debutul în lungmetraj al lui Luchino Visconti, care marchează și începutul neorealismului italian. În distribuție îi găsim pe Clara Calamai, Massimo Girotti și Juan de Landa. Trailer-ul peliculei este aici.

(w882) Obsesia

Sursă foto: imdb.com

Giovanna (Clara Calamai), soția patronului unei benzinării cu restaurant, îl cunoaște pe zilierul Gino (Massimo Girotti), când acesta îi calcă pragul benzinăriei din Delta Padului. Își dorește să scape de viața plictisitoare alături de soțul ei morocănos și mereu nemulțumit, Giuseppe (Juan de Landa), și îi cere lui Gino să o iubească necondiționat.

(w882) Obsesia

Sursă foto: imdb.com

Considerat primul film neorealist italian, „Obsesia” lui Visconti se bazează pe romanul „Poștașul sună întotdeauna de două ori”, al lui James M. Cain, însă se concentrează mai degrabă pe melodrama personajelor decât pe crima pe care o vor săvârși acestea: peisajele sărăcăcioase oferă cadrul perfect pentru pasiunile care nu pot ajuta oamenii să se elibereze nici de povara materială, nici de constrângerile sociale, potrivit unei prezentări a peliculei, pe site-ul Festivalului de Film de la Berlin.

La momentul lansării, filmul lui Visconti a fost cenzurat, fiind tăiate 40 de minute, autoritățile fasciste acuzându-l de „imoralitate”.

(w882) Obsesia

Sursă foto: imdb.com

(w882) Obsesia

Sursă foto: imdb.com

*****

8:25 Adevar şi curaj (R)

Producător: Rafael Udrişte

Redactor: Diana Ilica

(Reluare)

9:10 Splendorile Italiei (R)

Documentar

(Meraviglie-A Journey in Italy, the Land of Treasures, Italia, 2019)

Sezon 3, Episodul 3

Realizator: Gabriele Cipollitti

Prezentator: Alberto Angela

Călătorie printre comorile Italiei cuprinse în Patrimoniul Mondial, Italia fiind ţara cu cele mai multe situri UNESCO din toată lumea, aflate pe întreg cuprinsul ţării şi datând din toate perioadele istorice, de la neolitic şi antichitatea clasică, trecând prin Evul Mediu şi Renaştere, până la Epoca Iluminismului.

din 25 mai//

(Reluare)
 
Poetul Mihai Firică la ”Portret de excelență”: ”Deschizând o carte este imposibil să nu găsești un fragment care te inspiră”

A studiat literele, istoria, dreptul şi managementul relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri şi stagii de pregătire în jurnalism organizate ...

Valentina Băințan, în dialog cu soprana Chen Reiss, „o voce perfectă Strauss”, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 25 mai

La „Podcasturile TVR#Enescu”, de sâmbătă, 25 mai, Valentina Băințan o are ca invitată pe soprana Chen Reiss, „o voce de o luminozitate și de o ...

Pictorul Vasile Tolan, la „Biografii necesare”: Prin artă, se ajunge la o spiritualizare a materiei

La „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îl are ca invitat pe pictorul Vasile Tolan, membru al Uniunii Artiștilor Plastici ...

 

#TVRcultural