TVR Cultural a difuzat, între 16 și 22 octombrie, dramele „Pielea”, în regia Lilianei Cavani (1981), „Scara”, în regia lui Vlad Păunescu (2021) și „Aventura”, în regia lui Michelangelo Antonioni (1960). Pentru cei mici, TVR Cultural a pregătit, sâmbătă dimineață, o poveste clasică reinterpretată într-o cheie parodică: „De-aș fi Harap Alb”, în regia lui Ion Popescu-Gopo (1965).
Luni, 16 octombrie, de la ora 22.00, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor drama „Pielea” („La pelle”, 1981), în regia Lilianei Cavani, după romanul autobiografic al lui Curzio Malaparte. Filmul are o distribuție de excepție: Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale, Burt Lancaster și Alexandra King.
Napoli, 1944. După ce napolitanii se răscoală împotriva naziștilor (în timpul celor patru zile de revoltă, petrecute între 27 și 30 septembrie 1943), scriitorul și diplomatul Curzio Malaparte primește două sarcini: să fie ofițer de legătură între Aliați și mafia locală, care cere sume mari de bani pentru a-i preda pe naziștii prinși în timpul revoltei, și să organizeze o petrecere tematică pentru soția aviatoare a unui senator american.
Alexandra King. Sursă foto: imdb.com
În fundal, populația distrusă de război, aflată acum sub controlul Aliaților (din 1 octombrie 1943), se zbate să-și ducă zilele: mamele își vând fiicele soldaților, au loc crime și violuri, toate culminând cu erupția Vezuviului.
În opinia lui Malaparte, corupția soldaților americani este cea care duce la aceste tragedii ale localnicilor. Chiar și soția senatorului american are parte de aceeași soartă precum femeile din Napoli: este violată de un grup de soldați beți, potrivit sinopsisului publicat pe site-ul regizoarei Liliana Cavani.
Marcello Mastroianni. Sursă foto: imdb.com
Un trailer al filmului „Pielea” puteți urmări aici.
Burt Lancaster. Sursă foto: imdb.com
Filmul a fost nominalizat la Festivalul de la Cannes, în 1981.
Curzio Malaparte (1898-1957) a fost un jurnalist, scriitor și diplomat italian. A aderat la Partidul Fascist în 1920. A intrat în conflict cu regimul fascist după ce a început să denunțe abuzurile lui Mussolini, atingând apogeul în 1931, după ce a publicat „Tehnica loviturii de stat” în Franța, lucrare în care i-a atacat pe Hitler și Mussolini. În 1957, înainte să moară, Malaparte a aderat la comunism și s-a convertit la catolicism. A scris romanul „La pelle” în 1949.
Claudia Cardinale. Sursă foto: imdb.com
Joi, 19 octombrie, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să urmărească drama românească „Scara” (2021), în regia lui Vlad Păunescu. În rolurile principale, îi găsim pe Eduard Trifa (Andrei), Ana-Maria Guran (Anda) și Horațiu Mălăele (Vișan). Puteți urmări trailer-ul filmului aici.
Filmul, cel de-al doilea lungmetraj semnat de Vlad Păunescu, pleacă de la povestea actorului Dragoș Pâslaru, care a fost bătut crunt de mineri în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 și a decis apoi să se călugărească. Scenariul este semnat de Constantin Chelba și Vlad Păunescu.
În film, Andrei, un tânăr actor care vine din provincie la București, ajunge unul dintre cei mai cunoscuți actori ai generației sale, apoi o figură importantă în timpul Revoluției din 1989 și Mineriadelor din anii '90. Drama urmărește parcursul spiritual al tânărului, pornind din culisele unui spectacol de teatru legendar din anii '80, „Frații Kamarazov”, până la presiunea constantă a regimului asupra românilor şi la iluzia democraţiei de după Revoluţie.
Eduard Trifa. Sursă foto: Aarc.ro
„Filmul este inspirat din fapte și întâmplări reale derulate pe parcursul a zece ani, ce cuprind trei momente de răscruce din istoria recentă a României. O poveste care disecă viața în profunzime, o punte între trecut, prezent și proiecția într-un viitor de mult așteptat. Andrei, personajul principal, este un rebel care își estompează răbufnirile, la început în alcool, apoi în viața de familie și, în cele din urmă, în credință. Arhitectura emoțională a personajului principal este transpusă cinematic prin lupta cu propriul ego - o lupta crâncenă și fără sfârșit, cu noi provocări, revelații și mai ales îndoieli existențiale”, explica regizorul Vlad Păunescu, într-un comunicat de presă emis pentru lansarea filmului.
Sursă foto: Aarc.ro
„Am trăit, și eu, și soția mea, Oana Păunescu (care semnează costumele filmului), printre actori, regizori, creatori de teatru, film sau artă. Dorința mea a fost să le dedicăm lor acest film. Le mulțumesc că există, pentru că fără ei nu aș fi existat nici eu, nici soția mea. Am ales să spun această poveste pentru că face parte din trecutul meu, am trăit acele vremuri, alături de oamenii a căror destine am încercat să le transpun acum pe ecran. Cred că este o istorie importantă, care trebuie știută mai ales de tinerii născuți după Revoluție, ca să nu se mai repete”, a mai spus regizorul, citat în revista online Aarc.ro.
Sursă foto: Aarc.ro
Sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 11.00, TVR Cultural le-a adus micilor telespectatori filmul „De-aș fi Harap Alb”, regizat de Ion Popescu-Gopo (1965), o ecranizare în cheie parodică a basmului scris de Ion Creangă. Fiul cel mic al împăratului Roş iubeşte basmele, dar este cam prostuţ şi fricos. Cu toate acestea, el visează gloria lui Făt-Frumos din basmul lui Ion Creangă şi decide să refacă parcursul îndrăgitului erou, având parte de multe peripeţii.
Din distribuție fac parte: Florin Piersic, Emil Botta, Fory Etterle, Eugenia Popovici, Cristea Avram, Lica Gheorghiu.
„Basmul, îl ştie toată lumea. Şi eu Florin îl ştiu, în film. Sunt fiu de crai şi pentru că tata mă ocărăşte toată ziua, am şi eu un vis. Să fiu viteaz, descurcăreţ, ca Harap Alb. Începe visul, dar ce folos! Visul nu durează decât o noapte. A doua zi mă, pomenesc tot eu, Florin cel care s-a voit Harap Alb. Ideea lui Gopo mi s-a părut straşnică. Rolul m-a cucerit prin simplitatea şi candoarea lui. O candoare de care am dat şi eu dovadă de vreo câteva ori în viaţă; mai ales cu ocazia debutului meu în cinematografic”, spunea Florin Piersic despre rolul său din filmul lui Ion Popescu-Gopo, într-un interviu din 1965, citat de revista online Aarc.ro.
Sursă foto: Aarc.ro
Duminică, 22 octombrie, de la ora 20.00, TVR Cultural a difuzat drama „Aventura” („L'Avventura” – Italia, 1960), în regia lui Michelangelo Antonioni, care a primit Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Cannes, în 1960. Urmăriți trailer-ul filmului aici.
În drama clasică a lui Antonioni, „Aventura”, două tinere prietene, Claudia (Monica Vitti) și Anna (Léa Massari) i se alătură lui Sandro (Gabriele Ferzetti), într-o excursie cu yachtul pe Mediterană. Anna este o tânără moștenitoare extrem de bogată, iar Sandro, arhitect, este logodnicul ei.
Sursă foto: imdb.com
În timpul excursiei, Anna dispare. Căutările sunt asidue, dar, în acest răstimp, Claudia și Sandro se apropie tot mai mult. Cei doi își trăiesc sentimentele apăsați de vină și de misterul care sporește în jurul dispariției Annei.
„Aventura” este primul film din aşa-numita „trilogie existenţială” a lui Antonioni, continuată cu „Noaptea” (1961) şi încheiată cu „Eclipsa” (1962).
Sursă foto: imdb.com
„Ideea filmului este constatarea unei stări de fapt: trăim astăzi într-o epocă de instabilitate extremă - politică, morală, socială sau fizică pur şi simplu, lumea este instabilă înăuntrul şi în afara noastră. Eu am făcut un film despre instabilitatea sentimentelor, despre misterul sentimentului”, explica regizorul Michelangelo Antonioni.
Sursă foto: imdb.com