loader

„I Vitelloni” (1953), pelicula considerată un punct de cotitură în filmografia lui Fellini, în 25 februarie, la TVR Cultural

Dramele „Un scurt film despre omor” (Polonia, 1988), „5 minute” (România, 2020) și „I Vitelloni” (Italia, 1953) au fost propunerile TVR Cultural pentru cinefili în săptămâna 19-25 februarie.

 

Luni, 19 februarie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat drama poloneză „Un scurt film despre omor” („Krótki film o zabijaniu”, 1988), în regia lui Krzysztof Kieślowski. Trailer-ul peliculei, aici.

În rolurile principale: Mirosław Baka, Krzysztof Globisz, Jan Tesarz.

(w882) Un scurt f

„Un scurt film despre omor”. Sursă foto: imdb.com

Varșovia. Un șofer de taxi, Waldemar (Jan Tesarz), își spală mașina. Jacek (Mirosław Baka), un tânăr obtuz, rătăcește prin oraș. Piotr (Krzysztof Globisz), student la Drept, se pregătește pentru examenul final. Destinele lor se întretaie, atunci când Jacek îi cere taximetristului să-l ducă într-o zonă izolată, unde îl ucide în mod brutal, fără să aibă nici un motiv aparent.

(w882) Un scurt f

„Un scurt film despre omor”. Sursă foto: imdb.com

Piotr, încă idealist, contestatar al pedepsei cu moartea, este numit avocatul apărării. Jacek, însă, este găsit vinovat și condamnat la o moarte la fel de brutală ca a victimei sale.

(w882) Un scurt f

„Un scurt film despre omor”. Sursă foto: imdb.com

(w882) Un scurt f

„Un scurt film despre omor”. Sursă foto: imdb.com

***

Joi, 22 februarie, de la ora 22.00, TVR Cultural difuzează drama „5 minute” (România, 2020), în regia lui Dan Chișu, cu Mihai Călin, Diana Cavallioti, Elvira Deatcu, Ana Radu și Adrian Titieni. Trailer-ul peliculei, aici. Filmul este difuzat și la TVR 2 sâmbătă, 24 februarie, ora 00.30 (noaptea de vineri, 23 februarie, spre sâmbătă, 24 februarie).

Pelicula, inspirată de un caz real (protestele anti-gay de la Muzeul Țăranului Român din 2013), spune povestea unui jandarm care a condus echipa care a intervenit la un protest spontan anti-LGBT, izbucnit într-un cinematograf din Capitală, unde rula un film despre un cuplu format din două femei. La vremea respectivă, presa a acuzat Jandarmeria că a intervenit prea târziu la protest, iar un tânăr a fost rănit și a ajuns la spital.

(w882) 5 minute

Sursă foto: Doria Drăgușin/aarc.ro

În 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru că nu a luat măsuri împotriva protestatarilor agresivi, arătând că țara noastră a încălcat dreptul la nediscriminare, demnitate umană și întrunire pașnică. Decizia CEDO, aici.

(w882) 5 minute

Sursă foto: Doria Drăgușin/aarc.ro

(w882) 5 minute

Sursă foto: Doria Drăgușin/aarc.ro

Eu sunt realizatorul filmului. Eu cred că realizatorul nu trebuie să fie partizan, el trebuie să prezinte povestea. Sunt subiecte pe care n-am cum să le judec, pentru că m-am pus în poziţia în care vreau doar să prezint şi, de aceea, filmul are multă structură de televiziune.

N-am căutat imagini spectaculoase, am lăsat vorbele şi faptele să spună povestea acestui om (jandarmul Nicu Holban). De fapt, filmul propune o dezbatere despre relativitatea adevărului. Adevărul e relativ, pentru că, dacă iei punctele de vedere ale tuturor personajelor din film, la un moment dat, găseşti un numitor comun”, susținea Dan Chișu.

(w882) 5 minute

Sursă foto: Doria Drăgușin/aarc.ro

****

Sâmbătă, 24 februarie, de la ora 11.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori la comedia muzicală „Zâmbet de soare” (România, 1988), în regia Elisabetei Bostan.

Din distribuție fac parte: Carmen Galin, Mircea Diaconu, Ileana Stana Ionescu și Bianca Brad.

(w882) Zâmbet de

Sursă foto: aarc.ro

Credincioasă unei opţiuni fundamentale pentru „filmul de familie” a cărui promo­toare convinsă şi entuziastă este, re­gizoarea Elisabeta Bostan continuă în a­cest primăvăratic „Zâmbet de soare”, linia tematică pe care în ciuda deosebirilor dintre ele o regăsim în „Ma-ma”, în „Saltimbancii”, în „Promisiuni”. E, dacă vreţi, revelarea opoziţiei — nu neapărat contradictorie, cât complementară — dintre vis şi realitate, variantă modernă a luptei dintre „bine” şi „rău”, care anima basmele copilăriei noastre.

De astă dată ideea se materializează în­tre hotarele comediei muzicale — prin­cipalele personaje fiilnd liceeni în preajma bacalaureatului; de unde şi refrenul celor mari (părinţi, profesori) „Faci asta după bac!” (adică: asculţi muzică după bac, te-ndrăgosteşti după bac ş.a.m.d.)... Numai că inima o ia înaintea gândului — şi vom avea, ca atare, o poveste de dragoste între Petrică şi colega sa (căreia visătorul băiat îi zice, în sinea lui, Zâmbet-de-Soa­re); dar o poveste narată atât în planul realităţii cotidiene, cât şi în acela al fanteziei (la fel de cotidiană, în acest „anotimp”, ca şi realitatea care-o generează)”, potrivit unei cronici publicate în „Săptămâna”, în 1988, conform Aarc.ro.

(w882) Zâmbet de

Sursă foto: aarc.ro

***

Duminică, 25 februarie, de la ora 20.00, TVR Cultural le-a propus cinefililor „I Vitelloni” al lui Federico Fellini (1953), cu Franco Fabrizzi, Alberto Sordi, Franco Interlenghi, Leopoldo Trieste, Riccardo Fellini, Leonora Ruffo, Jean Brochard, Claude Farell.

Filmul a câștigat Leul de Argint la Festivalul Filmului de la Veneţia în 1953 și a fost nominalizat la premiul Oscar pentru scenariu în 1958.

(w882) I Vitellon

Jean Brochard și Franco Fabrizi. Sursă imagine: imdb.com

Filmul, dramă și comedie, prezintă povestea a cinci tineri care se maturizează cu greu, trăindu-și viața într-un mic oraș italian de provincie: Fausto (Franco Fabrizi), liderul grupului, un afemeiat, Riccardo (Riccardo Fellini, fratele regizorului), care își dorește să fie faimos, Alberto (Alberto Sordi), un visător irecuperabil, Leopoldo (Leopoldo Trieste), un dramaturg aspirant, și Moraldo (Franco Interlenghi), care visează la viața în oraș. În vreme ce Fausto aleargă după femei, spre oroarea soției sale însărcinate (Sandra Rubini, jucată de Leonora Ruffo), ceilalți patru tineri trec printr-o mulțime de experiențe.

(w882) I Vitellon

Franco Fabrizi și Leonora Ruffo. Sursă imagine: imdb.com

Filmul este considerat un punct de cotitură în filmografia lui Fellini, conținând elemente de autobiografie, care oglindesc schimbările petrecute în Italia anilor 1950. Totodată, „I Vitelloni” i-a propulsat și cariera lui Alberto Sordi, unul dintre cei mai importanți comedianți italieni de după război.

Scenariul filmului a fost scris de Federico Fellini, Ennio Flaiano și Tullio Pinelli.

(w882) I Vitellon

Franco Interlenghi și Alberto Sordi. Sursă imagine: imdb.com

20:30 lnterviurile TVR Cultural redifuzare

John Malkovich

Realizator: Ana Maria Onisei

Producător: Bianca Sărăţeanu

21:00 Balet

* Lacul lebedelor....pe lac

Opus 20 de Piotr Ilici Ceaikovski, Baletul "Lacul Lebedelor" într-o concepție originală purtând semnătura regizorului și coregrafului clujean Vasile Solomon.

"Mă plimbam în parcul mare și-am văzut scenele foarte aproape.Gândite parcă în acest loc.Actele I și III la palat se vor monta la Casino iar actele II și IV pe lacul din fața acestuia, pe o scenă plutitoare.Este visul meu"

Și visul maestrului Solomon a devenit realitatea acestui spectacol.

În rolurile principale: Dan Haja(Siegfried) Odette-Odille( Andreea Jura)

Interpretează Ansamblul de balet și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Dirijor: Adrian Morar

Regia și coregrafia:Vasile Solomon

O producție Tvr Cluj

Realizator și producător:Liana Goţa

 
Redescoperiți ”Legendele Olimpului”, la TVR Cultural

Poveşti de dragoste nemuritoare, lupte pentru putere, trădări, despărţiri dramatice, răzbunări cumplite, metamorfoze... forţa poetică a ...

Biologul și exploratorul Alexandru Stermin: Totul în viață este un fel de negociere despre frici | VIDEO

„În final, eu am înțeles că totul este despre frică, viața este despre frică”, a explicat biologul și exploratorul Alexandru Stermin, într-un ...

„Luna de miere

Filmul din 2018 spune o poveste despre emigrare, adaptare și prețul plătit pentru împlinirea visului american - de la ora 22:00, joi, 2 ianuarie, ...

 

#TVRcultural