Între 27 martie și 2 aprilie, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să vizioneze filmele lui Cristi Puiu, precum și emoționantul „Noro” și drama „Rashomon”, din 1950, în regia renumitului Akira Kurosawa.
Joi, 30 martie, de la ora 22.00, TVR Cultural a programat „Aurora” (2010), în regia lui Cristi Puiu, care prezintă 36 de ore din viața lui Viorel, un inginer de 42 de ani proaspăt divorţat, pe care sentimentul eşecului îl împinge la crimă.
În rolurile principale: Cristi Puiu, Clara Vodă, Luminiţa Gheorghiu, Gelu Colceag, Valeria Seciu.
„Filmul este un „thriller” de trei ore, al cărui erou este un produs al alienării urbane dintr-o realitate tulbure, a unei nesfârșite tranziții spre nicăieri, cum este aceea a României contemporane la ora desfășurării intrigii. Filmul devine, astfel, portretul unui criminal ieșit din tipare (am zice, chiar, „autoportretul unui criminal ieșit din tipare”, deoarece Cristi Puiu își asumă și interpretarea rolului principal din film, încercând să se identifice cu acesta, și, parțial, reușind), un criminal ieșit din tipare, pentru că este autorul a patru crime, una mai spectaculoasă și mai stranie decât alta”, a explicat Călin Căliman, în lucrarea „Istoria filmului românesc”.
Cristian Tudor Popescu a menționat, într-o opinie publicată în 2010, în „Gândul”, că „al său inginer Viorel (al lui Cristi Puiu, n.r.) va rămâne nebunul ucigaş singur în oraş al cinematografiei române”.
Filmul a primit două premii Gopo, în 2011, pentru cel mai bun film şi cea mai bună regie.
„Aurora”. Sursă: imdb.com
---
CITEȘTE ȘI: POVESTEA ROMÂNULUI MARIUS BALO, ÎNCHIS TIMP DE OPT ANI ÎN CHINA COMUNISTĂ, LA TVR CULTURAL
---
Sâmbătă, 1 aprilie, de la ora 09.00, TVR Cultural difuzează filmul „Noro” (2002), în regia lui Radu Gabrea, despre Norocel, un băiat cu o dizabilitate motorie.
Cu: Tedy Necula, Victoria Cociaş, Dorel Vişan.
„Noro”. Sursă imagine: cinemagia.ro
În timp ce mama îl tratează ca pe un copil normal, dezvăluindu-i tot adevărul despre dizabilitatea sa şi despre realitatea care îl înconjoară, tatăl încearcă să-l protejeze, izolându-l de lumea reală şi ascunzându-i adevărul. Conflictul dintre părinţi devine tot mai acut, însă Noro îşi va găsi propriul drum, cu perseverenţă şi curaj.
Filmul lui Radu Gabrea este și un omagiu adus regizorului german Werner Herzog și filmului său „Kaspar Hauser”, care se bazează pe povestea reală a unui copil ținut 17 ani într-un beci.
„Noro”. Sursă imagine: cinemagia.ro
Duminică, 2 aprilie, de la ora 20.00, TVR Cultural difuzează filmul „Rashômon” (1950), în regia lui Akira Kurosawa.
O crimă - patru versiuni ale adevărului. La Rashomon, una dintre porţile oraşului Kyoto, povestea tragică a uciderii unui samurai şi a violului soţiei acestuia este relatată din patru perspective diferite, de către patru personaje implicate în dramă: un bandit, un tăietor de lemne, fantoma samuraiului şi soţia atacată. Scenariile se contrazic între ele şi fiecare minte, ca să apară într-o lumină cât mai favorabilă. Dar cine spune adevărul şi cine manipulează faptele pentru a-l acoperi pe adevăratul vinovat?
„Rashomon”. Sursă: imdb.com
În rolurile principale: Toshiro Mifune, Machiko Kyō, Masayuki Mori, Takashi Shimura.
„Rashômon” este filmul care a pus cinematografia japoneză pe harta lumii, pelicula primind Leul de Aur și Premiul Criticilor, la Festivalul de Film de la Veneţia din 1951, o nominalizare la premiul Oscar pentru scenografie și una la premiul BAFTA pentru cel mai bun film.
„Rashomon”. Sursă: imdb.com
„Ființele umane sunt incapabile să fie sincere cu ele însele despre ele însele. Nu pot vorbi despre sine fără să înflorească. Scenariul înfățișează astfel de oameni - oameni care nu pot supraviețui fără minciuni care îi fac să se simtă mai buni decât sunt. (...) Egoismul este un păcat pe care omenirea îl cară cu sine de la naștere, este cel mai greu de vindecat”, spunea Kurosawa.
Filmul său dă numele și unui fenomen psihologic: „efectul Rashomon”, care se referă la subiectivitatea asupra percepției amintirilor.
„Rashomon”. Sursă: imdb.com