loader
Foto

Filmul „Regula jocului” (1939), considerat unul dintre cele mai bune pelicule franțuzești, în 4 iunie, la TVR Cultural

În săptămâna 29 mai - 4 iunie, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dramele „Un scurt film despre iubire”, „Eva” și „Regula jocului”. Sâmbătă, 3 iunie, TVR Cultural le-a pregătit cinefilor o seară cu filmele lui Nae Caranfil.

 

Luni, 29 mai, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat drama poloneză „Un scurt film despre iubire” (1988), în regia lui Krzysztof Kieślowski, răsplătit cu Premiul Juriului la Festivalul de Film de la San Sebastian.

(w882) Un scurt f

Olaf Lubaszenko și Grazyna Szapolowska. Sursă: imdb.com

Tomek (Olaf Lubaszenko), un băiat de 19 ani, care lucrează la Poștă, devine obsedat de vecina lui, pe care o spionează în permanență cu binoclul. Magda (Grazyna Szapolowska), o femeie promiscuă, artistă, în vârstă de 35 de ani, este conștientă că are de-a face cu un voyeur, însă nu-l ia în seamă.

(w882) Un scurt f

Magda. Sursă: imdb.com

Când Tomek își face curaj și îi mărturisește că o iubește, râde disprețuitor, spunându-i că nu dragostea este importantă, ci sexul. Dar, după ce Tomek încearcă să se sinucidă, Magda își schimbă părerea, arată sinopsisul filmului, publicat pe Rotten Tomatoes.

(w882) Un scurt f

Tomek. Sursă: imdb.com

Joi, 1 iunie, de la ora 22.00, TVR Cultural difuzează drama „Eva” (2010), în regia lui Adrian Popovici, cu Vincent Regan, Amy Hayes, Michael Ironside, Maia Morgenstern, Vlad Rădescu și Claudiu Bleonț.

(w882) Eva

Vincent Regan (Tudor). Sursă: imdb.com

Filmul a pornit de la romanul „Fiul risipitor” al lui Radu Tudoran (1947), însă acest lucru a provocat nemulțumirea moștenitoarelor scriitorului, care au avut o divergență cu compania producătoare privind drepturile de autor. În cele din urmă, după o acțiune în instanță, filmul a păstrat doar câteva elemente din carte, fiind dezvoltată o poveste independentă. Mai multe, pe site-ul aarc.ro.

(w882) Eva

Eva și Tudor. Sursă: Captură video trailer

Drama spune povestea tumultuoasă de iubire între Eva şi Tudor, pe fundalul celui de-al Doilea Război Mondial. Conducându-și iubitul la gară, Eva Alion simte o neliniște inexplicabilă. În acea dimineață avusese loc o simulare de atac aerian. La despărțire, Tudor îi spune că o va duce în America, la mama lui, după ce se va termina toată nebunia.

În timp ce trenul pleacă din gară, ea îi strigă că este însărcinată. La scurt timp, începe un bombardament aerian care devastează Bucureștiul, iar Eva își aduce aminte cum îl cunoscuse pe Tudor.

(w882) Eva

Amy Hayes (Eva). Sursă: imdb.com

Sâmbătă, 3 iunie, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați la „Noaptea Albă a Filmului Românesc” cu Nae Caranfil. Seara debutează la ora 20.0, cu un portret al regizorului Nae Caranfil, urmat de filmele: „Closer to the Moon” (2013), „Restul e tăcere” (22.30), „Asfalt Tango” (00.45), „Filantropica” (02.20), „E pericoloso sporgersi” (1993) și „Frumos e în septembrie la Veneția” (1983).

(w882) Nae Caranf

Nae Caranfil. Sursă imagine: Facebook

Duminică, 4 iunie, de la ora 20.00, TVR Cultural difuzează un film de cinematecă: „Regula jocului” (Franța, 1939), în regia lui Jean Renoir. În rolurile principale: Marcel Dalio, Nora Gregor, Roland Toutain, Paulette Dubost.

Aviatorul André Jurieux are o aventură cu Chistine, al cărei soț, Robert, marchizul de la Chesnaye, are la rândul său o ibovnică, Geneviève. Lisette, camerista Christinei, femeie măritată, are o aventură cu braconierul Marceau. La o partidă de vânătoare, pasiunile servitorilor și ale nobililor se ciocnesc periculos.

(w882) Regulile j

Sursă imagine: imdb.com

Comedie satirică, cu accente dramatice, pelicula este considerată una dintre cele mai bune ale cinematografiei, la vremea sa fiind cel mai scump film turnat (cinci milioane de franci).

(w882) Regulile j

Sursă imagine: imdb.com

În octombrie 1939, a fost interzis de guvern, pe motiv că avea o influență nefastă asupra tinerilor. De altfel, la premieră, nu a fost bine primit, însă a fost redescoperit în anii 1950, iar o versiune restaurată a filmului a fost proiectată la Festivalul de Film de la Veneția, în 1959, fiind lăudat: The New York Times a scris că este „o experiență memorabilă”, iar The New York Post că „prezintă corupția din societatea franceză de sus până jos”.

În „Regulile jocului”, am încercat să dau mai departe publicului tot ceea ce știu. Dar asta este ceva ce oamenilor nu le place, adevărul îi face să se simtă nelalocul lor”, scria Jean Renoir, în autobiografia sa.

(w882) Regulile j

Sursă imagine: imdb.com

3:05 Balet (R)

* Frumoasa din pădurea adormită (Sleeping Beauty, Elveţia, 2022)

Dirijor: Robertas Šervenikas

Orchestra Filarmonică din Zürich

Coregraf: Christian Spuck

Distribuţia: Michelle Willems, William Moore, Jan Casier, Lucas Valente, Inna Bilash, trupa de balet din Zürich

În 1890, baletul, în coregrafia lui Marius Petipa, avea premiera la Sankt Petersburg, pe muzica lui Piotr Ceaikovski. În versiunea sa pentru Ballett Zürich, Christian Spuck remontează clasicul balet în propria sa viziune artistică.

Redactor: Cristina Crăciun

(Reluare)

5:14 Idei în libertate (R)

Producător Alice Săceanu

(Reluare)
 
„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre Geo Dumitrescu: Nu a fost numai un poet, ci o eminență cenușie a poeziei noastre

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...

Despre Ziua Mondială a Cărții, la „De ce-aș citi?” | VIDEO

Cu ocazia Zilei Mondiale a Cărții, la „De ce-aș citi?”, scriitorii Tudor Călin Zarojanu, Liv Tane și Dan Coman au dezbătut dacă, cât și ce mai ...

 

#TVRcultural