loader

„Eroul local” (1983), premiat cu BAFTA, difuzat în 9 iulie, la TVR Cultural. Satul scoțian în care a fost filmat a devenit celebru

Între 3 și 9 iulie, TVR Cultural a difuzat „Roșu”, ultima parte a trilogiei „Trei culori”, film lăudat la marile festivaluri de profil, „Să nu ucizi”, care are la bază scandalul dezinfectanților diluați din spitale, și „Eroul local”, un film britanic din anii '80, premiat cu BAFTA.

 

Luni, 3 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat ultima parte a trilogiei „Trei culori” - „Roșu” („Trois couleurs - Rouge”), în regia polonezului Krzysztof Kieślowski, care a primit Premiul Academiei Europene de Film, pentru cel mai bun film al anului 1994, și Premiul Cesar, pentru cea mai bună muzică (Zbigniew Preisner).

Pelicula a mai fost nominalizată și la Oscaruri (pentru regie, scenariu, imagine), la Globul de Aur (pentru film străin) și la Palme d'Or – Festivalul de Film de la Cannes.

Fotomodelul Valentine (Irène Jacob) face cunoștință cu un judecător pensionat, Joseph Kern (Jean-Louis Trintignant), care locuiește în același cartier cu ea, după ce îi lovește câinele. Judecătorul îi dăruiește câinele, însă prietenul ei gelos nu îi permite să-l păstreze. Când se întoarce cu câinele la casa judecătorului, aceasta îl prinde că ascultă convorbirile telefonice ale vecinilor. La început, Valentine este indignată, dar discuțiile pe care le are cu Kern o fac să dezvolte o legătură bizară cu el, notează Rotten Tomatoes.

(w882) Roșu

Sursă: Captură video imdb.com

Impulsul dramatic al filmului este dat de nevoia lui Kern de a i se confesa Valentinei, de a se supune judecății ei. Îi spune cum, cândva, a achitat un bărbat acuzat de o faptă foarte gravă și, mai târziu, a fost convins că a greșit să-l achite, omul fiind vinovat. Totuși, după ce află, tot de la Kern, că bărbatul a dus apoi o viață complet banală, fără să mai facă vreo infracțiune, Valentine îi spune judecătorului că verdictul pe care l-a dat este cel corect, că l-a „salvat” pe bărbat de soarta lui, acesta îndreptându-se. Sau poate că pedeapsa l-ar fi înăsprit și i-ar fi pervertit natura de om bun”, notează The Guardian, într-o cronică la filmul „Roșu”, pe care o puteți citi integral aici.

Trilogia Trei culori" este inspirată de idealurile Revoluţiei Franceze: „Libertate, egalitate, fraternitate”. Citiți despre prima parte a trilogiei, „Albastru” (1993), și despre partea a doua - „Alb” (1993). Trailer-ul filmului, aici.

(w882) Roșu

Sursă: Captură video imdb.com

Joi, 6 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat filmul românesc „Să nu ucizi” (2018), regizat de Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Şarga.

În rolurile principale: Alexandru Suciu și Cristina Flutur, alături de Tania Filip și Cosmin Seleşi.

Filmul „Să nu ucizi” este inspirat de unul dintre marile scandaluri care au cutremurat sistemul medical din România: dezinfectanții diluați din spitale.

CITIȚI ȘI: Curtea de Apel închide dosarul Hexi Pharma, după ce faptele s-au prescris. Doi directori scapă de condamnări

(w882) Să nu uci

Sursă: imdb.com

„Cristian este un tânăr chirurg idealist și dedicat profesiei, din București. Este singurul pe care-l tulbură moartea neașteptată a pacienților după operații reușite. Cercetând cauzele acestor decese, el face o descoperire șocantă: de ani de zile, spitalul achiziționează substanțe dezinfectante ineficiente.

Încercând să facă publică descoperirea, Cristian nu poate să spargă zidul de indiferență. Soția îl părăsește, prietenii și asociații îl marginalizează, iar el se chinuie în van să ajungă la reporteri, miniștri, procurori și investigatori”, notează Aarc.ro.

O cronică a filmului, publicată de Metropolis, puteți citi aici.

(w882) Să nu uci

Sursă: imdb.com

Duminică, 9 iulie, de la ora 20.00, TVR Cultural a difuzat filmul britanic „Eroul local” („Local hero”, 1983), în regia lui Bill Forsyth, cu Burt Lancaster, Peter Riegert și Jenny Seagrove.

Bill Forsyth a primit premiul BAFTA pentru regie cu acest film.

(w882) Eroul loca

Afișul filmului. Sursă: imdb.com

Mac, angajat la o companie petrolieră texană, e trimis de şeful lui într-un sătuc scoţian izolat, cu ordinul să cumpere cât mai multe terenuri pentru dezvoltarea unor rafinării.

Însă, ajuns în Scoţia, tânărul american rămâne fermecat de pitorescul peisajelor şi al localnicilor, iar Texasul începe să-i pară străin şi îndepărtat.

După ce filmul a început să fie difuzat în cinematografe, foarte mulți oameni au plecat în căutarea sătucului înfățișat în film. Satul este Pennan, pe coasta Moray din Scoția, potrivit imdb.com.

(w882) Eroul loca

Peter Capaldi și Jenny Seagrove, în „Eroul local”. Sursă: imdb.com

20:30 lnterviurile TVR Cultural redifuzare

John Malkovich

Realizator: Ana Maria Onisei

Producător: Bianca Sărăţeanu

21:00 Balet

* Lacul lebedelor....pe lac

Opus 20 de Piotr Ilici Ceaikovski, Baletul "Lacul Lebedelor" într-o concepție originală purtând semnătura regizorului și coregrafului clujean Vasile Solomon.

"Mă plimbam în parcul mare și-am văzut scenele foarte aproape.Gândite parcă în acest loc.Actele I și III la palat se vor monta la Casino iar actele II și IV pe lacul din fața acestuia, pe o scenă plutitoare.Este visul meu"

Și visul maestrului Solomon a devenit realitatea acestui spectacol.

În rolurile principale: Dan Haja(Siegfried) Odette-Odille( Andreea Jura)

Interpretează Ansamblul de balet și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Dirijor: Adrian Morar

Regia și coregrafia:Vasile Solomon

O producție Tvr Cluj

Realizator și producător:Liana Goţa

 
Redescoperiți ”Legendele Olimpului”, la TVR Cultural

Poveşti de dragoste nemuritoare, lupte pentru putere, trădări, despărţiri dramatice, răzbunări cumplite, metamorfoze... forţa poetică a ...

Biologul și exploratorul Alexandru Stermin: Totul în viață este un fel de negociere despre frici | VIDEO

„În final, eu am înțeles că totul este despre frică, viața este despre frică”, a explicat biologul și exploratorul Alexandru Stermin, într-un ...

„Luna de miere

Filmul din 2018 spune o poveste despre emigrare, adaptare și prețul plătit pentru împlinirea visului american - de la ora 22:00, joi, 2 ianuarie, ...

 

#TVRcultural