loader
Foto

Drama „Jurnalul unei cameriste” (1946), în regia lui Jean Renoir, la TVR Cultural

TVR Cultural a difuzat, în săptămâna 5 - 11 iunie, filmele „Viața dublă a Veronicăi” (1991) și „Jurnalul unei cameriste” (1946).

 

Luni, 5 iunie, TVR Cultural a difuzat drama „Viața dublă a Veronicăi”, în regia lui Krzysztof Kieślowski, premiat la Festivalul de la Cannes în 1991 (Premiul Juriului Ecumenic) și nominalizat la Globurile de Aur în 1992, pentru cel mai bun film străin.

Veronique (Irène Jacob) este o tânără muziciană din Franța, Weronika (interpretată tot de Irène Jacob) este o muziciană poloneză, care are aceeași înfățișare ca Veronique, deși cele două nu au nici un fel de legătură una cu cealaltă. Filmul urmărește viețile ambelor femei. Veronique începe o relație amoroasă cu Alexandre Fabri (Philippe Volter), un păpușar care ar putea să o ajute cu criza ei existențială, scrie Rotten Tomatoes.

Irène Jacob a primit Premiul pentru cea mai bună actriță, în cadrul Festivalului de la Cannes, în 1991.

În 2006, filmul a fost reeditat în Statele Unite și Canada, cu un final alternativ, Kieślowski modificându-l la cererea lui Harvey Weinstein și adăugând alte patru scene.

(w882) Viața dub

Sursă imagine: imdb.com

Duminică, 11 iunie, de la ora 20.00, TVR Cultural a difuzat drama „Jurnalul unei cameriste” (1946), în regia lui Jean Renoir.

În rolurile principale: Paulette Godard, Reginald Owen, Francis Lederer, Hurd Hatfield.

Filmul spune povestea unei cameriste care vrea să parvină cu ajutorul stăpânului ei, dar care, prin forța împrejurărilor, îl împinge pe valet la crimă. Drama a fost refăcută de Luis Buñuel 18 ani mai târziu, cu Jeanne Moreau în rolul principal.

(w882) Jurnalul u

Sursă imagine: imdb.com

În Franța anului 1885,  frumoasa Celestine se angajează cameristă la conacul familiei Lanlaire, cu ambiţia de a seduce un bărbat bogat. Însă stăpânul casei nu este o alegere potrivită, căci doamna Lanlaire e cea care conduce familia cu mână de fier, ajutată de valetul Joseph, un personaj bizar. Celestine încearcă să-l farmece pe ofiţerul Mauger, vecinul lor, apoi îşi îndreaptă atenţia asupra tânărului Lanlaire, fiul familiei, recent întors acasă. Intervenţia valetului în planurile cameristei face ca jocurile de putere să se încheie cu o crimă.

(w882) Jurnalul u

Sursă imagine: imdb.com

(w882) Jurnalul u

Sursă imagine: imdb.com

13:30 Romănia literară TV (R)

Producător: Bianca Sărăţeanu

din 20 aprilie//

(Reluare)

14:30 Cultura Minoritatilor

*Kultikon-maghiară Premieră

* Comori din talcioc-fotografiile lui Hajdú Tamás, p.II.

Redactor: Jakabffy Tamás

Jazz cu Tony Lakatos și Ramona Horvath

Redactor: Jakabffy Tamás

Producător: Kacsó Edith

 
Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre trei cărți de luat în seamă ale lui Titus Popovici: „Cutia de ghete”, „Disciplina dezordinii” și „Cartierul Primăverii”

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

„Idei în libertate”, emisiune moderată de H.R. Patapievici și premiată de APTR, din 22 aprilie, la TVR Cultural. Edițiile săptămânii

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească, din 22 aprilie, emisiunea „Idei în libertate”, realizată de Horia Roman Patapievici în ...

 

#TVRcultural