În săptămâna 6-12 martie, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor un nou thriller din seria „Misterele adevăratului Sherlock Holmes”, tulburătorul film „Între chin și amin”, dar și capodopera lui Fellini - „La dolce vita”.
Luni, 6 martie, TVR Cultural a difuzat a cincea parte a seriei „Misterele adevăratului Sherlock Holmes”, intitulată „Tărâmul oaselor” (Marea Britanie, 2001).
Thrillerul este regizat de Simon Langton, iar în rolurile principale joacă Ian Richardson, Charles Edwards, Crispin Bonham-Carter, Miles Richardson.
Crispin Bonham-Carter, în „Tărâmul oaselor”. Sursă: imdb.com
În „Tărâmul oaselor”, tânărul Arthur Conan Doyle și mentorul său, doctorul Joseph Bell, expert în medicină legală, cercetează cazul unui bărbat găsit ucis într-un sarcofag.
Warwick Davis, în „Tărâmul oaselor”. Sursă: imdb.com
Doyle vrea să își ajute prietenul, pe Reuben Proctor, care a achiziționat mumia unei prințese, pe care vrea să o expună cu ocazia galei unui important muzeu din Londra. Când doctorul Bell vrea să analizeze mumia, descoperă, în schimb, cadavrul unui bărbat recent ucis.
Investigaţia îi conduce pe Doyle şi Bell pe urmele unor rebeli care vor să creeze haos în Londra.
Ian Richardson, în „Tărâmul oaselor”. Sursă: imdb.com
Joi, 9 martie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat drama românească „Între chin și amin” (2019), regizată de Toma Enache.
În rolurile principale: Vali Popescu, Constantin Cotimanis, Ama Pârvu, Kira Hagi.
„Între chin și amin”. Sursă imagine: imdb.com
Filmul „Între chin și amin” spune povestea lui Tase Caraman, aruncat în iadul închisorii comuniste de la Pitești.
Tase este un tânăr compozitor închis de comuniști imediat după ce se întoarce de la studii, de la Viena, și logodna cu iubita lui, Lia.
Oribilul experiment comunist, copiat după modelul sovietic, este condus de temutul Ciumău, comandantul închisorii. Compozitorul Tase Caraman supravieţuieşte torturilor de neimaginat datorită credinţei lui neclintite şi, după eliberare, compune „Odă lui Dumnezeu”.
„Între chin și amin”. Sursă imagine: imdb.com
„Din nefericire, în loc să-şi onoreze eroii, România onorează în continuare comuniştii. Şi cum comuniştii sunt cei care au săvârşit aceste orori, nu putem să avem niciun fel de aşteptări din partea lor. Ar fi trebuit că ei să să fie menţionaţi în cărţile de istorie, cu un întreg capitol dedicat doar rezistenţei anicomuniste. Ar fi trebuit să să-i cunoaştem, să-i onorăm, pe ei şi pe familiile lor”, declara regizorul Toma Enache, într-un interviu pentru „Adevărul de Weekend”, publicat în 2019.
Despre tortura desfășurată la Pitești între anii 1949 și 1952 puteți citi pe site-ul Memorialului de la Sighet. O perspectivă recentă asupra torturii de la Pitești, aparținând istoricului Mihai Demetriade, din cadrul CNSAS, puteți citi în Observator Cultural.
„Între chin și amin”. Sursă imagine: imdb.com
Sâmbătă, 11 martie, de la ora 09.00, TVR Cultural a difuzat filmul „Misterul lui Herodot”, din 1976. Regia filmului de aventuri este semnată de Geta Doina Târnavschi.
În rolurile principale: Cristian Orascu, Tudor Petruţ, Silviu Stănculescu, Ernest Maftei.
Într-un sat de munte, doi elevi descoperă o fibulă romană. Încercând să afle mai multe, copiii găsesc notiţele unui profesor, în care se fac referiri la localitatea Lisidava, amintită de Herodot. Ei fug de acasă pentru a continua cercetările, însă planurile le sunt stricate de o furtună ce se abate asupra lor. Adăpostindu-se într-o grotă, copiii descoperă un monument funerar, adâncindu-se şi mai mult în mister.
„Misterul lui Herodot”. Sursă imagine: Captură video YouTube CinemaArt
De la ora 22.00, TVR Cultural a transmis „La dolce vita”, o capodoperă a filmului european al anilor '60 (în caracterizarea The New York Times), în regia lui Federico Fellini.
„Filmul care a cucerit lumea”, cum îl numea Martin Scorsese, spune povestea jurnalistului Marcello Rubini (Marcello Mastroianni) aflat în căutarea propriului sens; pe de-o parte, își dorește să devină un scriitor serios, dar, de pe alta, își petrece timpul vânând celebritățile momentului, despre care scrie în publicația de mare tiraj pentru care lucrează. Două dintre aceste celebrități sunt moștenitoarea Maddalena (Anouk Aimee) și actrița suedeză Sylvia (Anita Ekberg), cu care are aventuri, deși este logodit cu Emma (Yvonne Fourneaux), o femeie nesigură și melodramatică.
„La dolce vita”. Captură video trailer „La dolce vita” - imdb.com
Pentru acest mod de viață - „la dolce vita” - simte, deopotrivă, atracție și dispreț, întrebându-se, în final, dacă o viață mai simplă nu i-ar aduce mai degrabă fericirea.
„La dolce vita” a primit un Palme d’Or, la Festivalul de Film de la Cannes (1960) și un Oscar în 1962, pentru costume.
„La dolce vita”. Captură video La dolce vita - La Dolce Vita Trailer | IMDb
Perceput de Biserica Catolică drept o parodie la a doua venire a lui Iisus - cu scena de deschidere - filmul a fost aspru criticat în ziarul Vaticanului, „L'Osservatore Romano”. Filmul a fost interzis în Spania până la moartea dictatorului Franco, în 1975, iar Ministerul Culturii din Italia l-a calificat drept „un film rușinos”.
„La dolce vita”. Captură video La dolce vita - La Dolce Vita Trailer | IMDb
„La dolce vita”. Captură video La dolce vita - La Dolce Vita Trailer | IMDb
„La dolce vita”. Captură video La dolce vita - La Dolce Vita Trailer | IMDb
„La dolce vita”. Captură video La dolce vita - La Dolce Vita Trailer | IMDb