loader
Foto

„La dolce vita”, filmul care a cucerit lumea, în 11 martie, la TVR Cultural

În săptămâna 6-12 martie, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor un nou thriller din seria „Misterele adevăratului Sherlock Holmes”, tulburătorul film „Între chin și amin”, dar și capodopera lui Fellini - „La dolce vita”.

 

Luni, 6 martie, TVR Cultural a difuzat a cincea parte a seriei „Misterele adevăratului Sherlock Holmes”, intitulată „Tărâmul oaselor” (Marea Britanie, 2001).

Thrillerul este regizat de Simon Langton, iar în rolurile principale joacă Ian Richardson, Charles Edwards, Crispin Bonham-Carter, Miles Richardson.

(w882) Tărâmul

Crispin Bonham-Carter, în „Tărâmul oaselor”. Sursă: imdb.com

În „Tărâmul oaselor”, tânărul Arthur Conan Doyle și mentorul său, doctorul Joseph Bell, expert în medicină legală, cercetează cazul unui bărbat găsit ucis într-un sarcofag.

(w882) Tărâmul

Warwick Davis, în „Tărâmul oaselor”. Sursă: imdb.com

Doyle vrea să își ajute prietenul, pe Reuben Proctor, care a achiziționat mumia unei prințese, pe care vrea să o expună cu ocazia galei unui important muzeu din Londra. Când doctorul Bell vrea să analizeze mumia, descoperă, în schimb, cadavrul unui bărbat recent ucis.

Investigaţia îi conduce pe Doyle şi Bell pe urmele unor rebeli care vor să creeze haos în Londra.

(w882) Tărâmul

Ian Richardson, în „Tărâmul oaselor”. Sursă: imdb.com

Joi, 9 martie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat drama românească „Între chin și amin” (2019), regizată de Toma Enache.

În rolurile principale: Vali Popescu, Constantin Cotimanis, Ama Pârvu, Kira Hagi.

(w882) ÃŽntre chi

„Între chin și amin”. Sursă imagine: imdb.com

Filmul „Între chin și amin” spune povestea lui Tase Caraman, aruncat în iadul închisorii comuniste de la Pitești.

Tase este un tânăr compozitor închis de comuniști imediat după ce se întoarce de la studii, de la Viena, și logodna cu iubita lui, Lia.

Oribilul experiment comunist, copiat după modelul sovietic, este condus de temutul Ciumău, comandantul închisorii. Compozitorul Tase Caraman supravieţuieşte torturilor de neimaginat datorită credinţei lui neclintite şi, după eliberare, compune „Odă lui Dumnezeu”.

(w882) ÃŽntre chi

„Între chin și amin”. Sursă imagine: imdb.com

Din nefericire, în loc să-şi onoreze eroii, România onorează în continuare comuniştii. Şi cum comuniştii sunt cei care au săvârşit aceste orori, nu putem să avem niciun fel de aşteptări din partea lor. Ar fi trebuit că ei să să fie menţionaţi în cărţile de istorie, cu un întreg capitol dedicat doar rezistenţei anicomuniste. Ar fi trebuit să să-i cunoaştem, să-i onorăm, pe ei şi pe familiile lor”, declara regizorul Toma Enache, într-un interviu pentru „Adevărul de Weekend”, publicat în 2019.

Despre tortura desfășurată la Pitești între anii 1949 și 1952 puteți citi pe site-ul Memorialului de la Sighet. O perspectivă recentă asupra torturii de la Pitești, aparținând istoricului Mihai Demetriade, din cadrul CNSAS, puteți citi în Observator Cultural.

(w882) ÃŽntre chi

„Între chin și amin”. Sursă imagine: imdb.com

Sâmbătă, 11 martie, de la ora 09.00, TVR Cultural a difuzat filmul „Misterul lui Herodot”, din 1976. Regia filmului de aventuri este semnată de Geta Doina Târnavschi.

În rolurile principale: Cristian Orascu, Tudor Petruţ, Silviu Stănculescu, Ernest Maftei.

Într-un sat de munte, doi elevi descoperă o fibulă romană. Încercând să afle mai multe, copiii găsesc notiţele unui profesor, în care se fac referiri la localitatea Lisidava, amintită de Herodot. Ei fug de acasă pentru a continua cercetările, însă planurile le sunt stricate de o furtună ce se abate asupra lor. Adăpostindu-se într-o grotă, copiii descoperă un monument funerar, adâncindu-se şi mai mult în mister.

(w882) Misterul l

„Misterul lui Herodot”. Sursă imagine: Captură video YouTube CinemaArt

De la ora 22.00, TVR Cultural a transmis „La dolce vita”, o capodoperă a filmului european al anilor '60 (în caracterizarea The New York Times), în regia lui Federico Fellini.

Filmul care a cucerit lumea”, cum îl numea Martin Scorsese, spune povestea jurnalistului Marcello Rubini (Marcello Mastroianni) aflat în căutarea propriului sens; pe de-o parte, își dorește să devină un scriitor serios, dar, de pe alta, își petrece timpul vânând celebritățile momentului, despre care scrie în publicația de mare tiraj pentru care lucrează. Două dintre aceste celebrități sunt moștenitoarea Maddalena (Anouk Aimee) și actrița suedeză Sylvia (Anita Ekberg), cu care are aventuri, deși este logodit cu Emma (Yvonne Fourneaux), o femeie nesigură și melodramatică.

(w882) La dolce v

„La dolce vita”. Captură video trailer „La dolce vita” - imdb.com

Pentru acest mod de viață - „la dolce vita” - simte, deopotrivă, atracție și dispreț, întrebându-se, în final, dacă o viață mai simplă nu i-ar aduce mai degrabă fericirea.

„La dolce vita” a primit un Palme d’Or, la Festivalul de Film de la Cannes (1960) și un Oscar în 1962, pentru costume.

(w882) La dolce v

„La dolce vita”. Captură video La dolce vita - La Dolce Vita Trailer | IMDb

Perceput de Biserica Catolică drept o parodie la a doua venire a lui Iisus - cu scena de deschidere - filmul a fost aspru criticat în ziarul Vaticanului, „L'Osservatore Romano”. Filmul a fost interzis în Spania până la moartea dictatorului Franco, în 1975, iar Ministerul Culturii din Italia l-a calificat drept „un film rușinos”.

(w882) La dolce v

„La dolce vita”. Captură video La dolce vita - La Dolce Vita Trailer | IMDb

(w882) La dolce v

„La dolce vita”. Captură video La dolce vita - La Dolce Vita Trailer | IMDb

(w882) La dolce v

„La dolce vita”. Captură video La dolce vita - La Dolce Vita Trailer | IMDb

(w882) La dolce v

„La dolce vita”. Captură video La dolce vita - La Dolce Vita Trailer | IMDb

19:00 Intrare liberă Premieră

’’Intrare liberă’’ este un magazin cultural zilnic, de luni până vineri în care sunt aduse în prim planul dezbaterii publice teme culturale definitorii pentru societatea românească contemporană. Doi moderatori cu carismă şi experienţă-Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ-, vor intermedia un dialog interesant şi actual cu creatori din diferite domenii care nu se vor referi strict la creaţia artistică, atât de diversă, ci şi la contextul ce condiţionează sau determină un anume tip de receptare, atitudine, proces creator. O dezbatere de idei documentată cu argumente susţinute şi de o parte, şi de cealaltă-gazde şi invitaţi-într-o manieră colocvială şi destinsă despre fenomenul cultural actual, noile tendinţe şi problemele complexe care bulversează societatea modernă.

Prezintă: Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ

Producător: Anca Lăzărescu

20:25 Secolul 22

Producător: Bogdana Pascal

 
Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...

Compozitorul Aurel Stroe (1932-2008), la „Înapoi la argument”: Structura îi dă existență piesei muzicale (ediție din 2006) | VIDEO

În ultima săptămână din luna martie, TVR Cultural redifuzează dialogurile substanțiale dintre Horia Roman Patapievici și regizorul Corneliu ...

 

#TVRcultural